Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Máte kontaktný ekzém: Zistite, čo škodí vašej koži
Zdielať na

Máte kontaktný ekzém: Zistite, čo škodí vašej koži

Archívna reportáž

Prolémom môže byť aj alergia na latex

Kontaktnou alergiou trpí 4 - 7% chorých v ordináciách kožného lekára a toto ochorenie tvorí až 50% všetkých chorôb z povolania. Výskyt u detí nie je známy, ale odhaduje sa, že vo veku do 5 rokov je 10 – 20 % detí precitlivených na aspoň jeden alergén.

Čo je to kontaktná alergia?

Samotná alergia znamená, že ide o prehnanú reakciu obranného systému organizmu (imunitného systému) na inak bežnú cudzorodú látku, ktorú však obranný systém organizmu vyhodnotil ako nebezpečnú a na obranu organizmu spustil celý proces obranných reakcií.

Kontaktná alergia je teda druh alergie, ktorá je vyvolaná kontaktom kože s bežne neškodnou látkou, ktorú však obranný systém organizmu vyhodnotil ako nebezpečnú a vyvolal obrannú reakciu na kožu (zápal kože).

Aká látka môže vyvolať kontaktnú alergiu?

Látok, ktoré môžu vyvolať kontaktnú alergiu je známych viac ako 3 .000, označujú sa slovom „alergén“ a najčastejšie sa vyskytujúce alergény sú u detí a dospelých rovnaké.

Medzi najčastejšie kontaktné alergény patrí nikel (u detí aj u dospelých).

Kontakt s kovmi niklu sa zvyšuje v školskom veku a v dospievaní (7 – 20 % dospievajúcich dievčat a mladých žien je precitlivených na tento kov).

Nikel je obsiahnutý v bižutérii, kovových doplnkoch oblečenia (kovové špičky, šnúrky, gombíky, zipsy, cvoky, patentky, spony), drobných minciach, remienkoch hodiniek, obrúčkach okuliarov, príboroch a kuchynskom riade, farbách, chemických hnojivách, cemente, a v zlatých  šperkoch (dodáva lesk). Najväčší podiel niklu je v nehrdzavejúcej oceli (65 %), potom v neželezných zliatinách (13 %) a v pokovovaní (9 %).

Medzi ďalšie alergény patria ďalšie kovy, lokálne liečivá (napr. neomycín, benzokaín), parfumácia (častá aj v produktoch označených „bez parfumácie“), konzervačné látky (napr. parabény), formaldehyd, guma a lanolín, kalafuna, peruánsky balzam, epoxidová živica, čierna hena (hena samotná as prírodnými farbivami je relatívne bezpečná, avšak pre urýchlenie farbenia sa k nej pridáva parafenyléndiamín (PPD), ktorý je väčšinou zodpovedný za alergické reakcie u farieb na vlasy. (napr. obrázky s čiernou henou si privezú deti ako suvenír „maľovanie na koži“ z dovolenky pri mori), farby na vlasy (zdrojom kontaktnej alergie môže byť parafenyléndiamín (PPD), resorcinol).

Ďalší zdroj alergénov predstavuje obuv (koža, guma, lepidlá, farby, kovy, akcelerátory pri výrobe gumy) a nosenie kožených topánok (chróm) - môže byť nebezpečné hlavne v lete bez ponožiek.

Akcelerátory pri výrobe gumy sa vyskytujú nielen v topánkach, ale aj v ponožkách, plavkách, hračkách, pružných pásikoch napr. u plienok.

Farbivá, hlavne v oblečení, predstavujú častý alergén.

U detí závisí dôležitosť jednotlivých skupín alergénov na veku dieťaťa, životnom štýle a kontakte s novými alergénmi. V ranom detstve bývajú alergény rastlinné, parfumácie a konzervácie (tie môžu byť obsiahnuté aj v prírodných produktoch), propolis a tea tree olej.

Zistite, čo spôsobilo vašu alergiu podľa toho, kde sa vyskytuje

Vlasová časť hlavy

farby na vlasy, laky, tužidlá,

Očné viečka

kozmetické prípravky, očné kvapky, alergény prenesené vzduchom, zanesené dotykom prstov zo vzdialeného miesta,

Ucho a vnútorná časť ucha (zvukovod)

náušnice (nikel, plasty), okuliare (nikel, plasty), farba na vlasy, mobil (nikel), miestne podávané liečivá,

Tvár

kozmetika, okuliare (nikel, plasty), hudobné nástroje (nikel), súčasti hračiek (plasty, guma), prípravky na holenie,

Krk, výstrih

bižutéria, retiazky, cvočky, gombíky, patenty, zipsy (nikel), kozmetika, farba na vlasy, goliere, šály, šatky,

Triesla, podpažné jamky

dezodoranty a parfumy, depilačné krémy, farbivá odevov, aviváž,

Zápästie

hodinky, remienky, retiazky,

Ruky

prstene, rukavice napríklad u kaderníčok, umývacie pasty, krémy,  mince a bankovky u pokladníčok

Oblasť pupka

džínsové gombíky, pracky pásikov, zipsy, ozdoby (nikel)

Oblasť genitálií a konečníka

miestne liečivá, prezervatívy (guma, latex), antiperspiranty, dezodoranty, parfumovaná kozmetika

Dolné končatiny

depilačné prostriedky, farbivá odevov, čižmy, lieky podávané miestne na koži,

Chodidlá

antiperspiranty, dezinfekcia, obuv (guma, lepidlo, koža), prípravky proti plesniam.

Aké sú prejavy kontaktnej alergie? 

Akútne prejavy (obvykle silný alergén):

V mieste kontaktu kože a alergénu dochádza k začervenaniu a opuchu kože. Následne vznikajú malé pupienky a pľuzgieriky, ktoré sú usporiadané blízko seba do skupiniek. Následne sa môžu vytvoriť až pľuzgiere naplnené čírou tekutinou a po tom, čo prasknú, sa objavujú odreniny, mokvanie a chrasty. Okraje miesta, na koži, ktoré na alergén reagovalo, nebývajú ohraničené  a najhoršie rejavy sú  priamo v mieste kontaktu.

Chronické dlhodobé prejavy kontaktnej alergie

Obvykle vznikajú pri opakovanom kontakte kože s alergénom a dlhodobému vystaveniu kože alergénu. Na postihnutom mieste je jemné začervenanie kože, olupovanie a zhrubnutie kože, v koži môžu vznikať trhliny  a môže sa meniť zafarbenie kože. U detí sú najčastejšie postihnuté nohy, chodidlá, ruky a tvár.

Ako sa kontaktná alergia lieči?  

Najdôležitejšie je vyvarovať sa ďalšieho kontaktu s alergénom. Liečba patrí do rúk lekára. Podáva sa lokálna liečba, ktorá pôsobí na kožu - nanpríklad  zmäkčovadlá, u mokvajúcich ekzémov sa volia antiseptické roztoky a vysychavé obklady. Ďalším krokom je podanie liečiv s celkovým účinkom, napríklad na zabránenie svrbeniu sa podávajú antihistaminiká ak sú prejavy silné, lekár môže zvoliť podanie protizápalových kortikosteroidov.

Súvisiace články