Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na rakovinu žlčovodov môže upozorniť aj popraskaná pokožka rúk
Zdielať na

Na rakovinu žlčovodov môže upozorniť aj popraskaná pokožka rúk

Archívna reportáž

Nezanedbávajte preventívne prehliadky.

Symptómy rakoviny žlčových ciest: Od svrbivých a popraskaných rúk až po stratu chuti do jedla. Hoci táto rakovina sa spočiatku nijako neprejavuje, upozorniť vás na ňu môže jav, ktorý vyzerá ako alergická reakcia kože či ekzém.

Rakovina žlčových ciest je zriedkavý typ rakoviny, ktorý sa vyvíja v žlčovodoch, ktoré spájajú pečeň a žlčník s tenkým črevom. Podľa Cancer Research UK asi 25 až 30 percent ľudí s touto rakovinou prežije 1 rok alebo viac po diagnostikovaní, len 15 percent prežije 5 rokov alebo viac.

Rakovina žlčových ciest zvyčajne nespôsobuje príznaky alebo symptómy, až neskôr v priebehu ochorenia, Niekedy sa však príznaky môžu objaviť skôr a viesť k včasnej diagnóze. Ak je rakovina diagnostikovaná v počiatočnom štádiu, liečba môže fungovať lepšie.

The Independent nedávno informoval o prípade Márie Barryovej, matky troch detí z Londýna, ktorej diagnostikovali rakovinu dva roky po tom, ako začala trpieť svrbením kože a popraskanými rukami  v marci 2020. Žena (58) si pôvodne myslela, že je to reakcia na nový čistiaci prostriedok, ktorý používalaa ťažkosti ignorovala, ale v apríli 2022 zistila, že má rakovinu žlčových ciest. Bez liečby jej teraz zostávajú tri až šesť mesiacov života.

Aké môžu byť symptómy?

Príznaky rakoviny žlčových ciest môžu zahŕňať:

  • Pokožka alebo očné bielka zožltnú (žltačka)
  • Môže sa pridať svrbenie a popraskanie kože,
  • Tmavší moč farby čaju a bledšia stolica ako zvyčajne
  • Strata chuti do jedla alebo chudnutie bez snahy
  • Všebecný pocit, že sa necítite dobre
  • Pocit únavy a nedostatku energie
  • Vysoká teplota alebo pocit tepla alebo chvenia
  • Bolesť v žalúdku

Rakovina žlčových ciest však spočiatku nemusí mať žiadne príznaky alebo môže byť ťažké ich zistiť. Keď táto choroba spôsobuje príznaky, je to zvyčajne preto, že je žlčovod zablokovaný. Symptómy zvyčajne závisia od toho, či je rakovina v žlčovodoch vo vnútri pečene (intrahepatálna) alebo mimo pečene (extrahepatálna).

Aká je liečba?

Závisí to od toho, kde sa rakovina nachádza, aká je veľká, či sa rozšírila a od celkového zdravotného stavu. Hlavnými spôsobmi liečby rakoviny žlčových ciest sú chirurgia a chemoterapia.

Súvisiace články