Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
14 dôvodov, prečo sa vaša hmotnosť mení počas dňa
Zdielať na

14 dôvodov, prečo sa vaša hmotnosť mení počas dňa

Archívna reportáž

Aj nadmerné či nedostatočné pitie vody môže ovlyvniť hmotnosť

Rovnováha medzi príjmom energie (jedenie) a výdajom energie (spaľovanie týchto kalórií) je dôvodom, prečo vaša váha stúpa a klesá. Ak prijmete viac, ako spálite, priberiete – niekedy sa to udeje hneď. Aj schudnúť môže byť ťažké. Ak chcete schudnúť o 1 kilo týždenne, odborníci tvrdia, že vaša bilancia kalórií (jedenie mínus spaľovanie) musí byť každý deň počas týždňa o 500 menej ako normálne. Čo spôsobuje, že sa hmotnosť mení počas dňa?

1/14 Ako sa vážite

Nemôžete len tak stúpiť na svoju kúpeľňovú váhu a zakaždým očakávať presné meranie. Podlaha, na ktorej vaša váha stojí (mala by byť na tvrdom povrchu), ako stojíte vy (hmotnosť tela by mala spočívať rovnomerne na ooch noháchváha dokonca na oboch nohách) a oblečenie, ktoré nosíte (alebo nie), musí byť pri vážení vždy rovnaké. Ak nie, môžete vidieť úplne odlišné čísla.

2/14 Váha, ktorú používate

Všetci vieme, že môžete vystúpiť na váhu v ordinácii lekára, vrátiť sa domov, odvážiť sa na svojej váhe a vidieť veľký rozdiel. Váhy sa líšia. Digitálne sú zvyčajne presnejšie. Bez ohľadu na to, aký typ použijete, uistite sa, že ste vynulovali váhu predtým, ako na ňu stúpite.

3/14 Čas, kedy sa vážite

Ráno je zvyčajne najlepší čas na čo najpresnejšie odváženie sa. Vyspali ste sa a zrejme ste toho ešte veľa nejedli ani nevypili. Ako bude deň pokračovať, budete priberať. Očakávajte, že po veľkom jedle sa vaša váha zvýši. Ak pôjdete na WC, budete zase o niečo ľahší.

4/14 Cvičenie

Niektorí športovci môžu po jedinom tréningu zhodiť 6 až 10 % svojej telesnej hmotnosti (väčšinou v pote). Vaša zmena hmotnosti po cvičení nemusí byť taká drastická. Ale zhodiť kilo alebo dve po tom, čo cvičíte v posilňovni, nie je nezvyčajné.

5/14 Vaše zdravie

Choroby môžu priniesť nečakanú zmenu hmotnosti. Rakovina, cukrovka, srdcové zlyhanie a dokonca aj bežné prechladnutie môžu znížiť či zvýšiť hmotnosť. Ak stratíte chuť do jedla alebo zadržíte vodu, môže to nakloniť váhu jedným alebo druhým smerom. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak spozorujete zmeny hmotnosti, ktoré ste neočakávali.

6/14 Lieky, ktorý užívate

Mnoho liekov, vrátane protizápalových, antihistaminík a opiátov, môže spôsobiť rýchly úbytok hmotnosti. Iné lieky, ako inzulín, antidepresíva a niektoré antiepileptiká, môžu spôsobiť, že rýchlo priberiete. Vždy sa opýtajte svojho lekára na vedľajšie účinky liekov, ktoré užívate, a to liekov na predpis, aj voľnopredajných.

7/14 Pijete príliš veľa vody

To, čo denne vypijeme, váži 2 až 3 kilogramy. Ak len vypijete vodu  a nebudete močiť – okamžite sa to prejaví na váhe. To neznamená, že by ste sa mali vzdať pitia dostatku vody. Z dlhodobého hľadiska vám pitie vody (najmä namiesto vysokokalorických sladkých nápojov) môže pomôcť schudnúť.

8/14 Nepijete dostatok vody

Približne 55 % až 75 % vášho tela tvorí voda. Pokles hydratácie tela pod prirodzenú úroveň môže priniesť bolesti hlavy alebo suchú pokožku. Ak voda v tele príliš klesne, môžete náhle schudnúť. Ak nepijete dosť, aby ste nahradili to, čo počas dňa stratíte, váha to ukáže.

9/14 Vaša každodenná káva

Štúdie ukazujú, že šálka kávy (alebo radšej tri) vám môže pomôcť udržať si váhu pod kontrolou. Kofeín vám môže pomôcť potlačiť chuť do jedla alebo spáliť niekoľko kalórií. Ale buďte opatrní s cukrom a smotanou: vysokokalorický nápoj s vysokým obsahom tuku môže tlačiť hmostnosť aj opačným smerom.

10/14 Soľ

Príliš veľa soli vo vašej strave škodí vášmu srdce. Môže to spôsobiť aj zadržiavanie vody a zvýšiť vašu váhu. Navyše ľudia,ktorí jedia priveľa soli, majú tendenciu jesť viac spracovaných potravín a pochutín. Všetky majú vysoký obsah tuku a kalórií. Ak ich zjete príliš veľa, môžete pribrať aj v priebehu dňa.

11/14 Hnačka a zápcha

Vaša hmotnosť sa môže meniť v závislosti od toho, koľkokrát máte stolicu- nazýva sa to fekálna hmotnosť. Príliš veľa pitia sa môže tiež odraziť aj na váhe, ak nemočíte. Hnačka môže naopak priniesť dehydratáciu a stratu hmotnosti.

12/14 Vaše spánkové návyky

Štúdie ukazujú, že koľko – alebo ako málo – spíte, môže zmeniť vašu váhu. Napríklad po prebdených nociach môžete pociťovať väčší hlad ako zvyčajne. To môže spôsobiť, že budete jesť väčšie jedlá, čo môže viesť k väčšej hmotnosti  neskôr počas dňa.

13/14 Vek

Keď dovŕšite 30 rokov (alebo 40 či 50 rokov), možno neuvidíte zmenu svojej zvyčajnej hmotnosti. Ale ako starneme, mnohí z nás prirodzene priberajú (môžeme byť menej aktívni alebo mať iné zmeny, ako je menopauza). Približne po 60-ke môžete začať strácať chuť do jedla (môže sa vám ťažšie žuť, alebo môžete byť chorý alebo depresívny). To môže spôsobiť, že zhodíte kilá.

14/14 Váš stav mysle

Aj keď niekoľkokrát za deň stúpate na váhu, vedzte, že zmeny sa dejú. Nenechajte sa tým príliš trápiť. Váženie sa každý deň, aby ste si boli vedomí týchto vzostupov a pádov, vám môže pomôcť udržať si zdravú váhu - alebo aspoň zostať v rozmedzí niekoľkých kilogramov. Vážiť sa však nekoľkokrýt denne naozaj nemusíte.

Súvisiace články

Najčítanejšie