Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Objavila sa vám v moči krv? Môže byť za tým týchto 10 príčin
Zdielať na

Objavila sa vám v moči krv? Môže byť za tým týchto 10 príčin

Archívna reportáž

Krv v moči môže signalizovať aj poškodenie obličiek

Ak sa objaví krv v moči, neváhajte a vyhľadajte svojho lekára. Krv v moči môže mať mnoho príčin a nie je dobré tento príznak podceňovať.

Prítomnosť krvi v moči môže byť príznakom závažných ochorení a mala by byť vždy vyšetrená lekárom . V jednotlivých prípadoch sa líši množstvo krvi v moči a jej vzhľad. Moč môže byť ľahko až sýto červený, dokonca môže mať farbu „čierneho čaju“ alebo sa v nej môžu objaviť krvné zrazeniny. V niektorých prípadoch je možné krv v moči objaviť iba pomocou mikroskopu. Krv v moči často sprevádzajú ďalšie príznaky, ako sú e bolesť v nadbrušku, pálenie pri močení, kŕče, zvýšená teplota alebo horúčka.

To, že je moč červenkastný ešte neznamená, že v ňom je krv. Farba moču sa môže zmeniť aj bez prítomnosti krvi, napríklad po konzumácii červenej repy, černíc alebo rebarbory​. Farbu moču môžu zmeniť aj niektoré lieky 

Čo je príčinou krvi v moči? 

Príčin krvi v moči je niekoľko. Od tých menej závažných, až po veľmi závažné diagnózy. Krv v moči môže pochádzať z obličiek, kde vzniká moč, ale môže sa do moču dostávať aj z močových ciest - z močovodov, močového mechúra alebo močovej trubice. Ďalej sa krv do moču môže dostať pri poranení vonkajších genitálií u žien, konečníka alebo pri hemoroidoch. Medzi príčiny prítomnosti krvi v moči sa radia:

Zápaly močových ciest – vznikajú, keď baktérie (najčastejšie je to baktéria Escherichia coli z konečníka, kde sa prirodzene vyskytuje) preniknú močovou trubicou do močového mechúra a začnú sa množiť. Ďalšie príznaky zahŕňajú nutkavú potrebu močiť, zápach moču, bolesť a pálenie pri močení (niekedy sa však ďalšie príznaky vôbec nedostavia a môže dôjsť k zaneseniu infekcie až do obličiek). Krv v moči je možné jednoducho vyšetriť indikačným papierikom, ktorý rozpozná prítomnosť krvi a bielkovín (znak zápalu) v moči a je možné ho zakúpiť v lekárni.

Infekcia obličiek - baktérie môžu do obličiek vniknúť buď z krvného riečiska, alebo cez močovody z močového mechúra. Príznaky sú často podobné ako pri zápale močových ciest, ale bývajú intenzívnejšie a častejšie je prítomná horúčka a bolesť lokalizovaná na chrbte v oblasti obličiek.

Obličkové alebo močové kamene – vznikajú vyzrážaním minerálov z veľmi koncentrovaného moču. Časom sa tieto kryštáliky môžu zväčšovať a môžu utvoriť kamene. Kamene samy o sebe nebolia a človek ani nemusí vedieť, že kamene má. Avšak len do okamihu, kým sa začnú pohybovať (väčšinou po záťaži) alebo zablokujú úzke vývody močových ciest. Častým príznakom je neznesiteľná bolesť (obličková kolika). Obličkové alebo močové kamene môžu spôsobiť veľké aj mikroskopické krvácanie do moču.

Zväčšená prostata – prostata sa nachádza u mužov pod močovým mechúrom a obklopuje močovú trubicu. U mužov stredného veku sa môže začať zväčšovať. Keď sa prostata zväčší, stlačí močovú trubicu a sťažuje odvod moču z močového mechúra. Príznakom sú problémy s močením – častá potreba močiť a malý objem vylúčeného moču. Krv v moči môže byť viditeľná, ale často je iba mikroskopická. Podobné príznaky má aj zápal prostaty .

Ochorenie obličiek – mikroskopické krvácanie do moču môže byť príznakom tzv. glumerulonefritídy (zápalu filtračného systému obličiek). Glomerulonefritída môže byť súčasťou systémového ochorenia ovplyvňujúceho celé telo, ako je cukrovka, vírusové alebo streptokokové infekcie, ochorenie ciev, alebo autoimunitnej choroby-  imunitný systém tela poškodzuje vlastné bunky. Aj ďalšie ochorenia obličiek môžu spôsobiť prítomnosť krvi v moči, napríklad. cysty.

Zranenie obličiek – k poraneniu obličiek môže dôjsť počas nehody alebo pri kontaktnom športe. Môže súvisieť s poranením bedrovej oblasti alebo podbruška.

Nádorové ochorenie – viditeľné krvácanie môže byť príznakom pokročilého nádoru obličiek, močového mechúra alebo prostaty. Bohužiaľ, krvácanie nie je prítomné v počiatočných štádiách ochorenia, kedy je nádor lepšie liečiteľný.

Lieky – niektoré lieky môžu spôsobiť prítomnosť krvi v moči. Ide napríklad o liečivo používané na liečbu nádorových ochorení alebo antibiotikum penicilín. Krv v moči sa môže objaviť pri užívaní liečiv proti zhlukovaniu krvných doštičiek alebo liečiv na riedenie krvi. Pozor však na zafarbenie moču napríklad po niektorých preháňadlách, po celkovej anestézii a niektorých antibiotikách.

Namáhavé cvičenie - únik krvi do moču pri nadmernom cvičení nie je príliš častý a ani nie je jasná príčina, prečo k tomu dochádza. Únik krvi do moču je často spojený s dehydratáciou, poškodením červených krviniek alebo poškodením močového mechúra. U zdravých ľudí bez akejkoľvek liečby odznie.

Vrodené príčiny – krv v moči sa môže objaviť u kosáčikovitej anémie. Je to ochorenie, kedy majú červené krvinky tvar kosáčika, alebo u vrodených ochorení filtračnej membrány glomerulov (filtračného systému obličiek).

Krv v moči sa môže vyskytnúť u každého, ale väčšie riziko je všeobecne u žien, pretože častejšie trpia na infekcie močových ciest. Je to spôsobené tým, že majú kratšiu a širšiu močovú trubicu ako muži, a tak baktérie ľahšie preniknú z vonkajšieho prostredia do močového mechúra. Ďalej sa krv v moči vyskytuje častejšie u mužov nad 50 rokov z dôvodu  zväčšenia prostaty. Vplyv má aj rodinná anamnéza – často sa vyskytujúce obličkové kamene alebo ochorenie obličiek. Krv v moči sa môže objaviť po vírusových alebo bakteriálnych infekciách alebo pri užívaní liekov.

Súvisiace články

Najčítanejšie