Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ako zistíte, že máte čierny kašeľ?
Zdielať na

Ako zistíte, že máte čierny kašeľ?

Čierny kašeľ po Čechách trápi aj Slovensko

Záchvaty dusivého, štekavého kašľa, ktoré môžu trvať až pol roka. Veľakrát je choroba spojená so zvracaním, úbytkom váhy alebo celkovým vyčerpaním. Urputný kašeľ môže spôsobiť zlomeniny rebier, kýlu či pomočovanie. U dojčiat a starších ľudí môže dokonca čierny kašeľ skončiť smrťou. Prekonaná choroba ani očkovanie organizmus dlhodobo neochráni.

Čierny kašeľ je bakteriálne, vysoko infekčné ochorenie dýchacej sústavy. Spôsobuje ho baktéria Bordetella pertussis. Šíri sa kvapôčkovou infekciou iba z človeka na človeka.
Nakaziť sa tak možno pri rozprávaní, kýchnutí, kašli alebo napríklad bozku. Dráždivý kašeľ trvá päť až sedem týždňov. Ale môže trvať aj pol roka.

Ako spoznáte čierny kašeľ?

Poznať nástup čierneho kašľa nemusí byť vždy jednoduché, najmä ak sa neprejaví typickým úporným štekavým kašľom, ale len dlhotrvajúcim pokašliavaním. Mnoho dospelých ho potom môže chybne považovať za bežné prechladnutie a bez toho, aby o tom vedeli, stávajú sa prenášačmi vysoko infekčnej choroby. Čierny kašeľ sa diagnostikuje podľa klinických prejavov a laboratórnych vyšetrení: výterom a sérologickým vyšetrením krvi.

Ochorieť môžete v akomkoľvek veku. Najohrozenejšie sú však dojčatá, pretože nemajú kašľací reflex. Dieťa potom veľmi často dôjde do štádia dychovej nedostatočnosti. Má dlhé intervaly bez dychu, kedy je telo nedostatočne prekrvované a tým môže dôjsť aj k úmrtiu, Choroba je však nebezpečná aj pre starých ľudí a chronicky chorých pacientov s astmou či CHOCHP (chronická obštrukčná choroba pľúc).

Príznaky čierneho kašľa

Suchý, dráždivý a sípavý kašeľ, ktorý nereaguje na bežnú liečbu
Dávenie až zvracanie
Zástava dychu
Zvýšená teplota
Chudnutie, celková schvátenosť
Vykašliavanie hlienu

Väčšina chorých detí sa nakazila od rodičov alebo súrodencov. Lekári preto odporúčajú všetkým, ktorí prichádzajú do styku s deťmi mladšími ako 12 mesiacov, nechať sa preočkovať. Očkovanie prebieha formou injekcie, látka je účinná po zhruba dvoch až troch týždňoch od jej podania.

Očkovanie v tehotenstve

Podľa lekárov teraz existuje trend, kedy sa očkujú aj tehotné ženy zhruba štyri mesiace pred pôrodom, aby protilátky odovzdali aj nenarodenému plodu. Podľa lekárov je tento postup možný, dieťa však pred chorobou ochráni len zhruba prvé dva mesiace. Potom v jeho tele už protilátky nie sú a dieťa by malo byť očkované hexavakcínou.

Pomôžu antibiotiká

Proti chorobe zaberajú antibiotiká, ktoré však kašeľ utlmia, len ak sú podané ihneď po prepuknutí choroby. V opačnom prípade sa z baktérie čierneho kašľa uvoľní do krvného obehu toxín, ktorý vyvoláva záchvaty kašľa. V tejto fáze už antibiotiká pacientovi od kašľa nepomôžu, avšak musí sa užívať aj niekoľko týždňov, pretože zabráni vzniku ďalších komplikácií.

Choroby, ktoré sa opäť vracajú a zabíjajú. Na čo si dať pozor?

V posledných rokoch u nás čierny kašeľ zapríčinil niekoľko úmrtí a to u neočkovaných dojčiat, ktorí sa nakazili od členov rodiny. Pacienti neumierajú na samotný čierny kašeľ, ale na sekundárne komplikácie, ktoré choroba prinesie; najčastejšie sa jedná o pľúcnu hypertenziu vyvolanú ťažkým zápalom pľúc.

Súvisiace články

Najčítanejšie