Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bolestivá pravda: karpálny tunel sa môže zopakovať aj po operácii. Čo vám pomôže?
Zdielať na

Bolestivá pravda: karpálny tunel sa môže zopakovať aj po operácii. Čo vám pomôže?

Ruky sú veľmi preťažované.

Ak ste po operácii karpálneho tunela, nemusíte mať vyhraté. Ak pracujete s počítačom, môže sa vám ochorenie vrátiť.

 Ak nemáte ďalšie pridružené zdravotné problémy alebo ochorenia na ruke a nedôjde ku komplikáciám pri hojení rany, nepotrebujete po operácii karpálneho tunela špeciálnu rehabilitáciu.

Ruku postupne rozcvičíte a rozhýbete aj sami. Ak sa skomplikuje hojenie jazvy, niekedy treba operačne uvoľniť nerv zo zrastov.

Úspešne zavŕšená liečba vitamínovými injekciami či operáciou, však nie sú zárukou toho, že problém so syndrómom karpálneho tunela sa už nevráti. Ak sa bude ruka naďalej preťažovať, všetko sa môže zopakovať. Riziko hrozí nielen starším ľuďom, ťažkosti s rukami sa čoraz častejšie vyskytujú aj v mladších vekových kategóriách, ako sú tridsiatnici, ktorí denne pracujú s počítačom. á. Určitou prevenciou môže byť používanie rôznych anatomických podložiek pod zápästie pri práci s počítačovou myšou a ruky nepreťažovať, čo je najmä v dnešnej dobe málo reálne.

Čo je karpálny tunel?

O karpálnom tuneli ste už určite počuli. Je to úzky kanálik v oblasti zápästia, ktorým prechádzajú šľachy ohýbačov prstov spolu s cievami a nervami, Tieto štruktúry sú uložené na kostiach predlaktia a zápästia, ktoré kanál lemujú zo spodnej strany. Je tu pomerne malý priestor, kde môže veľmi ľahko dôjsť k útlaku  prebiehajúcich nervov.

Súvisiace články

Najčítanejšie