Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Skvelá správa: Novú prelomovú vakcínu proti rakovine hrubého čreva začínajú testovať už na pacientoch!
Zdielať na

Skvelá správa: Novú prelomovú vakcínu proti rakovine hrubého čreva začínajú testovať už na pacientoch!

V týchto dňoch začínajú lekári a výskumníci testovať potenciálne „prelomovú“ vakcínu na liečbu včasnej rakoviny hrubého čreva. Dostanú ju 44 pacienti v Anglicku a Austrálii ešte pred operáciou na vybratie nádoru

Lekári plánujú podať vakcínu pacientom pred operáciou v nádeji, že spôsobí, že telo zaútočí na rakovinu. Každá operácia by vďaka vakcíne bola menej invazívna a lekári dúfajú, že sila vakcíny by mohla podporiť imunitný systém, aby reagoval, ak dôjde k relapsu a rakovina sa neskôr vráti.. Liečba bude testovaná v Royal Surrey NHS Foundation Trust a Queen Elizabeth Hospital v Adelaide.

Dr Tony Dhillon, hlavný vyšetrovateľ štúdie a Surreyho konzultant lekársky onkológ, navrhol myšlienku štúdie a posledné štyri roky spolupracoval s profesorom Timom Priceom v Austrálii na vývoji vakcíny.

Povedal: „Toto je prvá očkovacia látka na liečbu akejkoľvek rakoviny gastrointestinálneho traktu a máme veľké nádeje, že bude veľmi úspešná. Myslíme si, že u mnohých pacientov rakovina po tejto liečbe úplne zmizne.“

K dispozícii bude v prvej fáze 10 miest pre pacientov, ktorí budú do nej zaradení – šesť v Austrálii a štyri vo Veľkej Británii, pričom do štúdie bude zaradených 44 pacientov počas obdobia 18 mesiacov.

Pacienti podstúpia endoskopické vyšetrenie, potom sa otestuje vzorka tkaniva z nádoru, aby sa zistilo, či sú vhodní na aplikáciu vakcíny. Ak áno, dostanú tri dávky vakcíny pred operáciou,pri ktorej odstránia nádor. Po skončení testu vakcína buď prejde licenčným procesom na použiti, alebo ak bude veľmi úspešná, vykoná sa väčšia štúdia,aby sa k nej v krátkom čase dostalo viac pacientov..

Vakcína bola navrhnutá spoločnosťou Imugene Ltd, spoločnosťou pôrosobiacou v odvetví imuno-onkológie.

Dr Dhillon dodal: „Toto je prelomová vakcína. Vakcína spôsobuje, že imunitný systém doslova ide po rakovine. Zmení to pacientom život, pretože to znamená, že možno nebudú musieť podstúpiť operáciu – môžu len dostať vakcínu. Veríme, že táto vakcína by mohla byť kľúčom k liečbe rakoviny hrubého čreva v budúcnosti.“

Rakovina hrubého čreva, tiež známa ako kolorektálny karcinóm, je treťou najčastejšou rakovinou s celosvetovým ročným výskytom viac ako 1,2 milióna prípadov a úmrtnosťou približne 50 percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie