Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Máte zvýšený cholesterol? Budete prekvapení, aké jedlo vám škodí
Zdielať na

Máte zvýšený cholesterol? Budete prekvapení, aké jedlo vám škodí

Ľudia so zvýšeným chlesterolom zvyčajne vedia, že problémom sú tučné a mastné a jedlá.Niektoré potraviny vás však prekvapia. Hoci môžu pôsobiť zdravo, sú poriadnou náložou cholesterolu. A vysoký cholesterol z dlhodobého hľadiska významne zvyšuje riziko srdcovocievnych chorôb aj mŕtvice.

Potraviny s vysokým obsahom nasýtených kyselín

Keď nakupujete a uvidíte položku, ktorá hovorí, že má nízky obsah cholesterolu, stále musíte skontrolovať výživový štítok. Ak má vysoký obsah nasýtených tukov, môže zvýšiť váš LDL („zlý“) cholesterol. Skontrolujte tiež veľkosť porcie. Môže byť menšia, ako si myslíte, a ak budete jesť príliš veľa, dostanete viac cholesterolu, ako ste si mysleli.

Káva

Vaša ranná šálka kávy môže spôsobiť nežiaduce otrasy vašej hladiny cholesterolu. Mletá káva, ak ju len zalejete horúcou vodou prepúšťa cafestol, ktorý zvyšuje hladinu LDL, čiže „zlého“ cholesterolu. Espresso tiež, ale dávky tejto látky sú malé, takže sa nemusíte obávať. Ak pijete prekvapkávanú kávu, filter zachytáva cafestol, tak sa držte sa prekvapkávanej kávy

Thajské karí 

Thajské jedlo je pikantné a chutné, no môže vám zvýšiť cholesterol. Nevhodná ingrediencia? Kokosové mlieko. Pridáva sa do karí a má vysoký obsah nasýtených tukov. 

Granola

Počujete „granola“ a pomyslíte si „zdravé jedlo“? Táto chrumkavá dobrota sa často predáva s poriadnou porciou nasýtených tukov. Dokonca aj značky „nízkotučnej“ granoly môžu mať vyšší obsah nasýtených tukov ako niektoré iné druhy obilnín. Jedzte granolu, ktorá je sladená iba sušeným ovocím, medom alebo javorovým sirupom a ktorá má aspoň 20 percent odporúčanej dennej hodnoty vlákniny.

Krevety

Pravdepodobne ste už počuli, že morské plody sú dobrou voľbou, ak si strážite výšku cholesterolu. To je pravda, ale krevety sú výnimkou. Jedna porcia, aj keď ju uvaríte bez tuku, má asi 190 miligramov cholesterolu. Odborníci odporúčajú obmedziť cholesterol na 300 miligramov denne alebo 200 miligramov denne, ak máte ochorenie srdca alebo vysoký cholesterol. Skúste radšej mušle. Majú menej ako štvrtinu cholesterolu v porovnaní s krevetami.

Vnútornosti

Konzumácia vnútorností môže spôsobiť zvýšenie hladiny cholesterolu. Mäso z orgánov, ako je pečeň či obličky, má vyšší obsah cholesterolu ako iné kusy mäsa. Hovädzia pečeň má vysoký obsah železa, aj keď existujú aj iné potraviny, nie vnútornosti, ktoré vám železo dodávajú. 

Margarín

Maslo vs. margarín môže byť zložitá voľba. Oboje obsahujú nasýtené tuky a mali by sa používať s mierou. Margarín sa vyrába z rastlinných olejov, takže obsahuje nenasýtené „dobré“ tuky — polynenasýtené a mononenasýtené tuky. Tieto typy tukov pomáhajú znižovať „zlý“ cholesterol (LDL). Ak používate margarín, vyberte si skôr mäkký margarín ako tuhý. Prečítajte si etiketu a hľadajte margarín s nízkym obsahom nasýtených tukov a bez trans-tukov. Maslo sa vyrába zo živočíšneho tuku, takže obsahuje viac nasýtených tukov.

Cestoviny

Stredomorská strava má byť dobrá na zníženie cholesterolu, však? A je to tak, cestoviny však stále vysoký obsah kalórií a sacharidov. Takže skúste obmedziť množstvo, ktoré konzumujete.

Energetické tyčinky

Možno vás prekvapí množstvo nasýtených tukov v niektorých energetických tyčinkách. Dávajte pozor na tie s palmovým olejom a olejom z palmových jadier, ktoré pridávajú nasýtené tuky.

Ghee

Čo je ghee? Je to prečistené maslo – a to znamená nasýtené tuky a cholesterol. Koľko? Jedna polievková lyžica ghee obsahuje 33 miligramov cholesterolu, čo je asi 11 % odporúčanej dennej dávky. Je to základ indickej kuchyne, takže ak jete v reštaurácii, opýtajte sa na obsah ghee v jedle.

Kačica

Kuracie a morčacie mäso má  nízky obsah cholesterolu. Kačica a hus však majú vyšší obsah cholesterolu. Asi 150 gramov varenej kačice  alebo husi - dokonca aj s odstránenou kožou - obsahuje asi 128 miligramov cholesterolu. Rovnaká porcia kuracieho mäsa má len 113 miligramov cholesterolu a morčacie mäso je s 93 miligramami ešte lepšou voľbou.

Niektoré mliečne výrobky

 Mliečne výrobky vám pomôžu získať vápnik a vitamín D, ktoré potrebujete. Stačí hľadať beztukové a nízkotučné verzie, ktoré dodávajú živiny bez množstva cholesterolu. V receptoch môžete tiež zameniť kyslú smotanu za jogurt, aby ste ešte viac znížili nasýtený tuk a cholesterol.

Najčítanejšie