Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Máme extrémnu detskú chorobnosť. Zatvárajú školy, aj materské školy
Zdielať na

Máme extrémnu detskú chorobnosť. Zatvárajú školy, aj materské školy

BRATISLAVA / Na Slovensku je aktuálne extrémne vysoká detská chorobnosť. Podľa pediatrov sme takúto situáciu už dávno nemali. A už sa to odrazilo aj na školách - masovo zatvárajú. V triedach majú mnohé viac ako 40 percentnú chorobnosť. Dotklo sa to až 83 materských a základných škôl.

"Chorobnosť posledné týždne na našich ambulanciách je extrémna. Naozaj sme extrémne preťažení, unavení," priznal pediater Martin Matejka. Realita v praxi posledné dni je 80 a viac detských pacientov.  "V pondelok 86, v utorok 70, to je minulý týždeň a tento týždeň v pondelok 80," ukázal denné počty pacientov Matejka. Ochorenie koronavírusom pozorujú zriedkavo.

"Začala chrípka posledný týždeň. Predtým sme mali infekčné mononukleózy. Hemofily nám hlásili zo škôlok, streptokoky vo výteroch. Stále bežia ovčie kiahne," informoval pediater Matejka. 

Prázdne triedy sú aktuálne na mnohých školách naprieč celým Slovenskom. Tentokrát je ale problémom najmä chrípka. Pediatri pritom upozorňujú, že teraz máme najhoršiu sezónu chorobnosti detí za posledné desiatky rokov. "S takouto chorobnosťou sme sa za posledné roky naozaj nestretli. Je takmer dvojnásobná ako pred obdobím Covidu," priznal pediater. Školy opäť nabiehajú na dištančnú výuku. Deti ale počas adventného obdobia z toho nadšené veľmi nie sú. "Momentálne máme všetkých žiakov doma na online vyučovaní, pretože pri pondelkovom zisťovaní chrípkového stavu sme zistili, že necelých 40 % žiakov nám chýba," konštatoval riaditeľ Základnej školy Pavla Marcelyho v Bratislave, Gabriel Kalna. "Do piatku, kedy som školu zatvorila, sme stúpli až na 42 % chorých žiakov. Tak isto nám chýbalo veľmi veľa učiteľov," uviedla riaditeľka Základnej školy Ostredková, Erika Drgoňová. "Dlhšie pozorujeme vysokú chorobnosť u našich žiakov, aj u zamestnancov. No a od pondelka sa to hýbe už na číslach 30 a viac percent," vyjadrila sa riaditeľka Základnej školy Jeséniová, Zuzana Salíniová. 

Počet zatvorených škôl pritom neustále stúpa. Vážny stav je v bratislavskom aj v žilinskom kraji. Sú ale miesta, kde je to ešte horšie.

​Najviac chorých detí je v trenčianskom kraji. Hygienici tu zatvorili množstvo škôl. "Oproti minulému týždňu nám rapídne stúpla chorobnosť o 100 percent u detí do 5 rokov," priznala Zuzana Tornócziová, riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bojniciach. Deti najčastejšie trápi chrípka a jej podobné vírusové ochorenia. Najhoršia situácia je v okrese Partizánske. "Kde sme už museli zatvoriť už 5 základných, 5 materských a jednu strednú školu," uviedla Zuzana Tornócziová. 

"Naozaj to tá chrípka prevalcovala a nielen príznaky, ale aj teda vôbec ten priebeh tej chrípky je veľmi ťažký. Žiaci aj učitelia majú vysoké horúčky," konštatoval Kalna. Pretlak detských pacientov je už natoľko veľký, že pediater Martin Matejka žiada rodičov o to, aby s chorými deťmi hneď do ambulancie nechodili. A aktuálne sa už musia odsúvať aj termíny preventívok. "Aby naozaj počkali, kým tie klinické príznaky sa vyvinú," odkázal pediater Matejka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie