Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pomoc pre celiatikov: Technológia Gluten-Sensing Tech dokáže odhaliť lepok v potravine a výsledok poslať do smartfónu!
Zdielať na

Pomoc pre celiatikov: Technológia Gluten-Sensing Tech dokáže odhaliť lepok v potravine a výsledok poslať do smartfónu!

Archívna reportáž

Pekári dnes bojujú o prežitie, kvalitu sa však snažia udržať,

Asi 7 percent ľudí pociťuje pri konzumácii lepku príznaky ako bolesť brucha, hnačka a chronická únava . Jedinou známou liečbou je bezlepková diéta, ktorá môže byť veľkou výzvou, pretože aj mnohé „bezlepkové“ produkty obsahujú stopové množstvá problematických bielkovín. Pomôcť im môže nová technológia, ktorá využíva nanočastice zlata.

"Kontaminácia lepkom sa môže vyskytnúť v ktoromkoľvek bode - od farmy, ktorá potravinu vyrobí, až po vidličku," hovorí Luis Tortajada-Genaro, PhD, výskumník na Polytechnickej univerzite vo Valencii v Španielsku.

Aj preto so svojím témom vyvíja novú technológiu na vyhľadáanie lepku v potravinách, aby umožnili celiatikom lepšiu kontrolu potravín a väčšiu bezpečnosť. Tortajada-Genaro s kolegami prišli so systémom, ktorý jednoducho a rýchlo odhalí lepok v jedle.

Test je opísaný v novom článku v časopise  Food Control. Odhaľuje nielen prítomnosť lepku, ale aj jeho koncentráciu – a zahŕňa odfotenie pomocou smartfónu. Ako bonus môže tento systém pomôcť aj pri prevencii potravinových podvodov odhaľovaním mäsových výrobkov s pridanou múkou, ktorú niektorí výrobcovia pridávajú na zväčšenie objemu a zníženie nákladov,

"Ochrana spotrebiteľa pred chorobami z potravín a podvodnými praktikami si vyžaduje lacnejšie, jednoduchšie a rýchlejšie metódy," hovorí Tortajada-Genaro. Tento nový systém chce  dosiahnuť všetky tri tieto ciele.

Ako dokáže smartfón rozpoznať lepok? "Systém funguje na základe detekcie lepkovej DNA v potravinách," hovorí Tortajada-Genaro. "Vzorka musí byť zvyčajne analyzovaná v laboratóriu špecialistom, čo môže trvať niekoľko hodín, kým sa získajú výsledky. Ale tento systém, ktorý je podobný antigénovému testu, to dokáže za menej ako 2 hodiny. Jednoducho sa odoberie vzorka jedla, rozdrví sa a zmieša so „zlatými nanočasticami“- maličkými zlatými kúskami, ktoré môžu spustiť chemické reakcie. Počkáte 10 minút, kým zlato "vytiahne" DNA lepku. Potom nanesiete 3 kvapky na plastové sklíčko a odfotíte telefónom. Výsledky sa doručia do vášho telefónu v ľahko čitateľnom farebnom formáte. Čím je farba červenšia, tým je v tomto jedle väčšia koncentrácia lepku,“ hovorí Tortajada-Genaro.

Tento  prototyp sa môže stať pre celiatikov „laboratóriom v kufríku“. To by mohlo znamenať koniec zložitých a časovo náročných testov v postupoch bezpečnosti potravín. „Prekonaním tradičných obmedzení týkajúcich sa času testovania a prenosnosti testovacích setov by sme mohli lepšie a ľahšie kontrolovať kvalitu potravín. To by mohlo zlepšiť kvalitu života každého, nielen tých, ktorí majú celiakiu,“ hovorí Tortajada-Genaro.

Súvisiace články

Najčítanejšie