Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Potrebujú sa deti kúpať každý deň? Podľa odborníkov nie.
Zdielať na

Potrebujú sa deti kúpať každý deň? Podľa odborníkov nie.

Dojčenie je celý komplex starostlivosti o dieťa.

Každodenné kúpanie alebo sprchovanie je rutinou pre mnohých z nás – a tiež pre naše deti. Ale je to naozaj potrebné? Krátka odpoveď odborníkov z Harvardskej lekárskej fakulty je - nie.

Je zrejmé, že sú dni, kedy má dôkladné umytie dieťa naozaj zmysel – napríklad, keď je dieťa špinavé po dni strávenom v prašnom prostredí, je spotené, špinavé od farby alebo inej viditeľnej nečistoty, alebo malo napríklad hnačku.

Je tiež dobré umyť dieťa, ak strávilo deň v bazéne (chlór môže dráždiť pokožku), vo vode (vo vode môžu byť rôzne nečistoty) alebo ak ste dieťa striekali sprejom proti  kliešťom a komárom alebo krémom na opaľovanie. A každý deň by sa mali umývať aj tínedžeri, ktorí sa zvýšene potia.

Niekedy lekár môže odporučiť denné kúpanie dieťa kvôli kožnému ochoreniu. A samozrejmeosťou by malo byť pravidelné umývanie rúk sebe i dieťaťu, aby sme predišli infekcii. Umývanie celého tela dieťaťa každý deň však nie je nutné, tvrdia odborníci.

Prečo nekúpať dieťa každý deň?

Každodenný kúpeľ môže viesť k suchej, podráždenej pokožke. Pokožka má aj prirodzenú ochrannú vrstvu a prirodzené baktérie, ktoré nám pomáhajú udržiavať zdravie pokožky každodenným kúpaním sa však môžu zmyť.

Ak dieťa  vyzerá čisto, nepáchne, nie je pokryté sprejom proti hmyzu a nebolo v bazéne alebo inej vode, je dobré vynechať vaňu alebo sprchu. Kúpanie dvakrát alebo trikrát týždenne je podľa lekárov v poriadku. V skutočnosti  mnohé deti stačí okúpať aj raz alebo dvakrát týždenne. Niektorí rodičia len utierajú deťom  tvár, oblasť slabín a všetky špinavé miesta mokrou handričkou.

5 tipov na kúpanie šetrné k pokožke dieťaťa

  • Nepoužívajte horúcu vodu, ale radšej teplú.
  • Kúpeľ či sprcha by mali byť krátke- len čas potrebný na umytie dieťaťa
  • Vyhnite sa antibakteriálnym mydlám a  bublinkovým penám do kúpeľa kúpeľom. Používajte jemné mydlo a šampón bez vône, ktoré nedráždia a nevysušujú kožu.
  • Radšej dieťa jemne zabaľte do osušky, ako by ste ho mali uterákom vydrhnúť
  • Ak má sklon k suchej pokožke, po kúpeli použite jemný, neparfumovaný mastný hydratačný krém.

Súvisiace články

Najčítanejšie