Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Miešanie bežných liekov na tlak s ibuprofénom môže podľa štúdie poškodiť obličky
Zdielať na

Miešanie bežných liekov na tlak s ibuprofénom môže podľa štúdie poškodiť obličky

Archívna reportáž

vysokým krvným tlakom trpia aj deti

Štúdia využívajúca počítačovo simulované štúdie liekov zistila, že ľudia, ktorí užívajú určité lieky na krvný tlak spolu s liekmi proti bolesti, ako je ibuprofén , môžu riskovať poškodenie obličiek.

Výskumný tím na University of Waterloo v Ontáriu v Kanade vykonal počítačovo simulované liekové štúdie, aby zistili, ako spolu reagujú diuretiká (lieky na odvodnenie) a inhibítory RAS (renín-angiotenzínový systém), s ibuprofénom. Táto kombinácia liekov sa veľmi bežne predpisuje ľuďom s vysokým tlakom.

Ibuprofén sa predáva vo voľnom predaji ako liek proti bolesti. Výsledky štúdie boli publikované v Mathematical Biosciences. 

V niektorých prípadoch kombinácia týchto troch liekov „výrazne“ zvýšila riziko akútneho poškodenia obličiek. Užívanie týchto troch liekov bolo spojené s 31% nárastom akútneho poškodenia obličiek v porovnaní s pacientmi liečenými iba dvoma liekmi na krvný tlak, uviedla štúdia.

"Nie je to tak, že každý, kto náhodou užíva túto kombináciu liekov, bude mať problém," povedala Anita Layton, PhD, profesorka aplikovanej matematiky na Waterloo v tlačovej správe z univerzity. "Ale výskum ukazuje, že je to dosť veľký problém, aby ste boli opatrní."

V tlačovej správe sa uvádza, že počítačovo simulované štúdie liekov môžu priniesť výsledky rýchlejšie ako klinické štúdie na ľuďoch a „pomôcť lekárom rýchlejšie a ľahšie riešiť komplikácie súvisiace s liekmi“.

Vedci navrhli jedno riešenie: Zvážte užívanie acetaminofénu (paracetamolu) namiesto ibuprofénu. Acetaminofén (paracetamol) je iný typ lieku proti bolesti.  "Diuretiká sú skupinou liekov, ktoré spôsobujú, že telo zadržiava menej vody ," povedala profesorka Anita Layton. „Dehydratácia je hlavným faktorom akútneho poškodenia obličiek a potom, ak  sa inhibítor RAS a ibuprofén spoja s nedostatkom tekutín, zasiahnu obličky trojnásobne. Ak náhodou užívate tieto lieky na hypertenziu a potrebujete liek proti bolesti, zvážte namiesto toho acetaminofén."

Súvisiace články

Najčítanejšie