Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako správne uchovávať lieky, keď cestujete? Toto sú 3 spôsoby
Zdielať na

Ako správne uchovávať lieky, keď cestujete? Toto sú 3 spôsoby

Lieky musíte uchovávať správne

Na dovolenku si so sebou väčšina z nás zbalí aj nejaký liek na liečbu neočakávaných ťažkostí. Samozrejme, ľudia, ktorí užívajú lieky pravidelne, si ich tiež nesmú zabudnúť vziať so sebou. Ako ich skladovať počas cesty či v letovisku tak, aby bola zachovaná ich kvalita, a teda aj účinnosť?

Každý liek má svoje teplotné optimum, pri ktorom by mal byť skladovaný. Väčšina liekov sa má uchovávať buď pri izbovej teplote (v rozmedzí 15 – 25 °C), alebo v chladničke (v rozmedzí 2 – 8 °C).

Uchovávanie liekov pri izbovej teplote

Najčastejšie používanou skladovacou teplotou je izbová teplota. Veľká časť tabliet, kapsúl, zásypov, čapíkov, mastí, krémov, pást i roztokov, suspenzií alebo emulzií je skladovaná práve do 25 °C. Pokiaľ by boli čapíky prípadne masti vystavené vyšším teplotám (napríklad za oknom auta), môže sa zmeniť ich konzistencia (roztopenie čapíkov, stekutenie mastí).

Pozor, vyššie teploty, samozrejme, môžu urýchliť rozklad účinnej látky a liek by bol menej účinný, prípadne neúčinný. Ak sa nedarí dosiahnuť maximálne „magické“ 25 °C, krátkodobé vystavenie vyšším teplotám by prekážať príliš nemalo. To sa týka predovšetkým prípravkov typu tabliet, kapsúl alebo rozpustných vrecúšok.

Samotné uchovávanie liekov pri správnej teplote však nestačí. Je dôležité, aby liek bol chránený svojím primárnym obalom (blister, liekovka, sypačka), ideálne aj druhotným obalom (škatuľka). Ochrana nepriepustným hliníkovým blistrom je nevyhnutná napríklad pre tzv. orodispergovateľné tablety, čiže tablety rozpustné v ústach. 

Keby tento typ tabliet prišiel do styku s vlhkosťou skôr než v ústnej dutine, mohlo by byť ovplyvnené množstvo účinnej látky obsiahnutej v danej tablete, a tým činom aj jej účinok. Vysoká vlhkosť či mokro môže zase ovplyvniť kvalitu zásypov, tabliet a kapsúl. Ako dobrá jednoduchá ochrana proti vlhkosti môže poslúžiť obyčajné igelitové vrecko.

Uchovávanie liekov, ktoré potrebujú byť v chladničke

Určité lieky je potrebné uchovávať v chladničke. Medzi tieto liečivá patria predovšetkým ľudské hormóny – napríklad inzulín, ľudský rastový hormón, očkovacie látky a ďalšie.

Skladované inzulíny by sa mali uchovávať v chladničke. Výhodou je, že používané inzulínové pero (náplň do pera) vydrží aj za izbovej teploty, a to až 1 mesiac. Pri cestovaní sa však väčšina diabetikov iba s jedným perom (náplňou) nezaobíde.

Riešením týchto situácií môžu byť špeciálne obaly. Najjednoduchšie sa manipuluje s puzdrom, ktoré na chladenie obsahu potrebuje iba aktiváciu vodou. Voda zapríčiní zgelovatenie chladiaceho panelu a ten je potom schopný udržať primeranú teplotu až počas 45 hodín.

Ďalšou možnosťou ochrany inzulínu je puzdro, ktorého chladiace jednotky musia byť pred použitím namrazené (ideálne cez noc). Tento typ puzdra však nezabezpečí ochranu inzulínov na dobu niekoľkých dní. Inzulín sa nesmie vkladať v puzdre do mrazničky, pokiaľ sú panely namrazované na ďalšie použitie. Chladiace puzdrá možno použiť na krátkodobejšie uchovávanie inzulínov, ale aj na uchovávanie ďalších liekov vyžadujúcich skladovanie v chladničke.

Uchovávanie liekov pri cestovaní lietadlom

Ak cestujete letecky, mali by ste mať všetky svoje lieky pri sebe, v príručnej batožine. Pri leteckej preprave tekutých, aerosólových alebo gélových liekov (ktorých objem je väčší ako 100 ml), by ste mali mať vždy pri sebe dôkaz o pôvode lieku, aby ste ho boli schopní na požiadanie predložiť kontrole.

Liečivá, ktoré si beriete na palubu, majú byť vždy v originálnom balení.

V súčasnej dobe nie je problém dodržať správne skladovacie podmienky liekov počas cestovania. Je však nutné, aby ste sa vopred zamysleli, do akých klimatických podmienok idete, a či je uchovávanie liekov, ktoré ste si si zvolili, naozaj vhodné.

Ak by liek akokoľvek zmenil farbu, konzistenciu, chuť alebo vôňu, v roztokoch alebo inzulínoch sa vytvorila zrazenina, ktorá tam byť nemá, tak tento liek rozhodne nepoužívajte! V prípade akýchkoľvek pochybností sa opýtajte lekárnika.

Súvisiace články

Najčítanejšie