Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
8 mýtov a faktov o chronickej bolesti: Čo je pravda a čo nie?
Zdielať na

8 mýtov a faktov o chronickej bolesti: Čo je pravda a čo nie?

Archívna reportáž

Bolesťou sa yaoberá alegeziológia

Ak žijete s dlhodobou bolesťou, ovplyvňuje vám celý život. Aké tvrdenia o takejto bolesti sú pravdivé a aké nie?

1/8 Počasie má vplyv na bolesť

FAKT. Ak sa vaša bolesť kĺbov zhoršuje, keď je zima alebo prší, nemusí to byť vaša predstava. Hoci štúdie ukázali rôzne výsledky, zmeny tlaku vzduchu dokázateľne môžu u niektorých ľudí – najmä u tých s artritídou – spôsobiť väčšiu bolesť kĺbov.

2/8 Pri bolestiach chrbta sa netreba veľmi hýbať 

MÝTUS. Aj keď vám lekár môže predpísať krátky odpočinok, najlepšie je zostať aktívny. Odborníci tvrdia, že úplný odpočinok na lôžku je jednou z najhorších vecí, ktoré môžete urobiť pri bolesti chrbta - alebo pri akomkoľvek inom type dlhodobej (chronickej) bolesti. Ak sa nehýbete, vaše telo sa rýchlo dostane z kondície, takže cítite ešte väčšiu bolesť, keď sa nakoniec pohnete. Obmedzte cvičenie, keď je bolesť intenzívna, ale čo najviac robte svoje bežné aktivity.

3/8 Schudnutie môže zmierniť bolesť

FAKT. Ak máte nadváhu, strata časti hmotnosti znamená menší tlak na kĺby a chrbát. Dokonca aj 3 kilogramy môžu znamenať rozdiel. Mali by ste si určiť cieľovú hmotnosť, na ktorej by ste mali pracovať. Lekár vám môže navrhnúť najlepšie a najbezpečnejšie spôsoby, ako to dosiahnuť.

4/8. Menej intenzívnu bolesť si nemusíte všímať

MÝTUS. Mnoho ľudí verí, že bolesť je niečo, s čím musia žiť, ale nikdy by ste to ju nemali ignorovať. Aj keď sa bolesť zlepší, keď užívate voľnopredajné lieky proti bolesti, navštívte svojho lekára. Ak je závažná, trvá viac ako týždeň alebo dva, časom sa zhoršuje alebo vám sťažuje vykonávanie každodenných činností.

5/8 Váš postoj k bolesti ju môže ovplyvniť

FAKT. Nemôžete ignorovať svoju bolesť. Ale akokoľvek je to ťažké, snažte sa nad ňou nepozastavovať, pretože sa môžete cítiť horšie. Namiesto toho pokračujte v hľadaní riešení. Opýtajte sa svojho lekára, čo ešte môžete vyskúšať . Ak vás ubíja, cítite sa depresívne, nahnevane alebo máte obavy z ďalšej bolesti – zvážte rozhovor s psychológom či psychiatrom. Vypočuje vás a bude sa vám snažiť pomôcť.

6/8 Ak to nebolí, tak necvičíte poriadne

MÝTUS. Aj keď je v poriadku "dávať si do tela," keď cvičíte, je dôležité vedieť, kedy prestať. Bolesť je spôsob, akým vám vaše telo dáva najavo, že niečo nie je v poriadku. Pri cvičení by ste nikdy nemali cítiť bolesť. Ak to tak je, zastavte sa a dajte si pauzu. Ak chcete cvičiť bezpečne, zistite, aké sú vaše limity a neprekračujte ich,aby se sa nezranili.

7/8 Bolesť je súčasťou starnutia

MÝTUS. Chronická bolesť nie je ako šedivé vlasy a vrásky. Možno sa nebudete cítiť ako kedysi, keď ste boli mladí. Ale ak máte bolesti každý deň, porozprávajte sa so svojím lekárom, aby vám pomohol nájsť úľavu. V žiadnom veku by ste sa nemali uspokojiť s bolestivým pocitom.

8/8 Lieky proti bolesti vedú k závislosti

MÝTUS. Keď ich užívate podľa pokynov, lieky proti bolesti na predpis len zriedka spôsobujú závislosť. Neužívajte viac, ako je predpísané, a neužívajte ich častejšie, ako sa odporúča. Ak vám lieky neprinesú úľavu od bolesti, ktorú potrebujete, porozprávajte sa o tom so svojím lekárom. Nemeňte dávkovanie sami a nikdy nepoužívajte predpis niekoho iného.

Súvisiace články

Najčítanejšie