Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Horúčavy podľa vedcov zhoršujú psychiatrické poruchy a zvyšujú počet samovrážd
Zdielať na

Horúčavy podľa vedcov zhoršujú psychiatrické poruchy a zvyšujú počet samovrážd

Archívna reportáž

Horúčavy sú náročné pre každého.

Stav ľudí s depresiou, bipolárnou poruchou i schizofréniou sa v horúčavách zhoršuje a zvyšuje sa pravdepodobnosť, že sa pokúsia o samovraždu. Tvrdia to oxfordskí vedci.

Výskumníci identifikovali ľudí s psychiatrickým ochorením ako skupinu ľudí, ktorých zdravotný stav sa zhoršuje v extrémnych teplotách.

Dr Laurence Wainwright, prednášajúci na oddelení Smith School of Enterprise and the Environment, univerzity v Oxforde, povedal: „V posledných rokoch sa uskutočnilo množstvo výskumov, ktoré nám ukazujú, že vlny horúčav zhoršujú stav ľudí so základnými psychiatrickými ochoreniami – počet samovrážd stúpa, úroveň úmrtnosti stúpa, u pacientov s existujúcimi ochoreniami sa príznaky môžu zhoršiť. Pre ľudí s určitými stavmi, povedzme bipolárnou poruchou, môžu extrémne horúčavy spustiť mániu.“ Stav pacientov sa zhoršuje aj preto,lebo v extrémnych horúčavách nedokážu spať.: "Pár nocí prerušeného spánku môže byť spúšťačom nástupu depresívnej fázy," tvrdia vedci.

Odborníci upozorňujú aj zdravých ľudí, aby extrémne horúčavy nebrali ako bežné letné dni a vyhli sa fyzickej aktivite.  

Mike Tipton, profesor ľudskej a aplikovanej fyziológie, University of Portsmouth, povedal, že v týchto teplách človek pri cvičení zmení svoje bežné vyžarovanie tepla ako 90-wattová žiarovka, keď je v pokoji, k vyžarovaniu tepla ako dvojkilowattový žiarič pri cvičení.

Dodal: „Pri cvičení produkujeme veľa tepla. A teraz zažívame teploty, pri ktorých sa ľudia rozhorúčia už len keď robia svoje každodenné činnosti doma alebo vonku a varia. Odporúčame preto len na niekoľko dní, aby keď sme  v bezprecedentných teplotách, prestali cvičiť." Profesor Tipton vysvetlil, že ľudia, ktorí sa prehrievajú cvičením, riskujú „ďalšie zaťaženie zdravotného systému“. Údaje naznačujú, že prevažná väčšina úmrtí spojených s vlnami horúčav sa vyskytuje u osôb vo veku 65 rokov a starších a primárne súvisia s kardiovaskulárnymi problémami v dôsledku záťaže, ktorú na tento systém kladie horúčava.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie