Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rizikové zimné pobyty pri mori a lyžovačky: Pozor na bielu rakovinu kože, takto ju spoznáte!
Zdielať na

Rizikové zimné pobyty pri mori a lyžovačky: Pozor na bielu rakovinu kože, takto ju spoznáte!

Okrem melanómu pri nadmernom slnení hrozí aj biela rakovina kože

Nádory kože sa ľuďom spájajú so znamienkami a s letom. Aj v zime a na jar však treba myslieť na nemelanómovú, takzvanú bielu rakovinu kože.

Každý rok pred letom lekári upozorňujú na riziko vzniku melanómu – zhubnej rakoviny kože, ktorá vzniká zo znamienka. Súčasťou slnečného žiarenia, ktoré nie je viditeľné voľným okom, sú ultrafialové (UV) lúče. Tie dokážu preniknúť hlboko do kože a spôsobujú, že sa stáva náchylnou na zápal a zvyšuje sa tak riziko rakoviny kože.

Už menej ľudí však vie, že zmena znamienka nie je jediný príznak rakoviny kože. Nemelanómová rakovina je pritom takmer dvadsaťkrát častejšia ako melanóm! Za vznik nemelanómovej rakoviny kože (NMRK) je zodpovedné najmä ultrafialové žiarenie typu B (UVB), ktoré poškodzuje bunkovú DNA a spôsobuje jej mutácie. Pravdepodobnosť vzniku NMRK zvyšuje opakované intenzívne slnenie, akútne spálenie a celková celoživotná dávka žiarenia, ktorá dopadne na kožu.

Typicky ju teda dostávajú ľudia, ktorí trávia veľa času na slnku bez toho, aby si chránili kožu. Tá si totiž každé spálenie „pamätá“ a škodlivý efekt sa kumuluje. Na riziko vzniku týchto nádorov treba myslieť aj v zime. Slnečné lúče na ňu dopadajú aj počas lyžovačiek či pobytov na horách, kde je UV žiarenie zo slnka intenzívnejšie.

Má niekoľko druhov

Nemelanómová rakovina kože, nazývaná aj biela rakovina kože, patrí k najčastejším zhubným nádorom. Pojem NMRK zahŕňa všetky typy zhubných nádorov kože okrem malígneho melanómu. Sú to bazocelulárne karcinómy, spinocelulárne karcinómy a veľmi zriedkavé karcinómy Merkelových buniek, kožné lymfómy či Kaposiho sarkóm.

Čo však na koži hľadať, ak nie zmenené znamienko?

Nemelanómová rakovina má tri hlavné podoby.

Prejavuje sa ako malé ružovočervené alebo hnedasté škvrny či uzlíky. Neskôr môžu vytvárať povrchové ranky a takisto krvácajúce chrasty, ktoré sa šíria do plochy alebo do hĺbky kože. Tieto zhubné nádory sa objavujú najmä na miestach, ktoré sú najviac vystavované slnečnému žiareniu, teda na hlave, krku, ušiach, perách, chrbte, dekolte, pleciach a vrchnej strane rúk. Nebezpečné je opakované spálenie citlivej kože najmä v detskom veku a spálenie do pľuzgierov. Pravidelné dovolenky pri mori zvyšujú riziko nemelanómovej rakoviny kože a melanómu, rizikové sú hlavne pobyty pri mori v zime, ale aj lyžovačky na horách.

Zvýšené riziko NMRK majú aj ľudia, ktorí pracujú najmä vonku počas dňa, teda tí v stavebníctve, poľnohospodárstve, cestovnom ruchu alebo v službách, ktorí na priamom slnku strávia až tri štvrtiny pracovného času. Najsilnejšie je ultrafialové žiarenie práve počas pracovného času, medzi 10.00 a 16.00 hodinou. Riziko kožnej rakoviny môže zvýšiť aj bledší typ pokožky so sklonom k spáleniu (fototyp I a II), vyšší vek, genetické predispozície, slabý imunitný systém, ale aj rizikové podmienky na pracovisku – najmä ionizačné žiarenie a chemické látky.

Poriadne sa prezrite

Nemelanómové nádory kože, ako aj ich predrakovinové štádiá sú dobre viditeľné voľným okom a hmatateľné, preto sa zväčša dajú odhaliť vo včasnom štádiu, keď je možnosť úspešnej liečby bez rizika a komplikácií. Čím je ochorenie pokročilejšie, tým ťažšie sa lieči, a to najmä vtedy, ak sa nachádza na exponovaných miestach (očné mihalnice a kútiky, okolie nosových dierok a uši). Preventívnu prehliadku u dermatológa by mal bežný človek absolvovať raz za dvanásť mesiacov!
Včasné štádium dokáže odhaliť aj samovyšetrenie. Spočíva v systematickej pravidelnej kontrole pokožky a zmien na koži. Vhodné je začať na vlasatej časti hlavy, pokračovať cez tvár, uši, krk, horné končatiny, trup až po palce dolných končatín. Všímať si pritom treba zmeny farby a hladkosti kože, zmenu tuhosti kože a prípadné hrčky, šupiny či krvácanie. Samovyšetrenie sa odporúča robiť raz za tri mesiace a v prípade, že sa vyskytnú podozrivé zmeny na koži, treba vyhľadať dermatológa.

Úspešná liečba

Dobrou správou je, že liečba nemelanómových kožných nádorov je v súčasnosti úspešná v 95 percentách prípadov. Po­dľa stupňa poškodenia kože UV žiarením dokáže lekár stanoviť možné riziko vzniku ďalších nádorov. Možnosti liečby závisia nielen od typu, ale aj veľkosti, hĺbky a umiestnenia rakoviny. Malé ohraničené nádory sa dajú chirurgicky vyrezať. Skoré štádiá sa často liečia aj zmrazením tekutým dusíkom.
Pri všetkých typoch rakoviny kože je obvykle najvhodnejší chirurgický zákrok. Keď lekár vyreže rakovinové tkanivo, podľa stavu môže odporučiť aj ožarovanie alebo chemoterapiu. Ožarovanie je vhodné najmä vtedy, keď sa rakovinu nepodarilo úplne odstrániť chirurgicky alebo sa očakáva bujnenie. Podobne je to v prípade chemoterapie. Iná možnosť je fotodynamická terapia. Tá rakovinové bunky ničí kombináciou laserového svetla a liekov. Vďaka týmto liekom sú rakovinové bunky citlivé na svetlo a potom ich stačí ožiariť.

Spinocelulárny karcinóm

Spinaliómu sa takisto najlepšie darí na miestach, ktoré nie sú skryté pred slnkom – na tvári, ušiach, rukách. U ľudí s tmavšou pokožkou sa však neraz ukáže aj na iných miestach. Spinocelulárny karcinóm vyzerá ako pevný červený uzlík, respektíve ploché lézie so šupinatým povrchom.

Bazocelulárny karcinóm

Bazocelulárny karcinóm vzniká najmä na miestach, ktoré nie sú dobre chránené pred slnkom, napríklad na krku, na tvári. Rakovina kože na tvári je asi najnepríjemnejšia – aj z estetického hľadiska. Bazalión zvyčajne vyzerá ako: perleťové alebo voskovité hrčky – aj preto sa niekedy nazýva „biela“ rakovina kože, ploché krvavo alebo hnedo sfarbené škvrny – vyzerajú skoro ako jazvy, krvácavé chrasty, ktorá sa zahoja, ale zase objavia.

Súvisiace články

Najčítanejšie