Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čo môže spustiť psoriázu? Problémom je stres i lieky
Zdielať na

Čo môže spustiť psoriázu? Problémom je stres i lieky

Ľudia s psoriázou vyhľadávajú kúpele i more

Aj keď presná príčina psoriázy nie je známa, vznik ochorenia súvisí s imunitným systémom a genetikou.

Keď kožné bunky starnú, zvyčajne sa posúvajú nahor z nižších vrstiev kože k vrchnej vrstve pokožky a potom sa odlupujú vo forme kožných šupiniek. Normálne trvá životný cyklus kožných buniek asi 28 dní, ale pri psoriáze sa celý proces urýchli a trvá asi štyri dni. To znamená, že na povrchu kože sa hromadia odumreté bunky pokožky, ktoré vyzerajú ako striebristé blanky. Dochádza tiež k zvýšeniu množstva krvi, ktorá prúdi na povrch pokožky. To spôsobí začervenanie a pokožka sa „zhustí“ do vyvýšených červených, šupinatých plakov.

Psoriázu často dostanú aj ľudia, ktorí majú členov rodiny s psoriázou, preto sa predpokladá, že ide o stav spôsobený génmi. Výskumom sa našli niektoré gény, ktoré by mohli súvisieť s psoriázou, zatiaľ však nie je ich vzťah k ochoreniu úplne preskúmaný.

Niektoré faktory môžu spôsobiť zhoršenie psoriázy, spúšťače sa ochorenia však môžu byť u každého človeka iné.

  • Stres - bolo preukázané, že stres môže psoriázu spúšťať alebo zhoršovať.
  • Pitie nadmerného množstva alkoholu
  • Fajčenie
  • Hormonálne zmeny, najmä u žien, ako je puberta alebo menopauza
  • Streptokokové infekcie hrdla, zvyčajne u detí alebo mladých dospelých. Niektoré infekcie, ako napríklad angína, môžu spustiť určitý typ psoriázy.
  • Niektoré lieky napr. lítium (lieky na depresiu), niektoré antimalariká, ACE inhibítory (lieky na krvný tlak alebo na srdce)

Súvisiace články

Najčítanejšie