Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nový výskum naznačuje, že rakovina prsníka sa šíri v noci
Zdielať na

Nový výskum naznačuje, že rakovina prsníka sa šíri v noci

Archívna reportáž

Rakovina prsníka trápi aj mužov.

Vedci tvrdia, že objav môže výrazne zmeniť spôsob diagnostiky a liečby rakoviny prsníka.

Nový výskum publikovaný v časopise Nature naznačuje, že rakovina prsníka sa najviac šíri, keď pacientky spia. Vedci tvrdia, že toto zistenie by mohlo v budúcnosti výrazne zmeniť spôsob diagnostiky a liečby rakoviny.

Dodávajú, že ich štúdia môže tiež naznačovať, že je potrebné, aby si lekári všímali čas, kedy sa vykonávajú biopsie rakoviny, pretože to môže tiež ovplyvniť počet zistených rakovinových buniek. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je rakovina prsníka jednou z najbežnejších foriem rakoviny a každý rok na ňu ochorie približne 2,3 milióna ľudí. Ak sa ochorenie odhalí dostatočne skoro, pacientky zvyčajne dobre reagujú na liečbu

Oveľa horšie je, ak rakovina už metastázovala – rozšírila sa do iných častí tela. Metastázy vznikajú, keď sa cirkulujúce rakovinové bunky "odtrhnú" od pôvodného nádoru, prechádzajú cez telo cez krvné cievy a vytvárajú nové nádory v iných orgánoch.

Nová štúdia vedcov z ETH Zurich, Univerzitnej nemocnice v Bazileji a Bazilejskej univerzity zistila, že cirkulujúce rakovinové bunky, ktoré neskôr tvoria metastázy, vznikajú hlavne vtedy, keď ľudia spia. Vedúca štúdie Nicola Aceto, profesorka molekulárnej onkológie na ETH Zurich, Švajčiarsko, povedala: "Keď žena postihnutá rakovinou prsníka spí, jej nádor sa prebudí." 

"Náš výskum ukazuje, že únik cirkulujúcich rakovinových buniek z pôvodného nádoru je riadený hormónmi, ako je melatonín, ktoré určujú naše denné a nočné rytmy,“ dodala Zoi Diamantopoulou, hlavná autorka štúdie a postdoktorandská výskumníčka na ETH Zurich.

Štúdia zahŕňala 30 pacientok s rakovinou prsníka  a vedci pracovali aj s myšami. Výskumníci zistili, že nádor generoval počas spánku viac cirkulujúcich buniek.Podľa vedcov sa bunky, ktoré opúšťajú nádor v noci, delia rýchlejšie, a preto majú vyšší potenciál vytvárať metastázy v porovnaní s cirkulujúcimi bunkami, ktoré opúšťajú nádor počas dňa.

Vedci boli tiež prekvapení, keď zistili, že vzorky odobraté v rôznych časoch dňa mali veľmi rozdielne hladiny cirkulujúcich rakovinových buniek.Ich zistenia podporil aj vysoký počet rakovinových buniek nájdených na jednotku krvi u myší v porovnaní s ľuďmi. Myši ako nočné zvieratá totiž spia cez deň, a vtedy lekári zbierajú väčšinu vzoriek.

Profesorka Aceto povedala: „Podľa nášho názoru môžu tieto zistenia naznačovať,že je potrebné, aby  zdravotnícki pracovníci systematicky zaznamenávali čas, v ktorom vykonávajú biopsiu. Môže to pomôcť, aby boli údaje skutočne pravdivé." Výskumníci dúfajú, že tieto zistenia pomôžu zlepšiť a zrýchliť diagnostiku a umožnia včasnú liečbu rakoviny prsníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie