Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Máte jednu či viac opuchnutých lymfatických uzlín? Toto je 12 možných príčin
Zdielať na

Máte jednu či viac opuchnutých lymfatických uzlín? Toto je 12 možných príčin

Tuberkulóza je hrozbou aj dnes

K zdureniu lymfatických uzlín môže viesť všetko od liekov a infekcií až po rakovinu.

1/12 Absces pod zubom

Zápal dutín alebo poranenie úst môžu viesť k infekcii zuba. To môže spôsobiť opuch lymfatických uzlín pod čeľusťou alebo na krku.

2/12 Infekcia horných dýchacích ciest

Jedným zo znakov, že máte infekciu v dýchacích cestách – nos, dutiny, hrdlo –, sú veľké a bolestivé lymfatické uzliny na krku.

3/12 HIV

Vírus ľudskej imunodeficiencie (HIV) je infekcia, ktorá napáda imunitný systém tela. Môžete ho dostať, keď sa telesné tekutiny od niekoho s vírusom dostanú do kontaktu s vaším krvným obehom. Zdurené lymfatické uzliny v oblasti slabín, hlavy alebo krku môžu byť skorým príznakom.

4/12 Rakovina

Lymfóm je typ rakoviny, ktorý sa začína v lymfatických uzlinách a spôsobuje aj ich opuch. Iné typy rakoviny sa tiež môžu rozšíriť do lymfatických uzlín, keď sa bunky odlúčia z nádoru a cestujú lymfatickým systémom do iných častí vášho tela. Lymfatické uzliny s rakovinovými bunkami môžu, ale nemusia opuchnúť. Lymfatické uzliny najbližšie k nádoru sú zvyčajne tie, ktoré sa zväčšujú.

5/12 Lupus

Lupus je prebiehajúce autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje zápal kĺbov, kože a obličiek. Ovplyvňuje tiež krvné bunky, srdce a pľúca. Zdurené lymfatické uzliny nie sú zvyčajne príznakom, ale môžu sa zväčšiť počas vzplanutia lupusu.

6/12 Pohlavne prenosné choroby

Genitálny herpes, syfilis a kvapavka môžu viesť k zdureniu lymfatických uzlín. Zvyčajne ich pri týchto chorobách nájdete v oblasti slabín. Kvapavka môže spôsobiť aj zdurenie žliaz na krku.

7/12 Infekcia pokožky hlavy

Kožný lišaj na hlave, infekcia spôsobená hubou, môže spôsobiť opuch žliaz na krku. Impetigo – ďalšia kožná infekcia, ktorá zvyčajne postihuje tvár i sa môže objaviť aj na pokožke hlavy a spôsobiť, že sa lymfatické uzliny na krku zväčšia.

8/12 Zápal spojiviek

Vírusová konjunktivitída je vysoko nákazlivá infekcia spôsobená vírusom. Môže to byť vyvolané rovnakým vírusom, ktorý vám spôsobuje prechladnutie. Zápal spojiviek a prechladnutie sa niekedy vyskytujú spoločne a môže to viesť aj k zdureniu lymfatických uzlín.

9/12 Tuberkulóza

Scrofula, typ tuberkulózy alebo TBC, je infekcia v krčných lymfatických uzlinách. Spôsobuje ich nafúknutie a pocit gumy alebo pevnosti. Zvyčajne to nie je bolestivé, ale môže to prísť s horúčkou, zimnicou a celkovým pocitom nevoľnosti.

10/12 Lieky

Zdurené lymfatické uzliny môžu byť vedľajším účinkom lieku fenytoín. Ľudia najčastejšie užívajú tento liek na epilepsiu, záchvatovú poruchu.

11/12 Choroba z mačacieho škrabnutia

Bartonellóza – bakteriálnu infekciu nazývaná choroba z mačacieho škrabnutia môžete dostať, ak vás niekto poškriabe, uhryzne alebo olizuje otvorenú ranu na koži. Trvá asi 2 týždne, kým sa príznaky prejavia. Môžete mať aj horúčku, bolesť hlavy a únavu. Lymfatické uzliny najbližšie k oblasti môžu tiež opuchnúť.

12/12 Pásový opar

Pásový opar (herpes zoster) dostanete z rovnakého vírusu, ktorý spôsobuje ovčie kiahne. Zostáva vo vašom tele a v dospelosti sa môže prejaviť ako pásový opar. Hlavným príznakom je vyrážka, ktorá spôsobuje bolesť nervov, ale môžete mať aj opuchnuté lymfatické uzliny.

Súvisiace články