Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Trápi vás hučanie v ušiach- tinnitus? Čo ho spôsobuje a čo vám pomôže?
Zdielať na

Trápi vás hučanie v ušiach- tinnitus? Čo ho spôsobuje a čo vám pomôže?

Tinnitus (vyslovuje sa ti-ni-tus), alebo zvonenie v ušiach , je pocit, keď počujete zvonenie, bzučanie, syčanie, cvrlikanie, pískanie alebo iné zvuky. Hluk môže byť prerušovaný alebo nepretržitý a môže mať rozličnú hlasitosť. Často je to horšie, keď je v pozadí ticho, takže si to možno najviac uvedomujete v noci, keď sa snažíte zaspať v tichej miestnosti. V zriedkavých prípadoch zvuk počuť synchronizovane s vaším srdcom ( pulzujúci tinitus). Čo je jeho príčinou a čo vám pomôže?

Tinnitus je veľmi bežný a postihuje milióny ľudí. Pre väčšinu je tento stav len veľmi nepríjemný. V závažných prípadoch však môže tinitus spôsobiť, že ľudia majú problémy so sústredením a spánkom. V konečnom dôsledku môže zasahovať do pracovných a osobných vzťahov, čo vedie k psychickému trápeniu. Hoci je tinitus často spojený so stratou sluchu, nespôsobuje stratu ani strata sluchu nespôsobuje tinitus. V skutočnosti niektorí ľudia s tinnitom nepociťujú žiadne ťažkosti so sluchom a v niekoľkých prípadoch sa dokonca stanú tak akútne citlivými na zvuk (hyperakúzia), že musia podniknúť kroky na tlmenie alebo maskovanie vonkajších zvukov.

Niektoré prípady tinnitu sú spôsobené infekciami alebo prekážkami v uchu a tinnitus môže zmiznúť po liečbe základnej príčiny. Často však pokračuje aj po liečbe základného ochorenia. V takom prípade môžu iné terapie priniesť výraznú úľavu buď znížením alebo prekrytím nežiaduceho zvuku.

Čo spôsobuje tinitus?

Dlhodobé vystavenie hlasným zvukom je najčastejšou príčinou tinnitu. Až 90 % ľudí s tinnitom má určitú úroveň straty sluchu spôsobenej hlukom. Hluk spôsobuje trvalé poškodenie zvukovo citlivých buniek slimáka, špirálovitého orgánu vo vnútornom uchu. Tesári, piloti, rockoví hudobníci, pouliční opravári a krajinári patria medzi tých, ktorých zamestnanie vystavuje riziku, rovnako ako ľudia, ktorí pracujú s reťazovými pílami, zbíjačkami alebo inými hlasnými zariadeniami.Ohrození sú tiež tí, ktorí opakovane počúvajú hlasnú hudbu. Jediné vystavenie sa náhlemu extrémne silnému hluku,napríklad na koncerte, môže tiež spôsobiť tinitus.

Rôzne ďalšie stavy a choroby môžu viesť k tinnitu, vrátane:

Upchatie ucha v dôsledku nahromadenia mazu, infekcie ucha alebo zriedkavo nezhubného nádoru nervu, ktorý nám umožňuje počuť (sluchový nerv)

Niektoré lieky – najmä aspirín, niekoľko druhov antibiotík, protizápalové lieky, diuretiká a antidepresíva, ako aj chinínové lieky ; tinitus sa uvádza ako potenciálny vedľajší účinok pre približne 200 liekov na predpis a bez predpisu.

Prirodzený proces starnutia, ktorý môže spôsobiť zhoršenie kochley alebo iných častí ucha

Meniérova choroba, ktorá postihuje vnútornú časť ucha

Otoskleróza, ochorenie, ktoré má za následok stuhnutie malých kostí v strednom uchu

Iné zdravotné problémy, ako je vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne ochorenia, problémy s krvným obehom, anémia , alergie, nedostatočná činnosť štítnej žľazy, autoimunitné ochorenie a cukrovka

Problémy s krkom alebo čeľusťou, ako je syndróm temporomandibulárneho kĺbu ( TMJ ).

Poranenia hlavy a krku

Tinnitus sa môže u niektorých ľudí zhoršiť, ak pijú alkohol, fajčia cigarety, pijú kofeínové nápoje alebo jedia určité potraviny. Z dôvodov, ktoré výskumníkom ešte nie sú celkom jasné, sa zdá, že stres a únava zhoršujú tinitus.

Mohli by ste mať tinnitus?

Ako viete, či ho máte? Skúste si položiť tieto otázky:

Počujete hluk, ktorý ľudia okolo vás nepočujú? Keď máte tinitus, ste jediný, kto si všimne zvonenie, bzučanie alebo iný hluk. Iní ľudia nie.

Beriete lieky? Viac ako 200 liekov môže spôsobiť tinitus, najmä keď ich začnete alebo prestanete užívať. Patria sem lieky proti bolesti, ako je ibuprofén alebo naproxén , ako aj niektoré antibiotiká , diuretiká, aspirín a lieky na chemoterapiu .Forma tinnitu sa môže líšiť v závislosti od lieku a jeho dávky. Neprestávajte užívať lieky bez toho, aby ste sa najprv porozprávali so svojím lekárom

Musíte počúvať hlasné zvuky? Veľa dunivých zvukov v mieste, kde žijete alebo pracujete, môže spôsobiť stratu sluchu, ktorá spúšťa tinitus. Tieto zvuky môžu zahŕňať burácajúce stroje,  koncerty a športové podujatia. Tinnitus môže vznijnúť kvôli množstvu hlasných zvukov v priebehu rokov alebo môže pochádzať z jedinej hlasnej udalosti, ako je napríklad spätné vzplanutie motora. Ak môžete, držte sa ďalej od hlasných zvukov. Ak nemôžete, noste ochranu sluchu. A stíšte tú hudbu.

