11 spôsobov. ako prebytok cukru ovplyvňuje telo: Takto ničí naše zdravie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Hlavnými zdrojmi pridaného cukru sú sladené nápoje, cukríky, pečivo a sladené mliečne výrobky. Ale aj niektoré slané jedlá, ako sú chlieb či kečup môžu obsahovať cukor, Ľahko sa teda môže stať, že budete konzumovať viac cukru naž potrebujete. Pridané cukry je ťažké nájsť na etiketách potravín, pretože môžu byť uvedené pod mnohými názvami, ako napríklad kukuričný sirup, agávový nektár, palmový cukor, trstinová šťava alebo sacharóza. Bez ohľadu na to, aký názov má, cukor je cukor. A ak je ho priveľa, môže negatívne ovplyvniť celé telo. mnohými spôsobmi. Ako môže cukor ničiť zdravie?
Mozog
Jedenie cukru dáva vášmu mozgu príval chemickej látky, ktorá nám prináša dobrý pocit, nazývanej dopamín. To vysvetľuje, prečo o 15:00 máte väčšiu chuť na sladkú tyčinku ako na jablko alebo mrkvu. Potraviny ako ovocie a zelenina nespôsobujú, že mozog uvoľňuje toľko dopamínu, ako po zjedení sladkosti. Ptreto má chuť po jedle na sladký dezert a vzniká začarovaný kruh.
Nálada
Cukríky alebo sušienky môžu poskytnúť rýchly príval energie okamžitým zvýšením hladiny cukru v krvi. Keď hladina energie prudko klesne, keď bunky absorbujú cukor, môžete pociťovať nervozitu a úzkosť . Ak však príliš často siahate po sladkostiach, cukor začne mať vplyv na vašu náladu. Štúdie spájajú vysoký príjem cukru s väčším rizikom depresie u dospelých.
Zuby
Sladkosti vám môžu kaziť zuby. Baktérie, ktoré spôsobujú kazy, milujú cukor, ktorý vám zostáva v ústach po tom, čo zjete niečo sladké.
Kĺby
Ak máte bolesti kĺbov, je to ďalší dôvod, prečo vynechať sladkosti: Ukázalo sa, že konzumácia veľkého množstva sladkostí zhoršuje bolesť kĺbov v dôsledku zápalu, ktorýsladkosti podporujú. Štúdie navyše ukazujú, že ľudia, ktorí jedia alebo pijú veľa cukru, môžu mať väčšiu pravdepodobnosť vzniku reumatoidnej artritídy .
Pokožka
Ďalším vedľajším účinkom zápalu je, že môže spôsobiť rýchlejšie starnutie pokožky. Nadbytočný cukor sa viaže na bielkoviny v krvnom riečisku a vytvára škodlivé molekuly nazývané „AGE“. Tieto molekuly robia presne to, ako je ich názov: spôsobujú starnutie pokožky. Ukázalo sa, že poškodzujú kolagén a elastín v pokožke – sú to proteínové vlákna, ktoré udržujú pokožku pevnú a mladistvú. Výsledok? Vrásky a ochabnutá pokožka.
Pečeň
Pridaný cukor v potravinách je často vo forme fruktózy alebo kukuričného sirupu. Fruktóza vo veľkých množstvách môže poškodiť pečeň. Keď sa rozkladá v pečeni, premieňa sa na tuk. To zase spôsobuje nealkoholické stukovatenie pečene (NAFLD). Prejavuje sa ako nadmerné nahromadenie tuku v pečeni.
Nealkoholická steatohepatitída (NASH): je stukovatenie pečene, zápal a " steatóza ", čo je zjazvenie pečene. Zjazvenie nakoniec preruší prívod krvi do pečene. Mnohé z prípadov tohto ochorenia sa vyvinú do cirhózy a je potrebná transplantácia pečene.
Srdce
Keď jete alebo pijete príliš veľa cukru, nadbytočný inzulín vo vašom krvnom obehu môže ovplyvniť tepny v celom tele. Spôsobuje, že sa ich steny zapália, zhrubnú a stuhnú, čo zaťažuje srdce a časom ho poškodzuje. To môže viesť k srdcovým ochoreniam, ako je zlyhanie srdca, infarkty a mŕtvice. Výskum tiež naznačuje, že menej cukru môže pomôcť znížiť krvný tlak, hlavný rizikový faktor srdcových chorôb. Navyše ľudia, ktorí jedia veľa pridaného cukru (pričom aspoň 25 % ich kalórií pochádza z pridaného cukru), majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcové choroby ako tí, ktorých strava obsahuje menej ako 10 % celkových kalórií z pridaného cukru.
Pankreas
Keď jete, pankreas pumpuje inzulín do krvi. Ale ak jete príliš veľa cukru a vaše telo prestane správne reagovať na inzulín, pankreas začne produkovať ešte viac inzulínu. Nakoniec sa preťažený pankreas "pokazí" a hladina cukru v krvi stúpne, čo spôsobí cukrovku 2. typu a má vplyv na rozvoj srdcových chorôb.
Obličky
Ak máte cukrovku, príliš veľa cukru v krvi môže viesť k poškodeniu obličiek. Obličky hrajú dôležitú úlohu pri filtrovaní krvi. Keď hladina cukru v krvi dosiahne určité množstvo, obličky začnú uvoľňovať prebytočný cukor do moču. Ak sa cukrovka nekontroluje, môže poškodiť obličky, čo im bráni vykonávať ich prácu pri filtrovaní odpadu v krvi. To môže viesť k zlyhaniu obličiek.
Telesná hmotnosť
Pravdepodobne to pre vás nie je novinka, ale čím viac cukru zjete, tým viac budete vážiť. Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí pijú cukrom sladené nápoje, majú tendenciu vážiť viac – a majú vyššie riziko cukrovky 2. typu – ako tí, ktorí ich nepijú. Jedna štúdia dokonca zistila, že ľudia, ktorí pridali do stravy viac cukru, pribrali asi 1,7 kila za menej ako 2 mesiace. Nadmerné množstvo cukru môže spôsbiť zápal tukových buniek, čo spôsobuje, že uvoľňujú chemikálie, ktoré zvyšujú hmotnosť.
Sexuálne zdravie
Cukor môže ovplyvniť erekciu. Ovplyvňuje totiž obehový systém, ktorý riadi prietok krvi v tele a na dosiahnutie a udržanie erekcie musí správne fungovať.