Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Čo so superbaktériami odolnými voči anbitiotikám? Pomôcť môže transplantácia črevných baktérií od zdravých ľudí
Zdielať na

Čo so superbaktériami odolnými voči anbitiotikám? Pomôcť môže transplantácia črevných baktérií od zdravých ľudí

Archívna reportáž

Odolnosť baktérii voči antibiotikám je vážny problém

Liečba sa zameriava na infekcie, ktoré sa ťažko liečia tradičnými antibiotikami.Cieľom liečby je obnoviť zdravé baktérie u pacienta trpiaceho superinfekciou ich prenosom z darcovských výkalov do ich čriev.

Liečba môže pomôcť pacientom, ktorí boli neúspešne liečení na dve alebo viac infekcií Clostridium difficile (C. diff).Klostrídia je typ baktérie, ktorá môže spôsobiť hnačku a často postihuje ľudí, ktorí užívali antibiotiká. Infekciu zvyčajne je možné liečiť iným typom antibiotika, ale niekedy sa označuje ako „superinfekcia“ kvôli jej odolnosti voči liečbe v niektorých prípadoch.

Klinické štúdie ukázali, že transplantácia fekálneho mikrobiómu(FMT) od zdravého darcu má výrazne lepšie výsledky ako samotné antibiotiká pri riešení klostrídiovej superinfekcie. Pacienti v štúdii potrebovali užívať menej antibiotík a hlásili lepšiu kvalitu života po liečbe. Údaje ukázali, že liečba dokáže vyriešiť až 94 % infekcií,ktoré odlávajú antibiotikám. Klostrídiová infekcia je veľmi nepríjemná  patrí a medzi nozokomiálne nákazy-teda také, ktorými sa dá nakaziť v nemocnici pri hospitalizácii.

Ako vyzerá transplantácia črevných baktérií?

FMT sa prehltne v pilulke alebo sa môže podať cez hadičku zavedenú priamo do žalúdka cez nos, prípadne sa môže  cez hadičku podať priamo do hrubého čreva..

Mark Chapman, dočasný riaditeľ Medical Technology v Národnom inštitúte pre zdravie a zdravotnú starostlivosť vo Veľkej Britácii povedal:  "Použitie tejto liečby tiež pomôže znížiť závislosť od antibiotík a následne znížiť riziká  rezistencie baktérií voči antibiotikám" Štúdia pozostávala z piatich pokusov s 274 dospelými. Údaje ukázali, že viac infekcií C.diff sa vyriešilo pomocou FMT ako antibiotickou liečbou. Dôležitý je prísny skríning darcov stolice, z ktorej sa zdravé fekálne baktérie získavajú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie