Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
13 vecí, ktoré sa stanú s vaším telom, keď prestanete jesť sacharidy
Zdielať na

13 vecí, ktoré sa stanú s vaším telom, keď prestanete jesť sacharidy

Archívna reportáž

Nadmerný prísun tuku môže stav poškodenej pečene ešte zhoršiť

Sacharidy sú základnou živinou, ktorú vaše telo premieňa na glukózu alebo krvný cukor, aby vaše telo získalo energiu na svoje fungovanie. Diéta s veľmi nízkym obsahom sacharidov, ako je ketodiéta a začiatočná fáza Atkinsovej diéty, vyvolá vo vašom tele nutričnú ketózu. Vaša pečeň začne produkovať ketóny – palivo, ktoré sa spustí, keď vaše telo nemá dostatok cukru na chod – rozkladom tuku. Čo sa však vtedy s telom deje?

Aby ste dosiahli nutričnú ketózu, extrémne nízkosacharidové diéty obmedzujú príjem sacharidov na menej ako 10 % celkového príjmu makroživín (sacharidy, tuky a bielkoviny). To znamená 20 až 50 gramov sacharidov denne. Nízkosacharidové diéty zvyčajne dosahujú menej ako 26 % príjmu živín alebo 130 gramov.

Diéty s veľmi nízkym obsahom sacharidov sú tiež vysokotučné. Váš príjem nasýtených tukov by nemal byť vyšší ako 5% až 6% z vášho celkového príjmu. Zamerajte sa na zdravé tuky, ako sú tie v avokáde, olivách a orechoch.

1/11 Schudnete, no najmä vodu

Náhly nedostatok sacharidov spôsobí, že schudnete. Najprv je to však väčšinou hmotnosť vody. Je to hlavne preto, že zníženie sacharidov tiež zníži zásoby glykogénu vo vašich svaloch. Glykogén pomáha vášmu telu zadržiavať vodu. Môžete tiež stratiť trochu soli spolu so sacharidmi, ktoré ste vynechali. Keď znova začnete jesť sacharidy, hmotnosť vody sa vráti späť. Kým sa ketóza rozbehne a začne spaľovať tuk, trvá to 2 až 3 týždne.

2/11 Môžete dostať „ketochrípku“

Ketóza môže viesť k slabosti, únave, závratom a bolestiam hlavy, ktoré sa môžu cítiť ako príznaky chrípky. Môžu sa vyskytnúť aj závažnejšie vedľajšie účinky, ako je bolesť žalúdka, nevoľnosť a vracanie. Niektorí lekári si myslia, že je to spôsobené nedostatkom živín z ovocia, fazule, zeleniny a celozrnných potravín, ktoré nie sú povolené alebo prísne obmedzené pri ketodiéte.

3/11 Môžete mať mozgovú hmlu

Môžete sa cítiť zahmlene, keď sa vaše telo snaží udržať normálnu hladinu cukru v krvi. Zo začiatku môže byť ťažké zaspať. Môžete sa cítiť veľmi unavení, čo spôsobí, že váš mozog bude na chvíľu ešte rozmazanejší.

4/11 Brucho sa môže nafúknuť

Nízkosacharidové diéty sú tiež chudobné na vlákninu. Logicky teda môže prísť zápcha, aj keď zvyčajne do niekoľkých týždňov ustúpi. Vlákninu môžete získať z vodnatého ovocia, ako je melón. Môžete tiež trpieť plynatosťou. Váš žalúdok môže byť príliš plný a bolieť. Ak zostanete dobre hydratovaní a budete mať dostatok elektrolytov (minerály, ktoré pomáhajú vyrovnávať vodu v tele a vyživujú bunky), vaše príznaky nemusia byť také vážne alebo trvať tak dlho.

5/11 Dych môže zapáchať čudne

Keď vaše telo funguje na mastných kyselinách namiesto sacharidov, uvoľňuje ketóny cez váš dych ako acetón. Váš dych môže mať ovocný alebo sladkastý zápach. Niektorí hovoria, že je podobný ako rozkladajúce sa jablko. Tiež, ak máte sucho v ústach, môžete mať zápach z úst. Je to preto, že v ústach nie je dostatok slín na to, aby sa zbavili baktérií a zvyškov jedla. Zostaňte teda hydratovaní.

6/11 Hladina cukru v krvi môže klesnúť

Super nízkosacharidová diéta môže znížiť hladinu cukru v krvi. To môže pomôcť, ak máte cukrovku. Ale pri skutočnej ketóze je hypoglykémia rizikom. Stáva sa to vtedy, keď hladina cukru v krvi klesne príliš nízko. Základom liečby je mať 15 gramov sacharidov na jej zvýšenie. Ak je po 15 minútach stále príliš málo, budete potrebovať ďalších 15 gramov. Ak máte cukrovku, kontrolujte si často svoje cukry a vedzte, že možno budete musieť upraviť svoje lieky počas tejto diéty. samozrejme, musí o tom vedieť lekár!

9/11 Môže zaťažiť srdce

Diéty s veľmi nízkym obsahom sacharidov sú tiež vysokotučné. Pri ketodiéte (ako aj menej prísnych diétach s nízkym obsahom sacharidov, ako sú Atkinsonova a paleo) sa vaše hladiny triglyceridov a HDL („dobrého“) cholesterolu pravdepodobne zlepšia. Môžete však vidieť zvýšenie LDL alebo „zlého“ cholesterolu, čo môže tiež viesť k srdcovým chorobám.

10/11 Môžete byť náladoví

Keď prudko obmedzíte zdravé sacharidy, ktoré posielajú cukor do mozgu,môžete byť nervózni. Môžete sa cítiť mrzuto. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí dodržiavali diéty s nízkym obsahom sacharidov, mali v mozgu menej serotonínu ako tí, ktorí držali diéty s nízkym obsahom tukov. Zdravé hladiny serotonínu pomáhajú chrániť sa pred úzkosťou a depresiou.

11/13 Pečeň sa môže brániť

Pri nízkosacharidovej diéte musí pečeň spracovať oveľa viac tuku. To môže zhoršiť jej existujúci stav.

12/13 Problémy s obličkami sa môžu zhoršiť

Nutričná ketóza môže zvýšiť hladiny kyseliny močovej, čo vedie k obličkovým kameňom alebo záchvatom dny. Jedna štúdia zistila, že ľudia s miernym chronickým ochorením obličiek na keto diéte boli v poriadku s prísnym lekárskym dohľadom. Iní však ukazujú, že tí, ktorí jedia akúkoľvek stravu s vysokým obsahom červeného mäsa a nízkym obsahom celozrnných výrobkov, nízkotučných mliečnych výrobkov a ovocia, majú o 97% vyššiu pravdepodobnosť ochorenia obličiek. To je čiastočne dôvod, prečo niektorí dietológovia neodporúčajú robiť extrémne nízkosacharidové diéty bez lekárskeho dozoru.

13/13 Môže pomôcť kontrolovať záchvaty

Ľudia používajú ketodiétu už asi 100 rokov na liečbu epilepsie, najmä u detí, ktoré nereagujú na lieky. Pri tejto diéte je však nutné ich sledovať a robiť časté laboratórne kontroly a testy moču. Štúdie pokračujú a vedci sa snažia zistiť, ako môže keto diéta pomôcť aj ľuďom s poruchami mozgu, ako je Parkinsonova choroba. Zatiaľ však nie sú presvedčivé výsledky.

Súvisiace články

Najčítanejšie