Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Diabetológ: NFI diéta pomôže aj pri pokročilej cukrovke
Zdielať na

Diabetológ: NFI diéta pomôže aj pri pokročilej cukrovke

NFI protokol pomôže pacientom aj schudnúť.

Docent MUDr. Emilom Martinkom zo Slovenského diabetologického centra NEÚ v Ľubochni od roku 2019 skúma stravovanie pacientov s diabetom 2.ytpu pomocou NFI protokolu. Táto diéta dokázateľne znižuje glykémie aj u pokročilých diabetikov a môže im výrazne pomôcť. Viac sa o nej dozviete v podcaste od 15,20min.

Čo je NFI protokol? 

Je to stravovací plán zložený výlučne z rastlinnej potravy. Jedálniček pozostáva z ovocia, zeleniny, strukovín, orechov a semien. Je šitý diabetikovi na mieru podľa jeho veku, pohlavia, výšky, hmotnosti a pridružených diagnóz.

NFI protokol kombinuje potraviny tak, aby ich vzájomné reakcie spustili v ľudskom tele procesy vedúce k zlepšeniu látkovej premeny. Hlavným problémom pri diabete 2. typu je inzulínová rezistencia - teda stav, keď je inzulínu v tele dosť, avšak nereaguje naň správne. NFI protokolom je možné zlepšiť citlivosť tkanív na inzulín. Výsledkom je často zlepšenie hodnôt cukru v krvi, glykovaného hemoglobínu, zníženie váhy či dokonca úprava liečby.

Aj štúdia z roku 2020, do ktorej sa zapojilo 38 diabetikov pod vedením MUDr. Emila Martinku a ktorá bola zverejnená v odbornom časopise Forum diabetologicum potvrdzuje, že stravovanie podľa NFI protokolu je vysoko efektívne, bezpečné a pacientami dobre tolerované.

Čím sa NFI líši od ostatných diét?

  • NFI neobmedzuje prijaté kalórie.  Ak ste diabetik 2. typu, môžete sa najesť do sýtosti bez počítania sacharidových jednotiek. Dôležité je, aby ste zachovávali len predpísané kombinácie potravín. 
  • Momentálne pozostáva zo 68 rastlinných potravín. Tie navodzujú v tele prospešné chemické reakcie a skúmajú sa ďalšie. Ostatné rastlinné potraviny sa počas dodržiavania NFI protokolu nekonzumujú. Po skončení tejto liečby si však môžete dať aj tie (napr. rôzne druhy ovocia bez ohľadu na obsah cukru v nich). 
  • Je individualizovaný. To znamená, že je nutrične nastavený presne podľa individuálnych parametrov pacienta s  ohľadom na jeho vek, váhu či pohlavie.
  • Využíva suroviny bežne dostupné v supermarketoch alebo obchodoch so zdravou výživou.
  • Stravovanie podľa neho netrvá navždy, ale len 14 až 26 týždňov. Diétny plán sa aktualizuje každých 14 dní. Počas nich sa menia v tele podmienky a nový jedálniček sa prispôsobuje na ďalšie dva týždne. Po ukončení diéty ho nemusíte ďalej dodržiavať, vhodné je sa i naďalej sa stravovať racionálne.

Súvisiace články

Najčítanejšie