Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
5 chorôb, ktoré vám môže zistiť zubár počas prehliadky
Zdielať na

5 chorôb, ktoré vám môže zistiť zubár počas prehliadky

Zdravie ústnej dutiny úzko súvisí s celkovým zdravím

Viaceré vážne ochorenia postihujúce celé telo sa môžu prejaviť práve v ústach. Zlá ústna hygiena môže viesť k horšeniu celkového zdravia. Niektoré štúdie ukazujú, že dokonca môže existovať súvislosť medzi zlým zdravím ústnej dutiny a horším zdravím mozgu. Pravidelné chodenie k zubárovi, čistenie zubov aspoň dvakrát denne, používanie zubnej nite aspoň raz denne, všetky tieto veci môžu prispieť k lepšiemu celkovému zdraviu. Čo všetko môže zistiť zubár, ktorý sa vám do úst pravidelne pri prehliadkach pozerá?

Diabetes

Cukrovka 2. typu môže zanechať v ústach zreteľné stopy. Napríklad ochorenie ďasien –  zapálené, krvácajúce ďasná – môžu byť príznakom ochorenia. Ľudia s cukrovkou môžu mať sucho v ústach, ktoré vyplýva zo zníženej produkcie slín, čo vedie k ťažkostiam s prehĺtaním a vyššiemu riziku zubných infekcií. Odhaduje sa, že 34 % až 51 % ľudí s cukrovkou má sucho v ústach. Ďalším znakom cukrovky, ktorý sa môže objaviť v ústach, je plesňová infekcia, ako je napríklad afta. Môže to naznačovať zlé fungovanie imunitného systému, čo sa často spája s nekontrolovanou cukrovkou.

Zápalové ochorenie čriev (IBD)

Ochorenia ako Crohnova choroba a ulcerózna kolitída sa môžu prejaviť aj v ústach. Niektorí ľudia s IBD majú bolestivé vredy v ústach nazývané aftózna stomatitída. Tieto vredy sú často plytké a okrúhle a zvyčajne sú na mäkkých tkanivách lemujúcich ústa, ako sú vnútorné líca, pery a jazyk. IBD a ústne vredy súvisia s autoimunitným zápalom. Imunitná odpoveď tela môže viesť k nadprodukcii prozápalových cytokínov, ktoré môžu spôsobiť tieto bolestivé vredy.

Ochorenie srdca

je to možno prekavupujúce, ale v ústach zbári môžu nájsť príznaky chorôb srdca a krvných ciev. Problémy so srdcom často prichádzajú najmä s vyššou pravdepodobnosťou ochorenia ďasien. Oba tieto stavy spôsobuje zápal a naopak chronické srdcové ochorenie môže prispieť k zápalovej reakcii, ktorá následne zhoršuje zápal ďasien a vedie k závažnejším problémom so vzubami a ďasnami . Symptómy ako krvácanie ďasien, pretrvávajúci zápach z úst a opuch ďasien môžu slúžiť ako včasné varovné signály. Ľudia s ochorením ďasien sú tiež vystavení vyššiemu riziku problémov so srdcom a krvnými cievami. Baktérie v ústach sa pri záaploch ďasien môžu dostať do iných oblastí tela vrátane srdca. Ochorenie ďasien tak predstavuje otvorenú bránu na vstup do krvného obehu.

Osteoporóza

Osteoporóza, ochorenie kostí, ktoré vedie k zlomeninám a invalidite, často zostáva nepovšimnuté, kým tento stav nevedie k zraneniu. Výskum však ukazuje, že môže výrazným spôsobom ovplyvniť zuby, vrátane straty zubov a ochorenia ďasien. U pacientov s implantátmi, zubnými protézami a mostíkmi môžu slabé kosti viesť k uvoľneniu zubných náhrad. Bohužiaľ, niektoré lieky na osteoporózu, bisfosfonátové lieky, môžu tiež spôsobiť problémy so zubami – čo by si mali byť vedomí všetci lekári pri predpisovaní akýchkoľvek liekov.

Rakovina ústnej dutiny
Príznaky rakoviny ústnej dutiny, ktoré môže spozorovať lekár sú napríklad rana na perách alebo v ústach, biele alebo červenkasté škvrny na vnútornej strane úst, uvoľnené zuby alebo hrčka vo vnútri úst Od roku 2015 do roku 2019 sa rakovina orofaryngu spojená s infekciou HPV každoročne celosvetovo zvýšila o 1,3 % u žien a o 2,8 % u mužov. Rakovina ústnej dutiny a hltanu v porovnaní s inými druhmi rakoviny má jednu z najhorších 5-ročných mier prežitia : iba 52 % ľudí s diagnostikovanou rakovinou úst prežije 5 rokov. Len 35 % rakoviny ústnej dutiny sa zistí v najskoršom štádiu. Väčšina pacientov je diagnostikovaná v pokročilom štádiu choroby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie