Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Máte medzi 40 a 50 rokov? Jedzte tieto potraviny pre zachovanie pamäte vo vyššom veku
Zdielať na

Máte medzi 40 a 50 rokov? Jedzte tieto potraviny pre zachovanie pamäte vo vyššom veku

Strava ovplyvňuje okrem zdravia aj fungovanie tela.

Najnovšia štúdia od výskumníkov z univerzít v Kolumbii a Harvarde ukazuje, že starší ľudia, ktorí mali stravu s nízkym obsahom flavanolov, zvýšili svoje skóre v pamäťových testoch o 16 % po 1 roku užívania flavanolovej pilulky.

Flavanoly sú živinou rastlinného pôvodu,patria medzi flavonoidy a podľa Harvard Health sa nachádzajú v potravinách a nápojoch, ako je čaj, červené víno, čučoriedky, jablká, hrušky, čerešne a arašidy . Kakaové bôby, ktoré sa používajú na výrobu kakaa, sú obzvlášť bohaté na flavanoly.

Štúdia zahŕňala 3 500 zdravých starších dospelých, ktorí užívali buď flavanolovú pilulku, alebo placebo. Vedci zistili, že celkovo tí, ktorí užili tabletku s flavanolom, zaznamenali len mierne zlepšenie výsledkov testov pamäte. Ale keď sa konkrétne zamerali na ľudí so zlou stravou, tabletky mali oveľa väčší vplyv, čo ich viedlo k záveru, že nedostatok flavanolu patrí k dôvodom straty pamäti súvisiacej s vekom. Strata pamäti súvisiaca s vekom sa považuje za normálnu súčasť starnutia spojenú s občasnými výpadkami krátkodobej pamäte a spomaleným myslením.

Zistenia boli dnes zverejnené v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences .

Vedci poznamenali, že ich výsledky sú v súlade s iným výskumom, že užívanie flavanolových doplnkov nezlepšilo pamäť u ľudí, ktorí už mali dostatočnú hladinu živín. Nová štúdia tiež nedokázala priamo potvrdiť, že nedostatok flavanolu spôsobuje problémy s pamäťou.

„Zlepšenie medzi účastníkmi štúdie s diétami s nízkym obsahom flavanolov bolo podstatné a zvyšuje možnosť používania stravy alebo doplnkov bohatých na flavanol na zlepšenie kognitívnych funkcií u starších dospelých,“ uviedol vo vyhlásení neuropsychológ a výskumník z Kolumbijskej univerzity Adam Brickman, PhD .

Ďalším krokom by bolo vykonanie úplného klinického skúšania skúmajúceho vplyv zvýšenia hladiny flavanolov u ľudí, ktorí majú nedostatok, uviedli vedci.

"Predpokladá sa, že pokles pamäte súvisiaci s vekom sa vyskytuje skôr alebo neskôr takmer u každého, hoci existuje veľká variabilita," povedal hlavný autor štúdie Scott Small, MD, z Columbia University. "Ak sú niektoré z týchto rozdielov čiastočne spôsobené rozdielmi v konzumácii flavanolov v strave, potom by sme videli ešte dramatickejšie zlepšenie pamäte u ľudí, ktorí si dopĺňajú flavanoly v potrave, keď majú 40 a 50 rokov."

Súvisiace články

Najčítanejšie