Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rýchlejšie liečenie nádorov? Pomôže pri ňom mráz
Zdielať na

Rýchlejšie liečenie nádorov? Pomôže pri ňom mráz

BRATISLAVA / Niektoré nádorové a meta-statické ochorenia dokážu lekári Národného onkologického ústavu v Bratislave odstrániť aj vďaka extrémnemu chladu, čiže tkanivo zničia zamrazením. Znamená to menej bolesti, šetrnejší zákrok aj rýchlejšiu rekonvalescenciu bez celkovej narkózy. Je ale určená pre špecifických pacientov. Pri paliatívnej starostlivosti ju používajú aj na odstránenie bolesti.

Zákrok je možný vďaka ablačným ihlám, ktoré dokážu zamraziť postihnuté tkanivo. Namiesto väčšej rany pri operácii sa len cez drobný rez na koži zavedú ihly do postihnutého tkaniva, a keď začnú mraziť, vytvorí sa okolo nich akási ľadová guľa, ktorá ničí postihnuté tkanivo. "Ložisko sa po zmrazení postupne rozpadáva," informuje primár rádiologického oddelenie Národného onkologického ústavu Ivan Uhrin.

Pacient bolesť necíti

Pred zákrokom sa ihly v sterilnej vode kontrolujú, či naozaj mrazia a či neunikajú bublinky argónu. Celý proces je pod CT kontrolou, od plánovacieho CT až po zavádzanie ihiel. Pacient je pri vedomí, bolesť necíti a je utlmený.

Radšej zamrazenie, než operáciu v narkóze, vysvetlila nám pred zákrokom osemdesiatnička, ktorá už jeden takýto zákrok absolvovala. "Skorej sa vyzdraví človek, tretí deň som už išla domov," uviedla pacientka.

"Zákrok je menej rizikový pre pacienta, menej bolestivý pre pacienta a je tam jednoznačne kratšia rekonvalescencia," informoval Námestník pre zdravotnú starostlivosť Národného onkologického ústavu Jozef Dolník.

Zákrok je ideálny pre rizikových pacientov

Aj samotná pacientka je veľmi rada, že nemusí podstúpiť operáciu. "Keby mi tú obličku vybrali, tak už je koniec," povedala 80-ročná žena. Táto metóda je vhodná pre pacientov, ktorí zatiaľ nemôžu podstúpiť operačnú terapiu aj pre pacientov s chorým srdcom. "Tam je vždy riziko, že by sa nepodarilo vyrezať len tú časť obličky, kde je postihnutie. Riziko je aj to, že by prišla o celú obličku a tým, že už má len jednu, zostala by doživotne na dialýze," informoval o rizikách operácie Uhrin.

"Máme viacero typov zmrazovacích ihiel. Keď sa naskladajú viaceré ihly, dokážeme zmraziť aj priestor veľkosti 52 mm," dodal primár.

Zmraziť nádor sa dá zatiaľ iba v Bratislave

Medzi obličkou a slezinou museli pomocou oxidu uhličitého urobiť priestor, ktorým chránia pred mrazom okolité orgány. Oxid uhličitý musia priebežne dopĺňať, aby medzeru udržali. "Oxid uhličitý bude pôsobiť ako izolant medzi ľadovou guľou a slezinou, aby sa nepoškodila," uviedol Uhrin.

Prístroj mali v Bratislave najskôr zapožičaný, teraz už majú svoj vlastný. "Sme jediní na Slovensku, ktorí takýto zákrok vykonávajú," dodal zástupca primára rádiologického oddelenie Národného onkologického ústavu Marek Makovník.

Súvisiace články

Najčítanejšie