Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Črevná viróza dieťa rýchlo vyčerpá: Ako ju liečiť?
Zdielať na

Črevná viróza dieťa rýchlo vyčerpá: Ako ju liečiť?

Archívna reportáž

Pozor na "faraónovu pomstu."

Akútne hnačky môžu byť spôsobené vírusmi, baktériami, toxínmi, ktoré sa uvoľnia z pokazeného jedla alebo aj parazitmi. Hnačka vyzerá v každom z týchto prípadov inak a inak sa aj lieči.

Čo môže u detí vyvolať hnačku?

  • Hnačka spôsobená parazitmi -  nesúvisí s konzumáciou jedla bezprostredne pred ochorením. Je to nákaza z nedôsledne umytého ovocia, zeleniny a podobne. Je sprevádzaná aj silnými bolesťami brucha a trvá dlhodobo s prestávkami medzi príznakmi.

  • Hnačka vyvolaná toxínmi - spôsobuje ju konzumácia pokazeného jedla. V lete sa toxíny vyskytujú napríklad v majonézovom šaláte, v mäkkej saláme alebo v nedostatočne spracovanom jedle s obsahom vajíčka. Mávajú ju skôr staršie deti, sprevádza ju aj zvracanie, bolesti brucha. Tento stav sa skončí väčšinou do 24 – 48 hodín.
  • Hnačka spôsobená baktériami-  sú to napríklad salmonela a campylobacter. Príčinou sú predovšetkým nedostatočne tepelne spracované potraviny, vajcia a mäso.
  • Hnačka spôsobená vírusmi-  vírusy sú pôvodcami hnačiek nielen v letných, ale aj v chladnejších mesiacoch Do tela sa dostávajú potravinami, ale aj špinavými rukami alebo dotykom z rôznych hladkých povrchov. Ťažké hnačky detí spôsobujú rotavírusy.Tie zvyknú dlho prebývať na povrchoch rôznych predmetov. Miestom nákazy môžu byť napríklad prebaľovacie stoly na letiskách, v kaviarňach alebo nemocniciach.

Deti po nákaze náhle dostanú teplotu, začnú kašľať, tečú im soplíky, zvracajú, hnačkujú, sliznica zažívacieho traktu sa naruší, odmietajú prijímať aj tekutiny. Mnohé deti sa v takom stave dostanú až do nemocnice. Čím je dieťa mladšie, tým je rotavírusová hnačka nebezpečnejšia, pretože uňho oveľa skôr môže dôjsť k dehydratácii. Proti rotavírusom sa dnes už dá zaočkovať.

Čo robiť, ak dieťa začne mať hnačku?

  • Hnačku u detí netreba vôbec potláčať. Liekmi by sa nemalo blokovať ani zvracanie. Stolicou a zvracaním sa z tela vylučujú aj toxické a iné nežiaduce látky. Čím je dieťa menšie, tým skôr treba jeho stav konzultovať s lekárom, aby sa zistilo, či mu nehrozí dehydratácia.
  • Dieťa potrebuje najmä tekutiny. Tekutiny podávame dieťaťu po lyžičkách, ale často, asi dve polievkové lyžice každých 15 minút. Sladké tekutiny a kolové nápoje však určite nie. Podávame im iba čistú vodu, slabé minerálky, po roku už aj slabý čierny či medovkový čaj a špeciálne WHO roztoky, ktoré obsahujú minerály, glukózu. Vďaka nim sa do organizmu vracia to, čo hnačkami a zvracaním stráca.
  • Stravu treba úplne vylúčiť na 4 – 12 hodín, v závislosti od veku dieťaťa, trvania a intenzity príznakov.
  • Dieťa zvracaním stráca aj minerály, hlavne sodík a draslík. U starších detí ho doplníte napríklad banánom upraveným na kašu. Treba mu ho dávať po maličkých dúškoch, respektíve porciách. Do tela sa tak prinavrátia minerály, draslík. Tento „liek“ môžete ochutiť cukrom aj soľou zároveň. U detí pri tomto ochorení sa neodporúča čokoláda, kakao ani čučoriedky.
  •  Ak dieťa dojčíte, dojčenie treba zachovať aj počas hnačky. Ak sa bábätku podáva umelé mlieko, je možné ho môžu zriediť s ryžovým odvarom. Stačí jedna polievková lyžica ryže a pol litra vody. Ryžu treba variť dovtedy, kým nezmäkne. Vodu medzitým stále dolievať, aby  sa zachoval pollitrový objem. Po rozvarení ryže sa roztok precedí cez sito. Deti staršie ako pol roka môžu ryžovú kašu zjesť. Ryžový odvar sa zriedi v pomere 1:1 s umelým mliekom. Neskôr sa pomer mlieka zvyšuje.
  • Rovnako dlho ako trvalo ochorenie, má trvať i postupný návrat k normálnej strave. Ak je hnačka spôsobená rotavírusmi, je porušené vstrebávanie mliečneho cukru, preto by mamičky mali deťom podávať bezlaktózové mlieko aspoň jeden týždeň. U väčších detí by sa malo mlieko na tri dni úplne vyradiť, treba im podávať iba vodu alebo bylinkové čaje. Malým deťom môžete naďalej pripravovať varené biele mäso, zemiak či mrkvu.
  • Väčším deťom dávajte radšej suchú stravu – suchý rožok, suchár, banán, zemiak varený v šupke, varené biele mäso, bezvaječnú cestovinu, varenú ryžu. V priebehu troch dní sa postupne vraciame k normálnej strave. Po troch až štyroch dňoch dávame deťom najprv kyslé mliečne výrobky, potom bezlaktózové mlieko a až po týždni normálne. Aspoň týždeň po hnačke by sa nemalo jesť ani čerstvé ovocie.

Súvisiace články

Najčítanejšie