Skoro jasno
17°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Zlomenina krčku bedrovej kosti nemusí byť koniec života: Ako sa lieči a ako jej predísť?
Zdielať na

Zlomenina krčku bedrovej kosti nemusí byť koniec života: Ako sa lieči a ako jej predísť?

Zlomenina krčku nastáva, keď sa zlomí horná úzka časť stehennej kosti. Zvýšenému riziku tohto zranenia sú vystavení najmä starší ľudia a ľudia trpiaci osteoporózou, ktorí majú redšie kosti náchylné na zlomenie. Obnovenie hybnosti bedra si vyžaduje chirurgický zákrok a tiež rehabilitáciu, ktorá môže trvať niekoľko mesiacov. Na zníženie rizika zlomeniny krčka stehennej kosti je dôležité starať sa o svoje zdravie a pravidelne navštevovať lekára.

Čo je zlomenina krčku?

O zlomenine krčku sa väčšinou hovorí v súvislosti so zlomeninou krčku stehennej kosti (femuru). Krčok stehennej kosti je úzky a slabší úsek kosti, ktorý sa nachádza medzi hlavou a telom stehennej kosti. Tento úraz môže na prvý pohľad javiť ako banalita, v skutočnosti môže človeka ohroziť na živote.

Toto závažné zranenie postihuje najmä staršie osoby v dôsledku rednutia a zvýšenej lámavosti kostí. Zlomenina krčku obvykle spôsobuje silnú bolesť a vyžaduje okamžitý chirurgický zákrok.

Ako vzniká zlomenina krčka stehennej kosti?

Väčšina zlomenín krčka stehennej kosti vzniká dôsledkom nehody, ako je pád. K tomuto zraneniu dochádza prevažne u seniorov, ktorí navyše trpia rednutím kostí. Najčastejšou príčinou zlomeniny krčku je teda osteoporóza a úraz . U ľudí s osteoporózou však môžu zlomeninu spôsobiť aj každodenné činnosti, ako je chôdza, státie alebo vstávanie zo stoličky.

Zlomenina krčku niekedy postihuje aj športovcov , najmä vytrvalostných bežcov, u ktorých môže dôjsť k poraneniu v dôsledku opakovanej, nadmernej námahy. V takom prípade sa nazýva únavovou zlomeninou.

Aké má zlomenina krčku príznaky?

Príznaky zlomeniny krčku sa zvyčajne objavia náhle, ihneď po zranení. Niekedy sa však môžu rozvíjať postupne av priebehu času sa zhoršovať. Prejavy typicky zahŕňajú:

Bolesť: obvykle býva silná a ostrá, výnimočne môže byť tiež mierna. Väčšina ľudí pociťuje bolesť v oblasti stehna, vonkajšie bedra, panvy a slabín. Bolesť môže vystreľovať aj do zadok až k nohe. Dokonca ju niektorí ľudia cítia
aj v kolene.
Obmedzená pohyblivosť : väčšina ľudí so zlomeninou krčka stehennej kosti nemôže stáť ani chodiť. Niekedy je chôdza i státie možné, obvykle však býva zaťažovanie poranené nohy neznesiteľne bolestivé.
Fyzické zmeny : okrem spomínaných ťažkostí, môže človek so zlomeninou krčka mať na bedrách modrinu, jedna z vašich nôh sa môže zdať kratšia ako druhá alebo bedro môže vyzerať, že nie je v správnej pozícii, a môže byť skrútená alebo vytočená. 

Možné komplikácie zlomeného krčku

Ak je zlomenina krčku stehennej kosti liečená krátko po páde, môže lekár zvyčajne zabrániť rozvoju dlhodobých ťažkostí a ťažkej osteoartróze bedra. Včasná diagnostika a liečba zlomeniny krčka stehennej kosti je preto veľmi dôležitá.

V prípade neskorého ošetrenia sa funkcia bedrového kĺbu bude pravdepodobne priebežne zhoršovať. Bolesti bedra sa najprv prejavia iba pri záťaži, neskôr sa však bolesť stáva súčasťou každodenného života a prechádza v chronický problém.

Komplikácia zlomeného krčku u starých ľudí

Zlomenina krčku môže najmä u seniorov znížiť nezávislosť a niekedy aj skrátiť život . Približne polovica starších ľudí s týmto zranením nie je schopná znovu získať schopnosť žiť samostatne. Keď zlomenina krčku bráni pohybu po dlhú dobu, komplikácie môžu zahŕňať:

  • krvné zrazeniny v nohách alebo pľúcach,
  • preležaniny,
  • zápal pľúc ,
  • ďalšiu stratu svalovej hmoty, zvýšenie rizika pádov a zranení,
  • smrť.

Diagnostika zlomeniny krčku

Praktický lekár môže diagnostikovať zlomeninu bedra na základe príznakov a nie normálnej polohy bedra a nohy. Zlomeninu však potvrdí až röntgenové vyšetrenie, ktoré zároveň ukáže presné miesto a rozsah poranenia.

Ak röntgen neodhalí zlomeninu, ale bolesti bedra stále pretrvávajú, môže lekár pacienta objednať na magnetickú rezonanciu (MRI) , scintigrafiu skeletu alebo CT sken na podrobné zobrazenie poškodenej oblasti, ktoré odhalí aj drobnú zlomeninu alebo ju príčinu ťažkostí.

Zlomenina krčku: ako sa lieči?

Pacient v prvom rade podstúpi operáciu, ktorá stabilizuje stehennú kosť a bedrový kĺb. V niektorých prípadoch sa vykonáva čiastočná alebo totálna endoprotéza, teda náhrada poškodeného kĺbu umelou protézou.

Typ operácie všeobecne závisí od toho, kde a aká závažná je zlomenina, či sú zlomené kosti zarovnané nesprávne, aký je vek pacienta a ako vyzerá jeho základný zdravotný stav. Nevyhnutnou súčasťou liečby je tiež následná rehabilitácia .

Lekár ďalej môže predpísať analgetiká , ktoré pomôžu znížiť bolesť a zápal. ľudia po operácii zlomeniny krčka dostávajú tiež zvyčajne antibiotiká na zníženie rizika infekcie a lieky proti zrážaniu krvi na prevenciu trombózy a pľúcnej embólie .

Operácia zlomeniny krčku

Operácia zahŕňa opravu poranenej kosti pomocou skrutiek . Kovové skrutky sa vkladajú do kosti, aby ju držali pohromade, kým sa zlomenina hojí. Niekedy sú skrutky pripevnené ku kovovej doštičke, ktorá je umiestnená na povrchu stehennej kosti.

V prípade celkovej náhrady bedrového kĺbu je nahradená časť stehennej kosti a jamka panvovej kosti umelými protézami. Totálna endoprotéza je spojená s lepšími dlhodobými výsledkami u zdravých dospelých.

V niektorých prípadoch nie je nutné vykonať celkovú endoprotézu a je možná iba čiastočná náhrada krčku. Čiastočná náhrada býva často odporúčaná pre osoby, ktoré majú iné zdravotné problémy alebo už nežijú samostatne.

Rehabilitácia po zlomenine krčku

Rehabilitácia sa na začiatku sústredí na zlepšenie rozsahu pohybu a posilnenie tejto oblasti. Počas prvých 6 týždňovzvyčajne prebieha nácvik chôdze a cvičenia na posilnenie svalov. V závislosti od typu operácie sa rozhoduje o tom, ako bude postupovať následná starostlivosť.

V spolupráci s ergoterapeutom si neskôr pacient osvojuje praktické zručnosti pre zachovanie nezávislosti v každodennom živote. Tieto zručnosti zahŕňajú napríklad používanie toalety, kúpanie, obliekanie a varenie.

Pracovný terapeut ďalej vyhodnotí, či pacient potrebuje na obnovenie pohyblivosti a samostatnosti chodítko alebo invalidný vozík. Približne po piatich mesiacoch býva u zdravých ľudí možné zaradiť športy nenáročné na kĺby, ako je jazda na bicykli alebo plávanie.

Dá sa zlomenine krčku predísť?

Nie vždy je možné predísť zlomenine krčku, avšak riziko zlomeniny môžete znížiť niekoľkými spôsobmi:

Buďte aktívni: cvičenie zvyšuje svalovú silu a pomáha predchádzať úbytku kostnej hmoty.
Správna strava : strava, ktorá je bohatá na vitamín D a vápnik, môže posilniť vaše kosti.
Zdravý životný štýl : udržujte si zdravú váhu, konzumujte čerstvé suroviny bohaté na dôležité živiny, nefajčite a nepite príliš veľa alkoholu.
Pravidelné lekárske prehliadky : poraďte sa so svojím lekárom o testovaní hustoty vašich kostí, ktoré odhalia známky osteoporózy. Ak sa vám podarí tento stav odhaliť včas, môže vám lekár odporučiť lieky, ktoré spomaľujú stratu kostnej hmoty a posilňujú kosti.
Opatrnosť : odstráňte z domova všetky prekážky, ktoré by mohli zapríčiniť pád. Buďte opatrní pri používaní schodov alebo pri chôdzi po poľadovici. Poraďte sa so svojím lekárom o tom, ako predchádzať pádom a udržiavať lepšiu rovnováhu.
Kontrola zraku : problémy so zrakom môžu zvýšiť riziko pádu. Nechajte si skontrolovať zrak pri pravidelných lekárskych prehliadkach. Pokiaľ už nosíte okuliare alebo kontaktné šošovky, uistite sa, že máte vždy správne dioptrie.
Použite palicu alebo chodítko : ak sa pri chôdzi necítite stabilný, opýtajte sa lekára alebo ergoterapeuta, či by vám tieto pomôcky mohli poskytnúť.
Ak ide o vášho blízkeho človeka, pomôžte mu tieto preventívne opatrenia urobiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie