Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Čím sa nakazili ľudia v Bánovciach? Norovírus je vysoko infekčný a ohrozuje život
Zdielať na

Čím sa nakazili ľudia v Bánovciach? Norovírus je vysoko infekčný a ohrozuje život

Zdroj: TV JOJ

V Bánovciach nad Bebravou vypukla epidémia norovírusu, ktorý spôsobuje vracanie a hnačku. Evidujú tam už 500 nakazených ľudí s tráviacimi ťažkosťami. Potvrdila to regionálna hygienička Ľudmila Bučková. Nákaza sa rozšírila z výdajne stravy a presahuje aj do ďalších regiónov, napríklad do Nového Mesta nad Váhom. Prípady evidujú hygienici aj v okresoch Topoľčany, Partizánske a Trenčín. Norovírus meria iba 26 až 35 milióntin milimetra, ale napriek tomu je to celosvetovo hlavná príčina gastrointestinálnych infekcií.

Vírus sa šíri buď fekálno-orálnou cestou, pokiaľ sa vírusy vylučujú stolicou, alebo kvapôčkami zo zvracania. Rozptýlenie vírusu už začína niekoľko hodín pred objavením sa prvých príznakov a môže pretrvávať ďalších 7 - 14 dní po odznení príznakov.

Po inkubačnej dobe 10 - 50 hodín reaguje telo hnačkou a zvracaním, aby sa "zbavilo" vírusov. Pretože nie je známa žiadna liečba, ktorá by pôsobila priamo proti vírusu, sú všetky opatrenia zamerané na liečbu a kompenzáciu straty tekutín. Počet ohnísk sa za posledných šesť rokov zvýšil 20-krát a teraz dosahuje viac ako 200 000 prípadov ročne. Počet neohlásených prípadov sa odhaduje takmer trikrát vyšší. Ohniská v značnom rozsahu vyskytujú v komunálnych zariadeniach, ako sú nemocnice a domovy dôchodcov.

Hlavným problémom prepuknutia norovírusov je ich rýchle šírenie ako medzi pacientmi, tak aj zdravotníckym personálom. Priamy prenos z človeka na človeka je hlavnou cestou infekcie norovírusom, ale môžu byť tiež kontaminované potraviny a povrchy. Vzhľadom na to, že norovírusy sú obzvlášť odolné. Môžu zostať infekčné na povrchoch dlhšie ako týždeň. 

Príznaky a zdroje nákazy

Norovírus bol len nedávno schválený ako oficiálny názov rodu pre skupinu vírusov predtým označovanú ako “ Norwalk-like virus ” (NLV). Ide o vírusy, ktoré spôsobujú u ľudí akútnu gastroenderitídu (súčasný zápal žalúdka a tenkého čreva). Príznaky ochorenia sú: nauzea (pocit na zvracanie), zvracanie, hnačka a brušné kŕče. Môže sa vyskytnúť aj mierna horúčka, zimnica, bolesť hlavy, bolesť svalov a celkový pocit únavy. Ochorenie začína často náhle, infikovaná osoba sa môže cítiť veľmi mizerne. Ochorenie je obvykle krátke, symptómy trvajú iba asi 1 až 2 dni. Všeobecne platí, že u detí dochádza častejšie k zvracaniu ako u dospelých.

Norovírusy sa vyskytujú v stolici alebo zvratkoch infikovaných osôb.
K nákaze norovírusmi dochádza :

* konzumáciou kontaminovaných potravín a nápojov,
* po požití norovírusov nachádzajúcich sa na rukách, ktoré sa dotkli kontaminovaných povrchov,
* priamym kontaktom s infikovanou osobou (napr. pri starostlivosti o chorého).

Osobám infikovaným norovírusom je potrebné venovať zvýšenú pozornosť, pretože vírus sa šíri veľmi rýchlo. Symptómy ochorenia sa začínajú prejavovať cca 24 – 48 hodín po preniknutí virusu do tela,  môžu sa objaviť už po 12 hodinách po expozícii.

Ako sa chrániť? 

Ochrana pred týmito vírusmi je obtiažna, pretože sú odolné voči väčšine dezinfekčných prostriedkov, vrátane chlórových. Účinné sú iba prípravky so širokým spektrom účinku, kedy výrobca ich deklaruje ako „ plnovirucidné“ prípravky . Pokiaľ je v rodine chorý, zásadný význam má správna hygiena rúk. Preto je nevyhnutné dôsledné umývanie rúk, vyčlenenie osobných vecí vr. uterákov. Rovnako je dôležitá dezinfekcia toalety a miest postriekaných zvratkami a stolicou. Pri splachovaní toalety nezabudnite zavrieť poklop, aby ste zabránili infekčnému aerosólu.

Po prekonaní ochorenia sa nevytvára imunita voči pôvodcovi, takže sa osoba počas života môže nakaziť opakovane.

Súvisiace články