Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Trpíte zvýšenou krvácavosťou? Kedy by ste mali ísť k lekárovi?
Zdielať na

Trpíte zvýšenou krvácavosťou? Kedy by ste mali ísť k lekárovi?

Archívna reportáž

Ak ďasná krvácajú často a veľa, je to podozrivé.

Za normálnych okolností krv obsahuje zložky, ktoré ju zrážajú. Preto, ak si urobíme menšie poranenia, tak sa krv, ktorá z ranky vyteká, sama zastaví a krvácanie ustane. Keď je z nejakého dôvodu niektorých z týchto krvných zložiek málo, dochádza k zvýšenej krvácavosti. Kedy môže ísť o vážny problém?

Zvýšenú krvácavosť môže spôsobiť:

Slabá cievna stena

Ide o najčastejšiu príčinu krvácania, ktorou trpia väčšinou ženy vo veku, kedy môžem mať deti (fertilný vek). Krvácanie je ľahké, dochádza ku krvácaniu z ďasien, tvorbe väčšieho počtu modrín po malých úderoch, k výskytu malých drobných červených bodiek na koži. Problémy sa menia podľa fázy menštruačného cyklu.

Nadmerné užívanie niektorých liečivých látok

Jedným z príkladov takejto látky je kyselina acetylosalicylová (acidum acetylosalicylicum), ktorá sa používa pri teplotách, bolesti a proti zrážaniu krvi v aspirínových liekoch. Iným príkladom je ibuprofén používaný pri teplotách, bolestiach 

Liečba účinnou látkou warfarín používanou na riedenie krvi

Ak užívate warfarín, musíte spolupracovať s lekárom a dodržiavať dohodnuté pravidlá, aby sa zabezpečila rovnováha medzi zrážaním a nezrážaním krvi. Pokiaľ dôjde k narušeniu pravidiel a vychýleniu rovnováhy, môže dôjsť ku krvácaniu. Také narušenie môže spôsobiť napríklad zmena zloženia stravy, nová kombinácia warfarínu s prípravkami prírodnej medicíny (napr. gingo, cesnak), s inými liečivami (napr. niektorými antibiotikami, liečivami proti zrážaniu krvi ako je napr. kyselina acetylosalicylová), všetkými liečivami užívanými proti bolesti so súčasným protizápalovým účinkom (napr. ibuprofén), vitamínom A a E, atď.).

Pokiaľ si pri užívaní warfarínu nie ste niečím istý a potrebujete poradiť, alebo chce poznať pravidlá odporúčané pri užívaní warfarínu, mal iby sa obrátiť na lekárnika, alebo lekára, ktorý vám warfarín predpísal.

Aké ochorenia spôsobujú zvýšenú krvácavosť?

  • Poškodenie pečene, ktorá vyrába nedostatočné množstvo krvných bielkovín.
  • Ťažká porucha obličiek , väčšinou pri ich zlyhávaní, keď obličky prestávajú plniť svoju funkciu.
  • Vrodený alebo získaný nedostatok krvných zrážacích faktorov (u hemofílie, von Willebrandovej chorobe).
  • Získaný nedostatok vitamínu K pri ochorení pečene (napríklad u alkoholikov ).
  • Porucha trávenia a vstrebávania z tráviaceho traktu (napríklad pri ochorení čriev).

 Kedy by ste mali ísť so zvýšenou krvácavosťou k lekárovi? 

  • stačí len mierne buchnutie a už sa vám robí modrina, je ich čoraz viac
  • sa vám objavujú modriny, aj keď si neuvedomujete, že ste sa udreli,
  • často krvácate z nosa, z ďasien,
  • malé ranky sa vám nezacelia a jemne dlho krvácajú.
  • ak užívate warfarín a nie ste si istý, keď ho začínate brať alebo neviete, čo môžete jesť (napríklad vám v záhrade dozrieva zelenina a neviete ktorú a koľko jej môžete zjesť), alebo či si môžete vziať nejaký doplnok stravy ( napríklad ženšen).

Súvisiace články

Najčítanejšie