Zatiahnuté
15°
Bratislava
Hedviga
17.10.2024
Duševné zdravie človeka ovplyvňuje genetika aj životný štýl. Ako spoznáte, že ste v chronickom strese?
Zdielať na

Duševné zdravie človeka ovplyvňuje genetika aj životný štýl. Ako spoznáte, že ste v chronickom strese?

Duševné zdravie je neoddeliteľnou súčasťou našej celkovej pohody a ovplyvňuje, ako sa cítime, ako zvládame stres a ako sa dokážeme vyrovnávať s nástrahami každodenného života. Obzvlášť na jeseň, kedy môžu zmeny počasia a menej svetla ovplyvniť našu náladu, je dôležité venovať starostlivosti o psychické zdravie zvýšenú pozornosť.

Podľa prieskumu Eurobarometer, uskutočneného v júni minulého roka, čelil takmer každý druhý človek v EÚ za posledných 12 mesiacov emocionálnym alebo psychosociálnym problémom, vrátane pocitov depresie či úzkosti. Podľa záverov uvedeného prieskumu pritom percento ľudí s duševnými problémami neustále rapídne rastie, a to už od pandémie covid-19, ktorá všetkým výrazne ovplyvnila život.

Prieskum Eurobarometer ďalej spomína, že zhoršenie duševného zdravia postihlo v posledných rokoch rôzne skupiny obyvateľstva, pričom zvlášť zraniteľné sú osoby s neistým zamestnaním, mladí ľudia a ľudia trpiaci poruchami spojenými s užívaním drog. Podľa údajov z roku 2022 vykazovalo až 27 % pracovníkov stres, depresiu alebo úzkosť, čo súvisí so zlými pracovnými podmienkami, nízkymi platmi a neistotou zamestnania. Takmer polovica mladých ľudí v EÚ uviedla, že nemajú dostatočný prístup k starostlivosti o duševné zdravie. Jedinci užívajúci drogy v 80 % navyše trpia ďalšími psychickými problémami.

Vplyv má životný štýl aj genetika

Veľký vplyv na duševné zdravie máva okrem genetických predispozícií aj životný štýl, vrátane výživy a príjmu kľúčových živín, ako sú vitamíny a minerálne látky. „Horčík je nevyhnutná minerálna látka, ktorá hrá dôležitú úlohu pri regulácii nervovej sústavy a zvládaní stresu. Jeho nedostatok môže viesť k nervozite, podráždenosťou a až úzkostnými stavmi či depresiou,“ vysvetľuje odborná konzultantka BENU lekární, PharmDr. Ivana Lánová. Dodáva tiež, že jesenné obdobie, kedy dochádza k skracovaniu dní a poklesu slnečného svetla, môže taktiež znížiť hladinu vitamínu D, ktorý je dôležitý pre udržanie dobrej nálady a prevenciu únavy a depresií. Vitamíny skupiny B, predovšetkým B6, B9 a B12, podporujú správnu funkciu mozgu a pomáhajú pri tvorbe neurotransmiterov, ktoré ovplyvňujú psychickú pohodu.

Medzi hlavné dôsledky zanedbanej starostlivosti o duševné zdravie často patria depresie a úzkosti, ale môže dôjsť aj k bipolárnej poruche, anorexii či bulímii, schizofrénii av najhoršom prípade až k vzniku samovražedných myšlienok.

Ako spoznáte, že ste v chronickom strese?

Ľahko vás niečo vykoľajú? Trvá vám dlhšie, než sa upokojíte? Ovládate emócie horšie ako predtým? Vaša nervová sústava najskôr prestala správne fungovať. Normálne totiž automaticky nabehnú procesy upokojenia do niekoľkých minút po tom, čo sme zistili, že nie sme bezprostredne ohrození.

V chronickom strese sa do úplného pokoja dostať nedokážeme. Sme neustále v stave nabudenia a očakávame hrozby. Naše bunky idú v režime vysokej spotreby energie a rýchlo sa vyčerpávajú. A po určitej dobe prestanú mať schopnosť regenerovať. Niektoré dlhodobé stresory sú univerzálne, napr. trvalá starostlivosť o dlhodobo chorého blízkeho človeka, existenciálna neistota, trauma z detstva a inéi. Existuje ale mnoho stresorov, ktoré sa úplne líšia u rôznych typov osobnosti.Rozdielne faktory môžu rôznym typom spôsobovať nepríjemné pocity, alebo stres.

Jesenné obdobie a stres spojený s každodenným životom môžu negatívne ovplyvňovať nielen naše vlastné duševné zdravie, ale aj psychickú pohodu ľudí okolo. Je dôležité venovať pozornosť signálom, ktoré môžu naznačovať, že niekto vo vašom okolí prechádza ťažkým obdobím, či už ide o zmeny nálady, vyhýbanie sa kontaktu, zvýšenú únavu alebo výrazný úbytok energie. Pri starostlivosti o duševné zdravie sú obzvlášť dôležitými faktormi dostatok spánku, redukcia stresu, zdravá a vyvážená strava a dostatok pohybu. Aj v dnešnej uponáhľanej dobe je nutný kvalitný odpočinok a stanovenie realistických cieľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie