Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyššie hladiny kofeínu v krvi „môžu pomôcť ľuďom zostať štíhli“
Zdielať na

Vyššie hladiny kofeínu v krvi „môžu pomôcť ľuďom zostať štíhli“

Archívna reportáž

Pre alergikov môžu byť nadmerné množstvá kávy nebezpečné.

Výskum naznačuje, že rýchlosť, akou ľudia metabolizujú kofeín, môže mať vplyv na ich hmotnosť. Vyššie hladiny kofeínu v krvi môžu podľa výsledkov výskumu môcť ľuďom zostať štíhli a znížiť riziko cukrovky.

Nová štúdia zistila, že rýchlosť, ktorou metabolizujeme kofeín, môže mať vplyv na našu váhu, aj keď bude potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či je pitie väčšieho množstva kávy prospešné.

Dr Dipender Gill, klinický vedec z Imperial College London , pracoval na novom výskume publikovanom v časopise BMJ Medicine. Povedal, že existujúce štúdie nedokázali preukázať kauzálny účinok medzi kofeínom a hmotnosťou, ale nová štúdia sa zamerala na genetiku, vďaka čomu boli zistenia presnejšie.

"Až 95 % kofeínu v tele je metabolizovaných prostredníctvom enzýmu a že funkciu a hladinu tohto enzýmu ovplyvňujú dva gény nazývané CYP1A2 a AHR. Pomocou týchto genetických variantov, ktoré spôsobujú, že ľudia metabolizujú kofeín rýchlejšie alebo pomalšie, sme zistili, že pomalší metabolizéri majú vyššie hladiny kofeínu v krvnej plazme a tiež majú nižší index telesnej hmotnosti. a nižšie riziko cukrovky."

Podľa Dr.Gilla to znamená, že ľudia, ktorí metabolizujú kofeín pomalšie, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú chudší a majú menšie riziko cukrovky. Dodal: „Ak metabolizujete kofeín rýchlejšie, máte nižšie hladiny kofeínu v plazme a v priemere na úrovni populácie máte mierne vyššie riziko cukrovky a mierne vyšší index telesnej hmotnosti.“

Povedal, že táto štúdia zreme predznamená ďalší výskum, vrátane toho, či pitie väčšieho množstva kávy môže pomôcť ľuďom zostať štíhlymi. Ľudia by však nateraz podľa vedca nemali meniť svoje návyky. „Určite by nemali začať piť viac kávy alebo čaju, aby sa pokúsili schudnúť, a to aj preto, že káva a čaj a kofeín môžu mať tiež nepriaznivé účinky. Pre niektorých ľudí môže byť po káve ťažké spať a iní môžu mať búšenie srdca, takže si myslím, že na základe tejto štúdie by ľudia nemali meniť svoj životný štýl alebo správanie, ale naše zistenia môžu  by sa mali použiť na nasmerovanie ďalšieho výskumu vrátane klinických štúdií."

Súvisiace články