Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vedci: Zborový spev môže pomôcť ľuďom po mŕtvici znovu rozprávať
Zdielať na

Vedci: Zborový spev môže pomôcť ľuďom po mŕtvici znovu rozprávať

Čo si myslíte o zborovom speve? Podľa nového výskumu môže spev pomôcť pacientom s mozgovou príhodou znovu získať komunikačné schopnosti.

Asi 40 % pacientov, ktorí prekonali mozgovú príhodu, má afáziu- ťažkosti s rečou alebo porozumením hovorenej alebo písanej reči. Toto poškodenie pretrváva približne u polovice týchto pacientov rok po ich mŕtvici, čo môže potenciálne ovplyvniť kvalitu života alebo viesť k sociálnej izolácii.

Výskumníci vo Fínsku študovali skupinový rehabilitačný program založený na speve.

"Naša štúdia využívala širokú škálu speváckych prvkov, ako je zborový spev, melodická intonačná terapia a spev s pomocou tabletu," povedala spoluautorka štúdie Anni Pitkäniemi, doktorandka na Helsinskej univerzite. 

Melodická intonačná terapia zahŕňa použitie melódie a rytmu na postupný pokrok od spevu k reči. Do určitej miery sa používa pri rehabilitácii afázie.

Hoci predchádzajúci výskum ukázal, že je možné zachovať schopnosť spievať aj pri ťažkej afázii, použitie spevu - najmä zborového - nebolo pri rehabilitácii afázie široko skúmané. Rehabilitačné sedenia viedli vyškolený muzikoterapeut a vyškolený dirigent zboru.

Zatiaľ čo terapia spevom bola zvyčajne individuálna, títo výskumníci navrhli, aby sa skupinový tréning založený na speve používal ako súčasť rehabilitácie afázie.

"Okrem tréningu reči poskytuje skupinová rehabilitácia výbornú príležitosť na rovesnícku podporu pre pacientov aj ich rodiny," povedal spoluautor Sini-Tuuli Siponkoski, postdoktorandský výskumník na univerzite.

Výskumníci tiež zistili, že záťaž medzi rodinnými opatrovateľmi, ktorí sa zúčastnili na štúdii, sa výrazne znížila.

"Naša štúdia je prvou, kde sa opatrovatelia podieľali na rehabilitácii a bola hodnotená ich psychická pohoda," uviedol Siponkoski vo vyhlásení. Zistenia boli publikované v časopise Brain Communications.

Súvisiace články

Najčítanejšie