Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Aj pár kíl navyše významne zvyšuje riziko potreby výmeny kolenného kĺbu. Neuveríte, ako málo stačí pribrať!
Zdielať na

Aj pár kíl navyše významne zvyšuje riziko potreby výmeny kolenného kĺbu. Neuveríte, ako málo stačí pribrať!

Archívna reportáž

Obezita zaťažuje celé telo.

Je všeobecne známe, že obezita vedie k problémom s kĺbmi. Nový výskum však hovorí, že na to, aby nadváha spôsobila problémy s kolenami, vrátane bolesti, stuhnutosti a obmedzení mobility, nie je potrebnávysoká nadváha. Aj pár kíl navyše môže viesť k potrebe kĺbovej náhrady kolena.

Medzinárodný kongres o obezite uvádza, že stačí pribrať na váhe len o necelýchch 5kg! a riziko nutnosti totálnej výmeny kolenného kĺbu stúpne o 34 %

u žien a o 25 % u mužov. Výskumníci informovali o zisteniach na základe dvoch štúdií zahŕňajúcich 264 000 ľudí. Ale preskúmali ďalších 23 štúdií zameraných na zvýšenie telesnej hmotnosti a osteoartrózu kolena.

Osteoartritída, bežne známa ako artritída z opotrebovania, je najbežnejším typom artritídy, čo vo všeobecnosti znamená zápal kĺbov. Bežne sa vyskytuje vo váhonosných kĺboch ​​bedier, kolien a chrbtice, ale môže sa vyskytnúť v akomkoľvek kĺbe.

Chrupavka, ktorá tlmí trenie medzi kosťami v kĺbe, sa pri osteoartritíde opotrebováva. Ak sa stav dostatočne zhorší, môže to viesť k vzájomnému treniu kostí, čo spôsobuje bolesť a obmedzuje pohyb. na ochorenie okrem výmeny kĺbu neexistuje žaidny liek, dajú sa len zmierňovať príznaky.

Vedci tvrdia, že ich zistenia sú ďalším dôvodom na to, aby sa ľudia vyhli priberaniu na váhe a nemuseli neskôr zhadzovaťť nadbytočné kilá.

Súvisiace články

Najčítanejšie