Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ako si znížiť srdcový tep? Tieto 4 tipy vyskúšajte
Zdielať na

Ako si znížiť srdcový tep? Tieto 4 tipy vyskúšajte

Zlyhávanie srdca sa rejavuje aj vysokým tepom

Srdcová frekvencia je odrazom celkovej kondície tela a pomáha vám odhaliť potenciálne zdravotné problémy. Možno si myslíte, že vaše srdce šliape ako hodinky, ale rýchlosť jeho tlkotu sa počas dňa mení. Sdce bije rýchlejšie, keď cvičíte alebo ste nervózni. Spomaľuje sa, keď ste uvoľnení alebo pokojne sedíte.

Pokojová srdcová frekvencia

Je to počet úderov vášho srdca za minútu, keď ste v pokoji. Pre dospelých je normálny rozsah medzi 60 a 100 údermi za minútu.

Pokojová srdcová frekvencia sa líši od človeka k človeku. Závisí to od vecí ako:

Vek
Kondícia
Zdravotný stav
Lieky
Veľkosť tela

Dokonca aj emócie, teplota a vlhkosť vonku môžu ovplyvniť vašu tepovú frekvenciu.

Nižšia pokojová srdcová frekvencia je zvyčajne lepšia pre zdravie. Je to zvyčajne znamenie, že srdce funguje dobre. Keď je nižšia, srdce pumpuje viac krvi pri každej kontrakcii a ľahko si udržiava pravidelný rytmus.

Na druhej strane, vysoká pokojová srdcová frekvencia môže znamenať, že srdce sa namáha, aby dokázalo pumpovať krvi. Ak je váš pulz v pokoji stabilne vyšší ako 100 úderov za minútu, je dobré navštíviť svojho lekára. Ak máte dlhodobo vysokú pokojovú srdcovú frekvenciu, môže to ovplyvniť fungovanie srdca. Vysoká miera môže tiež zvýšiť vaše šance na kardiovaskulárne ochorenia .

Pomalší ako normálny pulz je bežný u ľudí, ktorí sú fyzicky zdatní. Ak je však vaša srdcová frekvencia v pokoji pravidelne nižšia ako 60 úderov za minútu, ale nie ste aktívny, navštívte svojho lekára, najmä ak máte závraty alebo dýchavičnosť.

Ako si zmerať srdcovú frekvenciu

Najlepší čas na meranie pulzu je ráno, predtým, ako vstanete z postele a predtým, ako si vypijete rannú kávu alebo čaj.

Svoju srdcovú frekvenciu si môžete skontrolovať na zápästí. Zľahka položte druhý a tretí prst jednej ruky na vnútornú stranu druhého zápästia, pod spodok palca. Pulz by ste mali cítiť pod končekmi prstov. Spočítajte počet úderov za minútu. Meranie opakujte.

Ako znížiť srdcovú frekvenciu?

Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť, aby vaše srdce zostalo zdravé:

Cvičenie. Fyzická aktivita posilňuje vaše srdce rovnako ako ostatné svaly vo vašom tele. Trénuje srdce, aby bolo výkonnejšie, takže nepracuje tak tvrdo, keď ste v pokoji. Pomôže aj prechádzka, jazda na bicykli alebo joga.

Prestaňte fajčiť. Fajčenie spôsobuje, že sa tepny a žily zužujú.To môže viesť k vyššej srdcovej frekvencii. Ak prestanete fajčiť,  môže to znížiť váš pulz na zdravšiu úroveň.

Uvoľnite sa. Stres zvyšuje hormóny adrenalín a kortizol v krvi, čo môže zvýšiť vašu srdcovú frekvenciu.Hladinu stresu môžu pomôcť znížiť napríklad meditácia či joga. Z dlhodobého hľadiska môžu znížiť aj vašu pokojovú srdcovú frekvenciu.

Jedzte viac rýb. Zdravá strava je základným kameňom zdravia srdca. Okrem ovocia a zeleniny, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály, zaraďte do svojho jedálneho lístka aj ryby. Pravidelné jedenie rýb môže pomôcť znížiť váš srdcový tep .

Keď vaša srdcová frekvencia chorobne stúpne

Niekedy môže pulz na chvíľu vyskočiť. Väčšinou sa srdce potom spomalí prirodzene. Ak však pulz neklesne alebo ak sa to stáva pravidelne, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Lekár môže navrhnúť jednu z nasledujúcich možností.

Vagové manévre: Tieto fyzické úkony môžu "resetovať" vašu srdcovú frekvenciu. Napríklad držte nos a dýchajte ústami. Je to podobné, ako keď chcete,aby vám "odľahlo" v ušiach, keď ste v lietadle. Alebo si môžete dať tvár na niekoľko sekúnd do ľadovej vody prípadne silno kašľať.

Lieky: Lekár vám ich môže predpísať na pomoc pri liečbe abnormálnej srdcovej frekvencie. Beta-blokátory pomáhajú predchádzať budúcim epizódam.

Kardiostimulátor: Toto malé zariadenie dokáže snímať rýchly tep srdca. Ak zachytí nepravidelnosť, vyšle elektrický signál a pomôže srdcu vrátiť sa do normálu. Implantuje sa pod kožu.

Katétrová ablácia: Niekedy môže byť príčinou "prekárskeho pulzu"  elektrická dráha v srdci. Abláciou sa preruší a ďalej nespôsobuje problémy.  Zvyčajne sa tento postup navrhuje len vtedy, keď lieky nefungujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie