Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bolí vás brucho? Čo sa môže diať a kedy navštíviť lekára?
Zdielať na

Bolí vás brucho? Čo sa môže diať a kedy navštíviť lekára?

Archívna reportáž

Dbajte aj na prevenciu rakoviny hrubého čreva

Brucho občas bolí každého. Pri niektorých príznakoch je však nutné navštíviť lekára. Kedy by ste k nemu mali ísť?

1. Gastritída 

Tráviace šťavy, ktoré nám pomáhajú tráviť jedlo, majú v sebe veľa kyselín. Niekedy sa tieto tráviace šťavy dostanú cez ochrannú bariéru v žalúdku a dráždia jeho výstelku – to sa nazýva gastritída. Môžu ju spôsobiť baktérie, pravidelné užívanie liekov proti bolesti, ako je ibuprofén, príliš veľa alkoholu alebo stres. Niekedy gastritídu môžete liečiť voľnopredajnými liekmi na zníženi produkcie žalúdočnej kyseliny alebo liekmi na predpis. Ale rozhodne navštívte svojho lekára, pretože gastritída môže viesť ku krvácaniu alebo žalúdočným vredom.

2. Peptický vred

Sú to otvorené rany na sliznici žalúdka alebo hornej časti tenkého čreva. Najčastejšou príčinou sú baktérie, ale opäť môže hrať rolu dlhodobé užívanie aspirínu, ibuprofénu a iných liekov proti bolesti. A ľudia, ktorí fajčia alebo pijú, dostávajú tieto vredy častejšie. Zvyčajne sa liečia liekmi na predpis, ktoré znižujú žalúdočnú kyselinu alebo antibiotikami, v závislosti od príčiny.

3. Žalúdočný vírus

Je to vírusová infekcia vo vašich črevách, tiež známa ako žalúdočná chrípka,. Môžete mať vodnatú hnačku, kŕče alebo nevoľnosť a môžete zvracať. Môžete ho získať od niekoho, kto ho má alebo z kontaminovaného jedla. Neexistuje žiadna liečba, ale príznaky zvyčajne samévymiznú. Lekára navštívte, ak máte horúčku, zvraciate, ste dehydrovaní alebo vidíte krv vo zvratkoch či stolici.

4. Otrava jedlom

Toto ochorenie spôsobujú baktérie, vírusy a parazity v potravinách. Pri otrave môžete mať hnačku, nevoľnosť a vracať. Stáva sa to, keď sa s jedlom nemanipuluje správne a rozmnožia sa v ňom choroboplodné zárodky. Zvyčajne sa príznaky zlepšia samé, ale navštívte lekára, ak ste dehydratovaný, vidíte krv vo zvratkoch alebo v stolici,či máte hnačku, ktorá je závažná alebo trvá dlhšie ako 3 dni. Tiež zavolajte svojho lekára, ak máte akékoľvek príznaky otravy jedlom a máte zároveň iné vážne zdravotné problémy alebo máte slabšiu imunitu

5. Syndróm dráždivého čreva

Toto bežné ochorenie postihuje hrubé črevo. Môže spôsobiť kŕče, nadúvanie a hlien v stolici. Môže sa vám striedať hnačka a zápcha. Nie je jasné, prečo sa to deje, ale svoju úlohu môžu zohrávať jedlo, stres, hormóny a infekcia. Lekár vám môže pomôcť zmierniť príznaky zmenami stravy alebo životného štýlu či pomocou liekov.

6. Neznášanlivosť laktózy

Laktóza je cukor v mlieku a iných mliečnych výrobkoch. Ak nemáte dostatok enzýmu nazývaného laktáza,  telo môže mať problémy s jeho odbúravaním. To môže spôsobiť hnačku, plynatosť, nadúvanie a bolesť brucha. Neexistuje žiadny liek, ale môžete to zvládnuť, ak máte vynecháte zo stravy mliečne výrobky, kupujete si mliečne výrobky bez laktózy alebo užívate voľne predajné laktaidové tabletky.

7. Zápalové ochorenie panvy

Je to zápal reprodukčných orgánov u žien, často po pohlavne prenosnej chorobe, ako sú chlamýdie alebo kvapavka. Okrem bolesti v bruchu môžete mať pri sexe aj horúčku, nezvyčajný výtok a bolesť alebo krvácanie. Ak ochorenie zachytíte skoro, dá sa vyliečiť, zvyčajne antibiotikami. Ak však budete čakať príliš dlho, môže poškodiť váš reprodukčný systém.

8. Potravinová alergia

Alergia na potravinu vzniká vtedy, keď si telo pomýli určitú potravinu s niečím škodlivým a snaží sa tomu brániť. Okrem bolesti žalúdka môžu príznaky zahŕňať aj mravčenie a opuch v ústach a hrdle. V závažných prípadoch môže alergia spôsobiť šok a dokonca smrť, ak nie je okamžite liečená liekom nazývaným epinefrín. Mäkkýše, orechy, ryby, vajcia, arašidy a mlieko sú niektoré z najpravdepodobnejších spúšťačov.

9. Zápal slepého čreva

Slepé črevo je orgán v tvare prsta, ktorý sa nachádza na začiatku hrubého čreva v pravej dolnej časti brucha. Nie je jasné, aká je funkcia slepého čreva, ale keď je zapálené, zvyčajne je infikované a treba ho vybrať. Ak praskne, môže šíriť baktérie a spôsbiť zápal pobrušnice ohrozujúci život. Bolesť často začína pri pupku a šíri sa dole a doprava. Ak si myslíte, že by ste mohli mať apendicitídu, okamžite navštívte lekára.

10. Žlčníkový záchvat 

Stáva sa to, keď žlčové kamene - malé kamene vzniknuté zo štiav, ktoré pomáhajú pri trávení - blokujú žlčové cesty- kanály, ktoré vedú medzi pečeňou, pankreasom, žlčníkom a tenkým črevom. Najčastejším príznakom je bolesť brucha - ak je závažná alebo trvá viac ako niekoľko hodín, zavolajte svojho lekára. Môžete pociťovať aj nevoľnosť, vracať, mať horúčku, moč farby čaju a svetlo sfarbenú stolicu. Túto situáviu treba často riešiť operáciou.

11. Priškrtená hernia

Brušný pruh (hernia( vzniká, keď časť čriev prekĺzne cez pretrhnutú brušnú stenu. Ak sa hernia skrúti alebo pohne a preruší sa prívod krvi, môže to spôsobiť silnú bolesť v bruchu. Na odstránenie problému je často potrebná rýchla operácia.

12. Zápcha

Cvičenie, veľa vody a potraviny, ktoré obsahujú veľa vlákniny, ako sú sušené slivky a celé zrná, môžu pomôcť. Ak však pravidelne máte menej ako tri stolice týždenne, musíte sa namáhať, aby ste mohli ísť na WC, a vaša stolica je zvyčajne hrudkovitá a tvrdá, môže to byť príznakom vážnejšieho stavu. Ak máte niektorý z týchto problémov, navštívte svojho lekára.

13. Pankreatitída

Zápal pankreasu vzniká, keď sa zapáli pankreas-  orgán, ktorý pomáha telu spracovávať cukor a tráviť jedlo. Môžete cítiť bolesť v hornej časti brucha, ktorá sa zhoršuje po jedle. Môžete mať tiež nevoľnosť a môžete zvracať. Mierne prípady zápalu sa môžu utíšiť samé, ale ťažké prípady môžu byť nebezpečné. Lekár vám nasadí úplnú diétu a dá vám lieky proti bolesti. Ak to nepomôže,  budete musieť byť  hospitalizovaní v nemocnici, aby ste dostali výživu a tekutiny.

14. Zápalové ochorenie čriev (IBD)

Zápalové ochorenie čriev alebo IBD má dve hlavné formy: ulceróznu kolitídu (UC) a Crohnovu chorobu. V oboch prípadoch imunitný systém útočí na tráviaci trakt a vzniká zápal. Pri ulceróznej kolitíde zápal postihuje len hrubé črevo, pri Crohnovej chorobe však môžu byť zápalové ložiská kdekoľvek v tráviacom trakte od úst až po konečník.Hoci IBD neovplyvňuje priamo žalúdok, bolesť brucha a nevoľnosť sú bežnými príznakmi spolu s hnačkou, bolesťou kĺbov, horúčkou, kožnými vyrážkami a ďalšími príznakmi. V IBD sa liečia pomocou bilogickej a protizápalovej liečby spolu so zmenami životného štýlu.

15. Divertikulitída

Vo výstelke hrubého čreva,zvyčajne v dolnej časti, sa môžu tvoriť malé výdute. Sú celkom bežné a zvyčajne nespôsobujú problémy. Ak sa však zapália alebo infikujú, môžu spôsobiť silnú bolesť brucha, nevoľnosť a zmeny v pohybe čriev. Odpočinok a zmeny vo vašej strave môžu pomôcť. Váš lekár vám môže predpísať aj antibiotiká.

Súvisiace články

Najčítanejšie