Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ako dlho trvá, kým vám vo vode zvráskavejú prsty? Môže to poukazovať na tieto choroby
Zdielať na

Ako dlho trvá, kým vám vo vode zvráskavejú prsty? Môže to poukazovať na tieto choroby

"Pokrčenie" prstov na rukách a nohách vo vode môže prekvapivým spôsobom odhaliť aj kľúčové informácie o našom zdraví.

U ľudí s kožnými ochoreniami, ako je napríklad psoriáza a vitiligo, trvá tvorba vrások na prstoch vo vode dlhšie. U pacientov s cystickou fibrózou dochádza k nadmernému vráskaniu dlaní aj prstov, a to isté bolo zaznamenané aj u ľudí, ktorí sú genetickými prenášačmi tohto ochorenia. Pacienti trpiaci cukrovkou 2. typu tiež niekedy majú oveľa menej zvrásnené prsty, keď si ruky vložia do vody. Podobne znížená tvorba vrások bola pozorovaná u ľudí, ktorí utrpeli srdcové zlyhanie, pravdepodobne kvôli určitému narušeniu kontroly ich ciev a kardiovaskulárneho systému.

Nesymetrické zvrásnenie prstov – kde sa jedna ruka zvrásňuje menej ako druhá napriek rovnakému času ponorenia – sa dokonca navrhuje ako skorý príznak Parkinsonovej choroby,  pretože naznačuje, že sympatický nervový systém nefunguje správne na jednej strane tela.

Lekári, ktorí  v minulosti študovali pacientov so zraneniami, ktoré prerušili medianus – jeden z hlavných nervov, ktoré sa tiahnu po ramene až k ruke – zistili, že ich prsty neboli vráskavé. Medianus okrem iného kontroluje takzvané sympatické aktivity, ako je potenie a zúženie krvných ciev. Ich objav naznačil, že vráskavenie končekov prstov spôsobené vodou bolo v skutočnosti riadené nervovým systémom. Neskoršie štúdie lekárov v sedemdesiatych rokoch minulého storočia o tom poskytli ďalšie dôkazy. Navrhli použiť ponorenie rúk do vody ako jednoduchý test pri lôžku na posúdenie poškodenia nervov. To by mohlo ovplyvniť reguláciu telesných procesov v bezvedomí, ako je napríklad prietok krvi.

Prečo vráskavejú prsty vo vode?

Táto nápadná zmena je známa, no zároveň aj mätúca. Len koža na našich rukách a nohách sa pri ponorení do vody zvráskavie, zatiaľ čo ostatné časti tela, ako sú predlaktia, trup, nohy a tvár, nezostávajú o nič viac vráskavé ako pred ponorením. V teplej vode – 40 C, ktorá sa považuje za optimálnu teplotu – trvá približne 3,5 minúty, kým sa vaše končeky prstov začnú vráskavieť, zatiaľ čo pri nižších teplotách okolo 20 C to môže trvať až 10 minút. Väčšina štúdií však zistila, že na dosiahnutie maximálnych vrások treba približne 30 minút namáčania .

Vráskavenie končekov prstov sa bežne považovalo za pasívnu reakciu, pri ktorej horné vrstvy pokožky "napučali", keď voda vnikla do buniek prostredníctvom procesu známeho ako osmóza, pri ktorom sa molekuly vody pohybujú cez membránu, aby vyrovnali koncentráciu roztokov na oboch stranách. Ale už v roku 1935 vedci zistili, že tento proces súvisí aj s fungovaním nervového systému.

Súvisiace články