Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prelomový materiál zo startupu z USA zachraňuje v Banskej Bystrici ďalšie životy
Zdielať na

Prelomový materiál zo startupu z USA zachraňuje v Banskej Bystrici ďalšie životy

Archívna reportáž

Rádiológovia z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice spolu s cievnymi chirurgami boli medzi prvými v strednej Európe, kto na liečbu pacientky s aneuryzmou brušnej aorty použil najnovší polymérový materiál s tvarovou penou. Vyvinul ho startup v americkom Silicon Valley. Materiál však už zachraňuje aj ďalšie životy.

Odborníci z Rooseveltovej nemocnice boli medzi prvými v strednej Európe. Pacientkou bola 77-ročná žena z Detvy, ktorej lekári zistili výduť brušnej aorty, teda život ohrozujúci stav. Bez včasného ošetrenia by jej hrozilo vnútorné vykrvácanie. Krv, ktorá prechádzala výduťou a vyvíjala na steny aorty tlak, by mohla spôsobiť prasknutie aorty. Operácia trvala približne hodinu a pol. Štandardne môže ísť pacient po takomto zákroku na druhý či tretí deň domov.

„Tento materiál sa dá použiť aj v iných indikáciách. V našej nemocnici sme ho už použili pri embolizácii masívnych pažerákových varixov a u mladého pacienta s cirhózou pečene. Využitia sú aj ďalšie. Vzhľadom na to, že sa jedna o novinku, ďalšie použitie sa skúma,“ povedala Ružena Maťašeje hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice. Dôležité je aj to, že odborníci vedia prostredníctvom nového materiálu predísť otvorenej operácii.

Čo sa pri zákroku deje

Štandardne sa do aorty vpichom cez stehenné tepny implantuje výstuž – stentgraft. Tento stentgraft odkloní tok krvi z výdute a tým zamedzuje jej prasknutiu. Približne u 20 percent pacientov je potrebná reoperácia, keďže časť vaku môže sa po čase môže opäť plniť z netesností a hrozí jej prasknutie.

Práve tomuto sa zavedením špeciálneho materiálu do vaku výdute dá predísť. Po zavedení stentgraftu lekári následne samotný vak vyplnili týmto špeciálnym polymérom, ktorý nielenže podporuje tvorbu zrazeniny vo vaku ale postupne stimuluje prirodzenú imunitnú odpoveď a proces hojenia. Vstrebe sa do 2,5 roka od implantácie. Tým eliminuje riziko netesností a nehrozia opätovné operácie.

Čo je výduť brušnej aorty a čo pri nej hrozí

Napriek tomu, že sa aneuryzma (výduť) môže objaviť v ktorejkoľvek tepne tela, najčastejšie sa prejaví v aorte, v najväčšej tepne, ktorá začína v ľavej komore srdca a pokračuje cez hrudník a brucho. Jej normálny priemer je približne 2 cm. Aneuryzma brušnej aorty však môže narásť aj do 10 centimetrov.

Iba približne polovica pacientov s brušnou aneuryzmou, ktorá sa dostane do nemocnice, prežije. Preto je dôležité aneuryzmu diagnostikovať včas, ešte predtým než praskne a dôjde k vážnym život ohrozujúcim komplikáciám. Rizikovou skupinou sú predovšetkým muži nad 60 rokov, fajčiari, ľudia s vysokým krvným tlakom či s cievnymi ochoreniami.

Väčšie riziko výskytu aneuryzmy však majú aj bezprostrední príbuzní ľudí s aneuryzmou, dôležitú úlohu zohrávajú práve genetické a dedičné vplyvy.

Mužské pohlavie je postihnuté trikrát častejšie než ženské. Väčšina pacientov nepociťuje pri brušnej aneuryzme žiadne príznaky, pri iných pacientoch sa môže objaviť rytmický, pulzujúci pocit v bruchu, podobný tlkotu srdca.

Ďalšími príznakmi sú veľká bolesť v bruchu alebo v podbrušku, pričom prudká náhla bolesť v oblasti brucha a chrbta môže naznačovať už hroziace prasknutie.

Pacienti s prasknutou aneuryzmou pociťujú slabosť, závrat a môžu upadnúť do bezvedomia. Aneuryzmu aorty objaví lekár často aj pri rutinnom vyšetrení.

Súvisiace články

Najčítanejšie