Máte nádchu alebo zápal uší? Prekrvenie spolu s infekciami uší a dutín môže spôsobiť nahromadenie tlaku vo vnútornom uchu. To isté sa môže stať, ak máte príliš veľa ušného mazu. Tento tlak môže spôsobiť tinitus. Liečba príčiny by mala zmierniť vaše príznaky. Ale dlhodobá blokáda niekedy vedie k trvalému stavu sluchu.

Mávate migrény? Tieto bolesti hlavy prichádzajú s pulzujúcou bolesťou, nevoľnosťou a citlivosťou na svetlo. Môžu však mať aj príznaky súvisiace s uchom, ako je plnosť, tlmený sluch a tinitus.

Mali ste niekedy vážne zranenie hlavy alebo krku? Oboje môže spôsobiť problémy s nervami, prietokom krvi a svalmi. To môže viesť k tinnitu, ktorý často prichádza s bolesťami hlavy a problémami s pamäťou, keď je spojený s traumou hlavy alebo krku.

Máte problémy s čeľusťou? Niekedy je tinitus spôsobený temporomandibulárnou poruchou (TMD)- skupinou chorobných stavov, ktoré ovplyvňujú pohyb čeľuste. Poškodenie ktoréhokoľvek zo svalov, väzov alebo chrupaviek v tejto oblasti môže viesť k problémom so sluchom. Zmiernenie príznakov TMD by malo pomôcť.

Máte vysoký krvný tlak? To zvyšuje pravdepodobnosť, že budete mať tinnitus. Zúženie tepien (ateroskleróza) je ďalšou príčinou. Liečba tohto stavu by mala zmierniť príznaky.

Pijete veľa alkoholu? Obmedzte ho, alkohol tiež zhoršuje tinnitus.

Ste vo veľkom strese? Napätie, úzkosť a depresia môžu spustiť tinitus. Vyskúšajte relaxačnú terapiu, hypnózu, jogu alebo čokoľvek, čo vám vyhovuje. Či už to pomáha v prípade tinnitu alebo nie, je to dobré pre vaše celkové zdravie.

Máte iný zdravotný problém? Tinnitus je spájaný s cukrovkou, fibromyalgiou, alergiami, nízkymi hladinami vitamínov, hormonálnymi zmenami a autoimunitnými poruchami, ako je lupus a reumatoidná artritída. Súvisí aj s Meniérovou chorobou, stavom, ktorý spôsobuje stratu sluchu a vertigo, pocit točenia.

Ako sa diagnostikuje tinnitus?

Váš lekár prediskutuje vašu anamnézu. Budú sa pýtať na všetky lieky, ktoré užívate, vrátane doplnkov. Urobia vám vyšetrenie sluchu, vyšetria vám hlavu a krk a pozrú sa do uší. Môžu vás požiadať, aby ste zaťali čeľusť, pohli očami a pohli krkom, rukami a nohami. Ak sa zvonenie pri pohybe zhorší, môže to pomôcť nájsť príčinu. Možno budete potrebovať aj zobrazovacie testy ako CT alebo MRI.

Váš lekár nemusí byť schopný nájsť príčinu. Ak sa tak stane, budú s vami spolupracovať pri hľadaní spôsobov, ako znížiť zvuk alebo pomôcť vám ho lepšie zvládnuť.

Ako sa lieči tinnitus?

Záleží na tom, čo je na vine zvonenia. Ak je spúšťačom liek, váš lekár vám môže navrhnúť, aby ste ho prestali užívať alebo prešli na iný liek. Nikdy neprestaňte užívať liek sami bez toho, aby ste sa porozprávali so svojím lekárom. Ak je príčinou zdravotný problém, ako je vysoký krvný tlak, váš lekár môže s vami spolupracovať na jeho liečbe. Často sa zvonenie zlepší, keď dostanete stav pod kontrolu. Ak je problémom príliš veľa ušného mazu, lekár ho môže jemne odstrániť. Nesnažte sa urobiť to sami.

Ďalšie možnosti liečby môžu zahŕňať:

Sluchové pomôcky. Tieto zariadenia môžu pomôcť so stratou sluchu súvisiacou s vekom a tinnitom. Vydávajú zvuky, ktoré potrebujete počuť, hlasnejšie a zvonenie je ťažšie vnímateľné.

Maskovače zvuku. Nosia sa v uchu alebo za ním, aby vytvárali konštantný biely šum s nízkou úrovňou. To pomáha blokovať zvonenie. Môžete tiež vyskúšať zariadenie na biely šum blízko vašej postele v noci, ktoré vám pomôže zaspať.

Relaxačné techniky. Tinnitus sa môže zhoršiť, keď ste v strese. Môžete sa pokúsiť ho zmierniť. napríklad cvičením, hlbokým dýchaním, oddychom alebo biofeedbackom.

Lieky. Existuje niekoľko liekov, ktoré sú sľubné pri liečbe tinnitu, vrátane určitých hormónov, lokálnych anestetík a liekov proti úzkosti. Opýtajte sa svojho lekára, či niektorý z nich môže byť pre vás vhodný.

Súvisiace články

Najčítanejšie