Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Uprednostňujete menštruačné tampóny? Obsahujú znepokojujúce množstvo arzénu a olova, odhalila štúdia
Zdielať na

Uprednostňujete menštruačné tampóny? Obsahujú znepokojujúce množstvo arzénu a olova, odhalila štúdia

Menštruácia ovplyvňuje život ženy aj po jej skončení

Ženy, ktoré aktívne športujú či plávajú často uprednostňujú menštruačné tampóny pre vložkami. V štúdii, ktorú viedli vedci z Kalifornskej univerzity v Berkeley, výskumný tím stanovil koncentráciu 16 kovov, vrátane arzénu, kadmia, kobaltu, olova a selénu, v 30 tampónoch 14 rôznych značiek. Píše o tom server Independent.

Výrobcovia, značky a produktové rady nie sú v štúdii výslovne menované. Menštruačné potreby ale boli údajne zakúpené vo Veľkej Británii, USA a Európe.

„Ide o prvú prácu, ktorá sa zaoberá meraním kovov v tampónoch. Znepokojujúce je, že sme zistili koncentrácie všetkých testovaných kovov, vrátane tých toxických, ako je arzén a olovo,“ uviedla hlavná autorka štúdie e Jenni Shearstonová.
Predchádzajúce výskumy tiež zistili, že vystavenie sa toxickým kovom, ako je olovo a arzén, je spojené s celým radom zdravotných ťažkostí, vrátane demencie, neplodnosti, cukrovky, rakoviny alebo s poškodením orgánov ako pečeň, obličky a mozog.

Vedci sa domnievajú , že kovy sa do tampónov pravdepodobne dostávajú rôznymi spôsobmi počas výroby. Niektoré z nich mohli byť zámerne pridané počas produkcie ako súčasť pigmentu, bielidla, antibakteriálneho prostriedku alebo nejakého iného procesu v továrni.

Tiež samotná bavlna môže absorbovať toxické kovy z vody, vzduchu, pôdy alebo z okolitých kontaminantov. Ako upozornil server Science Alert, dokonca aj rastliny, z ktorých sa vyrába bavlna, hodváb alebo viskóza používané v absorpčných jadrách tampónov, môžu v pôde prijímať kovy z pesticídov, hnojív a odpadových vôd.

V súčasnej dobe nie je jasné, či nájdené kovy prispievajú ku konkrétnym zdravotným komplikáciám. Vedci preto vyzývajú k ďalším štúdiám, aby problematike lepšie porozumeli a zistili, koľko toxických kovov sa z tampónov vstrebáva do tela.

„Naozaj dúfam, že výrobcovia budú povinní testovať svoje výrobky na prítomnosť kovov, najmä toxických. Mohlo by to viesť k pozoruhodným výsledkom, keby na to verejnosť vyzvala alebo požadovala lepšie označovanie tampónov a ďalších menštruačných výrobkov,“ uviedla doktorka Shearstonová.

Súvisiace články

Najčítanejšie