Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Opaľujete sa do hneda alebo do červena? Od čoho to závisí?
Zdielať na

Opaľujete sa do hneda alebo do červena? Od čoho to závisí?

Opaľovať sa treba s mierou a je nutné používať ochranné krémy.

Hnednutie pokožky pri opaľovaní spôsobuje kožné farbivo melanín. Je to akýsi filter, ktorý je schopný prirodzene pohltiť určité zložky slnečného žiarenia.

Slnečné žiarenie samo osebe škodlivé nie je. Nebezpečenstvo predstavuje UV žiarenie, ktoré je však zároveň pre ľudí potrebné. Má tri zložky – typ A, typ B a typ C. Ak pri opaľovaní pokožka sčervenie, je to signál, že ste na slnku príliš dlho a vaša pokožka je poškodená žiarením.

Číslo ochranného faktora opaľovacieho krému (SPF – Sun Protection Filter) predlžuje obdobie, po ktorom pokožka prirodzene sčervenie vplyvom slnečného žiarenia. Ak dôjde k spáleniu pokožky bez krému po 10 minútach, s krémom SPF 10 sa spáli po 100 minútach. Krém teda používame vždy vtedy, keď chceme na slnku tráviť dlhší čas a nechceme ublížiť pokožke.

Aký ste fototyp?

V Európe rozlišujeme štyri fototypy pokožky. Hlavným rozlišovacím faktorom je reakcia pokožky na slnečné lúče. Svoj fototyp treba poznať aj preto, aby ste vedeli odhadnúť množstvo času, kedy môžete pokožku vystaviť slnečným lúčom bez ochrany. Čím sú pokožka, vlasy a oči svetlejšie, tým nižší ste fototyp.

I. Keltský typ: ide o najmenšiu skupinu, tvoria ju asi 2 % obyvateľov. Typická je nápadne svetlá pleť s pehami, hrdzavé vlasy, modré oči, pokožka sa nikdy neopáli, iba začervená. Prirodzená ochrana kože, počas ktorej sa koža nespáli, je 10 – 15 minút. Koža nikdy nepigmentuje. Odporúčaný ochranný faktor: na Slovensku 20 alebo 25, pri mori 30 alebo 50.

II. Európan so svetlou pleťou: reč je asi o 12 % obyvateľov. Poznávacím znamením je ľahko tmavšia pleť, riedke pehy, blond vlasy, oči zelené, modré alebo sivé. Koža najskôr sčervená, následne zhnedne. Prirodzená ochrana kože je 10 – 20 minút. Odporúčaný ochranný faktor: na Slovensku 20, pri mori 20 alebo 25.

III. Európan s tmavou pleťou: Je to najväčšia skupina, asi 78 % obyvateľov. Títo ľudia majú svetlohnedú pleť bez pieh, tmavohnedé vlasy, hnedé alebo sivé oči. Koža mierne sčervená a čoskoro zhnedne. Pri dlhšom pobyte na slnku by mal byť použitý opaľovací prostriedok. Prirodzená ochrana pokožky 20 – 30 minút. Odporúčaný ochranný faktor: na Slovensku 15, pri mori 20.

IV. Stredomorský typ: hovoríme približne o 8 % obyvateľov, ktorí majú hnedú alebo olivovú pleť, tmavé oči, tmavohnedé vlasy. Opálenie bez začervenania rovno dohneda. Pri mori a na horách sa odporúča použiť ochranný prostriedok. Prirodzená ochrana pleti je 40 minút. Odporúčaný ochranný faktor: na Slovensku 10, pri mori 15.

Čo obsahuje opaľovací prípravok?

Sú to chemické zlúčeniny, ktoré menia charakter žiarenia. Chránia kožu pred UVB žiarením, ktorá zapríčiňuje spálenie kože, ale aj pred UVA žiarením, ktoré spôsobuje poškodenie kožných buniek a predčasné starnutie kože. Ich podiel v prípravku nezáleží na výške SPF – ten ovplyvňuje čas, počas ktorého môžete zostať na slnku bez spálenia. Zvoliť správny ochranný faktor je dôležité vzhľadom na citlivosť pokožky, obdobie, ale aj intenzitu žiarenia na danom mieste. Intenzita UV žiarenia rastie s nadmorskou výškou a piesok a sneh slnečné lúče silno odrážajú. Čím bližšie k rovníku alebo čím vyššie sa nachádzate, tým silnejší ochranný krém treba použiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie