Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Počet prípadov tejto rakoviny vo svete prudko rastie. Hlavnou príčinou je vírus
Zdielať na

Počet prípadov tejto rakoviny vo svete prudko rastie. Hlavnou príčinou je vírus

Vírus HPV spôsbuje niekoľko druhov rakoviny.

Vyskytuje sa čoraz častejšie, postihuje aj mladých ľudí a okrem fajčenia je hlavným rizikovým faktorom vírus HPV- to je rakovina ústnej dutiny.

Počet prípadov rakoviny ústnej dutiny sa za poslednú generáciu viac ako zdvojnásobil a k predchádzajúcim bežným príčinám, ako je fajčenie a pitie, sa pridávajú ďalšie faktory životného štýlu.

Podľa novej správy sa počet prípadov rakoviny úst vo Veľkej Británii  za posledné desaťročie zvýšil o viac ako jednu tretinu a dosiahol rekordnú výšku. Podľa Oral Health Foundation bolo v minulom roku diagnostikovaných 8 864 ľuďom v Spojenom kráľovstve, čo je o 36 percent viac ako pred desiatimi rokmi, pričom v priebehu roka prišlo o život 3 034 ľudí.

Ide o 40-percentný nárast úmrtí za posledných 10 rokov a 20-percentný nárast za posledných päť rokov.

Zistenia sú súčasťou novej správy Oral Health Foundation 202 o stave rakoviny úst vo Veľkej Británii, ktorá bola vydaná v čase novembrového akčného mesiaca proti rakovine úst.

Dr Nigel Carter, výkonný riaditeľ Nadácie pre orálne zdravie, povedal: „Zatiaľ čo väčšina druhov rakoviny je na ústupe, počet prípadov rakoviny úst naďalej stúpa alarmujúcou rýchlosťou. Tradičné príčiny, ako je fajčenie a nadmerné pitie alkoholu, sú rýchlo nahradené novými rizikovými faktormi, ako je ľudský papilomavírus (HPV),ktorý sa do úst dostane orálnym sexom. Okolnosti  rakoviny úst sa dramaticky zmenili. Teraz je to rakovina, ktorá naozaj môže postihnúť každého- postihuje aj mladých ľudí, ktorí sú nefajčiari."

Odborníci preto vyzývajú ľudí, aby si  viac „kontrolovali ústa“  a aby sa naučili rozpoznať včasné varovné príznaky rakoviny úst a uvedomili si jej bežné príčiny.

"Najdôležitejšie je, že ak si všimnete niečo neobvyklé, neodkladajte to a vyhľadajte pomoc lekára alebo zubára," hovorí Dr.Carter.

Ako vyzerajú príznaky rakoviny ústnej dutiny?  

V počiatočných štádiách môžu byť príznaky rakoviny úst jemné a bezbolestné, takže je ľahké ich prehliadnuť. Môže ísť o vred v ústach, ktorý sa nezahojí do troch týždňov, biele alebo červené škvrny v ústach, nezvyčajné hrčky alebo opuchy v ústach, hlave alebo krku alebo akýkoľvek pretrvávajúci chrapot v hlase.

Každá tretia rakovina úst sa nachádza na jazyku a 23 percent sa nachádza na mandliach. Ďalšie miesta, ktoré je potrebné v ústach pravidelne kontrolovať na kontrolu rakoviny úst zahŕňajú pery, ďasná, vnútornú stranu líc, ako aj spodné a horné podnebie úst. Dvaja z troch ľudí si nikdy neskontrolovali ústa, či nemajú príznaky rakoviny úst, napriek tomu, že to trvá menej ako minútu. Ľudia si dokonca s trikrát väčšou pravdepodobnosťou budú pravidelne kontrolovať semenníky alebo prsníky.

Miera prežitia rakoviny úst sa za posledných 20 rokov sotva zlepšila, čiastočne preto, že väčšina prípadov je diagnostikovaných príliš neskoro. O niečo viac ako polovica všetkých rakovín úst je diagnostikovaná v štvrtom štádiu, keď je rakovina najpokročilejšia.

Čo môžete urobiť?

  • Dajte seba, aj svoje deti očkovať proti vírusu HPV
  • Nefajčite a nepite alkohol

Súvisiace články

Najčítanejšie