Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Revolučná umelá čeľusť pomôže ľuďom s krutým typom rakoviny. Dostupná by mala byť už do dvoch rokov!
Zdielať na

Revolučná umelá čeľusť pomôže ľuďom s krutým typom rakoviny. Dostupná by mala byť už do dvoch rokov!

Archívna reportáž

3D tlač môže pomôcť nahradiť časti tela.

Titán sa doteraz pri rakovine čeľuste používal v podobe doštičiek. Lekárom sa teraz prvýkrát podarilo voperovať dokonalú titánovú repliku pôvodnej pacientovej čeľuste, čo otvára nové možnosti boja proti tejto zlej a zákernej chorobe.

Anatomicky dokonale presná náhradná čeľusť je výsledkom štvorročného výskumu, na ktorom sa Holandský inštitút pre rakovinu podieľal s tamojšou firmou Mobius3DT, zaoberajúcou sa vývojom technológií 3D tlače. Ich spoločnú snahu zavŕšila úspešná operácia pacienta, ktorého o čeľusť pripravila rakovina úst a krku.

Operácie čeľuste bývajú zdĺhavé a rizikové

Prípadov tejto zákernej rakoviny pribúda, v súčasnosti ich lekári celosvetovo evidujú vyše 600-tisíc. Liečba okrem chemoterapií a rádioterapií zahŕňa väčšinou aj chirurgický zákrok, a hoci často ide len o drobný zásah, v pokročilých prípadoch môže pacient o časť čeľuste prísť.

Je asi zbytočné zdôrazňovať, aký obrovský vplyv niečo také môže mať na kvalitu ľudského života, nehľadiac na estetickú stránku veci. Lekári sa preto v závažnejších prípadoch pokúšajú chýbajúci kus čeľuste nejako nahradiť. Existuje možnosť odobrať kúsok holennej kosti a upraviť ho. Operácia, ktorá trvá približne 12 hodín, má však mnoho nevýhod – vrátane faktu, že je vhodná len pre zhruba 3 z 10 pacientov.

V ostatných prípadoch preto prichádzajú na rad titánové doštičky, ktoré s pomocou skrutiek držia pohromade zvyšné kúsky čeľuste. Až 40 percent prípadov sa však skončí zle – skrutky sa môžu uvoľniť a titánové doštičky sa často dokonca pretlačia pacientovými sliznicami či kožou von.

Bežne dostupná do dvoch rokov

Práve preto je titánová náhrada taká revolučná. Lekári ju vytvorili priamo na mieru, podľa snímok pacientovej skutočnej čeľuste z magnetickej rezonancie, takže presne a bez akýchkoľvek úprav na operačnom stole zapadne do jeho anatomických proporcií. Je oveľa pevnejšia ako titánové doštičky a vylepšená technológia jej uchytenia by mala eliminovať komplikácie. Operácia by navyše mala trvať o dosť kratší čas ako doteraz.

Nová technika by mohla byť do dvoch rokov relatívne bežne dostupná, odborníci sa pri náhradnej čeľusti rozhodne nechcú zastaviť. Teraz sa budú snažiť podobné titánové implantáty použiť na rekonštrukciu ďalších častí tváre a lebky.

Súvisiace články

Najčítanejšie