Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Štavnaté pokušenie: Ktoré ovocie má najviac cukru a ktoré najmenej?
Zdielať na

Štavnaté pokušenie: Ktoré ovocie má najviac cukru a ktoré najmenej?

Archívna reportáž

Treba si vyberať kvalitné ovocie a zeleninu.

Ovocie je pre vás dobré! Obsahuje vlákninu a ďalšie živiny, ktoré potrebujete. Má však aj prírodný cukor a niektoré druhz majú viac cukru ako iné. Aj preto si treba dávať pozor na množstvo ovocia, ktoré zjete.

Ktoré ovocie sú cukrové bomby? 

Mango

Jedno mango má neuveriteľných 46 gramov cukru – nie je to vaša najlepšia voľba, ak sa snažíte sledovať svoju váhu alebo koľko cukru jete. Vychutnajte si pár plátkov a zvyšok si odložte na neskôr.

Hrozno

Jedna šálka obsahuje asi 23 gramov cukru. Skúste si bobuľky prekrojiť na polovicu. alebo jedzte len malé množstvá.

Čerešne

Sú naozaj sladké: Šálka ​​z nich má 18 gramov cukru. Ak nimi naplníte veľkú misku, môžete stratiť prehľad o tom, koľko ich zjete. Určite si preto ich počet vopred, aby ste presne vedeli, koľko cukru do seba dostanete.

Hrušky

Jedna stredná hruška má 17 gramov cukru. Ak sa snažíte obmedziť cukor, nejedzte hrušku celú – len vložte pár plátkov do nízkotučného jogurtu alebo na šalát.

Vodný melón

Stredne veľký rez tejto letnej pochúťky má 17 gramov cukru. Ako už názov napovedá, je nabitý vodou a obsahuje elektrolyty, ktoré telo potrebuje. Len zjedzte iba plátok alebo dva, nie polovicu melónu.

Figy

Dve stredne veľké majú 16 gramov cukru. Ak sa snažíte dávať pozor na cukor, nakrájajte ich na plátky a namažte na ne trochu kozieho syra ako pochúťku bohatú na bielkoviny, alebo ich použite do omáčky.

Banány

Jeden stredný banán má 14 gramov cukru.  Skúste nakrájať len pár kúskov do ovsenných vločiek alebo si banán rozdeľte na dve porcie.

Ktoré druhy ovocia majú menej cukru? 

Avokádo

Nie všetky druhy ovocia sú plné sladkostí. Celé avokádo - áno, je to ovocie - má iba 1,33 gramov cukru. Dáme do šalátu, natrieme na hrianky alebo pripravíme guacamole. Ale pozor, aj keď má nízky obsah cukru, má veľké množstvo tuku a vysoký obsah kalórií.

Maliny 

Maliny obsahujú poriadnu dávku vlákniny - 8 gramov na šálku – a iba 5 gramov cukru. Vláknina je dobrá na trávenie a môže vám pomôcť cítiť sa plnšie s menším množstvom kalórií. Majú ideálnu veľkosť, aby ste si ich mohli vychutnať jednu po druhej, a nie sú zlé ani s čerstvou šľahačkou.

Papája

Polovica malej papáje má 6 gramov cukru. Dokonca aj malá papája je pomerne veľká, takže polovica je naozaj dosť na zjedenie naraz. Môžete pridať štipku limetky a posypať morskou soľou.

Jahody

Šálka ​​celých jahôd má len 7 gramov. cukru. Pridajte ich do šalátu pre žiarivú farbu a nádych leta.

Súvisiace články

Najčítanejšie