Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Trápi vás ušný šelest? Môžete počuť dokonca aj hudbu!
Zdielať na

Trápi vás ušný šelest? Môžete počuť dokonca aj hudbu!

Tinnitus je veľmi nepríjemný príznak rôznych ochorení.

Hučanie, pískanie, šumenie v ušiach. Ľudia, ktorí majú ušný šelest – tinitus, to často opisujú ako veľmi nepríjemný vnem. Príčina sa, žiaľ, nezistí až v 90 percentách prípadov.

Tinitus však nie je ochorenie, je to príznak, tvrdí primárka foniatrického oddelenia UNB MUDr. Ľubica Šuchová. "Ľudia najčastejšie počujú šumenie, na druhom mieste je hučanie. Môžu to však byť aj kombinované zvuky, viaceré zvuky naraz, dokonca aj hudba či slová. Máme metódu, kde môžeme zmerať aj intenzitu týchto zvukov. Vôbec však neexistuje priama úmera medzi tým, čo nameriame, a ako jednotliví ľudia tento vnem prežívajú. Pre niektorých je to veľmi obťažujúce," hovorí lekárka. "Niektorí sa aj pri slabom zvuku nevedia sústrediť, poznám však aj pána, ktorý má 80 decibelový tinitus a nejako zvlášť to neprežíva. Najhoršie to z mojej skúsenosti zvládajú mladí ľudia, ktorí doteraz nemali iný zdravotný problém."  

V prvom roku trvania je podľa MUDr. Šuchovej až 50-percentná šanca, že tinitus prestane sám od seba. Lekári však nevedia povedať, komu tento príznak prejde. Lieky na prekrvenie mozgu, ktoré sú dnes veľmi populárne, považujú lekári len za pomocnú liečbu a nepomôžu každému. Treba však hľadať ochorenia, ktoré sa tinitom prejavujú a liečiť tie. 

Pozrite si podcast o tinite s primárkou MUDr. Šuchovou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie