Ak uvaríte cestoviny TAKTO, nezvýšia vám prudko cukor v krvi
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Existuje jeden spôsob varenia cestovín, ktorý pomáha udržiavať nízku hladinu cukru v krvi. Ukazuje sa, že varenie cestovín príliš dlho sa neodporúča.
Škrob v prevarených cestovinách môže uvoľňovať potrebné živiny z cestovín do vody, v ktorej sa varia , vrátane bielkovín, sacharidov a vlákniny. Odborníci vo všeobecnosti tvrdia, že taliansky spôsob varenia „al dente“, čo znamená, že cestoviny sú stále pevné, keď sa do nich zahryznete, je najlepší pre naše telo. Príliš uvarené cestoviny,okrem toho, že sú chudobné na živiny, môžu tiež zvýšiť hladinu cukru v krvi , čím sa zvyšuje riziko srdcových chorôb , mozgovej príhody a iných komplikácií.
„Prevarené cestoviny majú väčší vplyv na hladinu cukru v krvi ako cestoviny al dente,“ vysvetľuje Michelle Hauserová, klinická lekárka na Stanford Health Care. Cestoviny uvarené al dente sa dajúú žuvať a sú stráviteľnejšie. „Naše trávenie sa pri takomto jedení spomaľuje, rovnako ako vstrebávanie glukózy obsiahnutej v škrobe: výsledkom je nižší glykemický index,“ uviedla Medzinárodná organizácia pre cestoviny .
Pozor ak máte cukrovku
Glykemický index je mierou, ako rýchlo môže potravina zvýšiť hladinu cukru v krvi alebo glukózy. Glykemický index majú iba potraviny, ktoré obsahujú sacharidy. Medzi potraviny s nižším hodnotením patria cestoviny, ovsené vločky, mrkva, orechy, ovocie a mnoho ďalších. Medzi potraviny s vyšším hodnotením patria melón, zemiaky, spracované obilniny a biely chlieb. Stupnica sa pohybuje od 0 do 100, čo označuje čistú glukózu.
Nižší glykemický index znamená, že hladina cukru v krvi v tele rastie pomalšie, zatiaľ čo vysoký index rastie rýchlejšie. Pre ľudí s cukrovkou môžu potraviny s vysokým indexom sťažiť kontrolu hladiny cukru v krvi. Konzumácia potravín s vyšším glykemickým indexom môže tiež potenciálne spôsobiť, že stravníci po jedle budú hladní a unavení.
Rýchly nástup, rýchly pád
„Vaše telo zareaguje na zvýšenie hladiny glukózy produkciou väčšieho množstva inzulínu na jej metabolizáciu. Nával inzulínu však v priebehu nasledujúcich hodín vyčerpá zásoby glukózy v krvi. Ak hladina glukózy klesne príliš rýchlo, môžete sa dokonca cítiť vyčerpaní, roztrasení a mať závraty, čo sa nazýva hypoglykémia,“ vysvetľuje Harvard Medical School . „A pravdepodobne budete mať potrebu rýchlo si dať niečo s vysokým glykemickým indexom, čo vám určite nepomôže s chudnutím.“
Cestoviny po uvarení preceďte, ale nikdy neoplachujte. Akúkoľvek nutričnú hodnotu spláchnete do odtoku. „Keď oplachujete cestoviny, zmyjete z nich väčšinu škrobov a živín, ktoré ste si pôvodne chceli vychutnať,“ varovala Wyomingská univerzita.