Oblačno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vo Veľkej Británii sa objavil nový typ prasacej chrípky A(H1N2). Pred rokmi táto chrípka u nás zabíjala najmä tehotné ženy
Zdielať na

Vo Veľkej Británii sa objavil nový typ prasacej chrípky A(H1N2). Pred rokmi táto chrípka u nás zabíjala najmä tehotné ženy

Archívna reportáž

Vírus A(H1N1) sa do Európy vrátil aj v roku 2016 a 2017.

Veľká Británia v pondelok oznámila, že u ľudí zaznamenala prvý prípad chrípkového kmeňa A(H1N2)v, ktorý je podobný vírusu, ktorý v súčasnosti cirkuluje u ošípaných. Vírus A(H1N1) v roku 2009 spôsobil pandémiu, na Slovensku usmrtil 8 tehotných žien z 13, ktoré sa ním nakazili a podľahli mu ďalšie desiatky ľudí.

Britská agentúra pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) uviedla, že prípad bol zistený v rámci rutinného národného monitorovia chrípky a zdroj nákazy nie je známy.

"Je to prvýkrát, čo sme tento vírus zistili u ľudí v Spojenom kráľovstve, hoci je veľmi podobný vírusom, ktoré boli zistené u ošípaných," povedala riaditeľka incidentu UKHSA Meera Chand.

Úrady majú úzke kontakty na prípad, uvádza sa vo vyhlásení a dodáva, že situáciu monitorujú so zvýšeným dohľadom v ordináciách a nemocniciach v North Yorkshire, regióne severného Anglicka. Dotyčný človek ochorenie už toto chrípkové ochorenie prekonal a zotavil sa. 

UKHSA uviedla, že na základe skorých informácií sa nedávno zistená infekcia v Británii líšila od približne 50 iných ľudských prípadov ochorenia na tento kmeň chrípky, ktorý sa od roku 2005 našli inde na celom svete.

Chrípková pandémia v roku 2009 bola pandémia nového variantu chrípkového vírusu typu A podtypu H1N1 (písané aj A/H1N1) šíriaca sa u ľudí, ktorá vypukla v apríli v roku 2009 Mexiku a postupne sa šírila do USA a do ďalších krajín. Pandémia chrípky bola vyhlásená 11. júna 2009 a bola ukončená 10. augusta 2010. Na Slovensku na ňu zomrelo 57 ľudí. Na ochorenie bola vyvinutá vakcína, na Slovensko sa však dostala až vo februári 2010 a takmer milión dávok expirovalo bez toho,aby boli použité, zaočkovaných bolo len približne 5000 ľudí.

Názov "prasacia chrípka", pod ktorým bola infekcia A(H1N1) známa Svetová zdravotnícka organizácia považuje za nevhodný, pretože vírus bol kombináciou génových segmentov vírusov chrípky ošípaných (severomerického variantu a euroázijského variantu), vtáčej chrípky a ľudskej chrípky. Bolo tiež  sporné, či chrípka pôvodne pochádzala z ošípaných a až potom prešla na ľudí. Názov ochorenia tiež môže vyvolať nemiestne a nedôvodnené obavy z konzumácie bravčového mäsa,ktorým sa nákaza neprenáša. Ochorenie bolo preto tiež známe ako mexická chrípka či severoamerická chrípka. Vírus sa do Európy vrátil aj v rokoch 2016 a 2017, jeho sila však bola oveľa menšia. 

Nový typ chrípkového vírusuA(H1N2) zatiaľ nie je prodrobne preskúmaný. Britské úrady vývoj nákazy novým typom tejto chrípky pozorne sledujú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie