Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dobrá správa pre ľudí s poškodenými platničkami: Namiesto operácie jedna injekcia
Zdielať na

Dobrá správa pre ľudí s poškodenými platničkami: Namiesto operácie jedna injekcia

Archívna reportáž

Poškodenie platničiek spôsobuje kruté bolesti chrbta.

V liečbe poškodených platničiek sa objavila nová možnosť liečby: nový injekčný hydrogél sa javí ako sľubný liek na opotrebované platničky chrbtice – vyplní ich a uľaví od chronických bolestí chrbta.

"Gél sa vstrekuje priamo do opotrebovaných diskov platničiek, ihlu vedieme pomocou röntgenových lúčov," hovorí vedúci výskumu Dr. Douglas Beall, vedúci rádiolog kliniky  v Edmonde. Ako je uvedené v pilotnej štúdii, ktorá bola tento mesiac prezentovaná v Bostone na stretnutí Spoločnosti intervenčnej rádiológie, gél vyplní trhliny v chrbticovej platničke, priľne k strednej a vonkajšej vrstve platničky.

"Gél sa vstrekuje do platničky ako zahriata kvapalina, ktorá sa ochladí a zmení konzistenciu,vznikne niečo ako stredne tvrdá guma," povedal Beall. "Vytvára akúsi vložku, vypĺňa platničku a vracia  jej biomechanické vlastnosti."

Dvadsať pacientov liečených hydrogélom zaznamenalo 67% zníženie bolesti chrbta počas jednoročného sledovania. Pacienti tiež zaznamenali 85% zlepšenie práceneschopnosti spôsobenej bolesťou chrbta. Gél podľa vedúceho výskumu nespôsobil žiadne škodlivé reakcie u žiadneho z pacientov.

Platničky v chrbtici oddeľujú stavce, fungujú ako tlmiče nárazov, zabraňujú treniu stavcov o seba a umožňujú človeku pohodlne sa pohybovať, ohýbať a krútiť. Chrbtové platničky majú tendenciu časom degenervať, vysychať a opotrebovávať sa. Môžu sa tiež roztrhnúť alebo zraniť v dôsledku každodenných aktivít alebo športu. Ľudia s poškodenými platničkami trpia silnými chronickými bolesťami a u niektorých operácia nie je možná kvôli celkovému zdravotnému stavu. 

Podľa odhadov vedúceho výskumu by kandidátomi na túto hydrogélovú terapiu mohli byť až dve tretiny ľudí s bolesťou chrbta spôsobenou degeneratívnym ochorením platničiek- mnohí z nich by vôbec nemuseli podstúpiť operáciu.

Hydrogél bol označený v roku 2020 americkým Úradom pre potraviny a liečivá za prelomový liečebný prostriedok, čo umožňuje jeho urýchlené preskúmanie. Dôkazy totiž naznačujú, že tento experimentálny produkt by mohol poskytnúť účinnejšiu a šetrnejšiu liečbu  v porovnaní so súčasnými možnosťami. 

Súvisiace články