Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chcete si zapamätať svoj sen? Toto vám pomôže
Zdielať na

Chcete si zapamätať svoj sen? Toto vám pomôže

Sny patria k zdravému spánku

Sny môžu byť zábavné, znepokojujúce alebo priam bizarné. Všetci snívame, aj keď si to na druhý deň nepamätáme. Ale prečo snívame? A čo vlastne znamenajú?

Čo sú sny?

Sny sú v podstate príbehy a obrazy, ktoré si naša myseľ vytvára počas spánku. Môžu byť živé. Môžu v nás vyvolať pocit šťastia, smútku alebo strachu. A môžu sa zdať mätúce alebo úplne racionálne.

Sny môžu vznikať kedykoľvek počas spánku. Najživšie sny však máme vo fáze nazývanej REM (rýchly pohyb očí) – je to fáza spánku, keď je váš mozog najaktívnejší. Niektorí odborníci tvrdia, že sa nám sníva aspoň štyri až šesťkrát za noc.

Jasné sny

Lucidný sen je taký, v ktorom viete, že snívate. Výskum ukazuje, že lucidné snívanie prichádza so zvýšením aktivity v častiach mozgu, ktoré sú počas spánku zvyčajne pokojné. Lucidné snívanie je stav mozgu medzi REM spánkom a bdelosťou.

Niektorí ľudia sú schopní v lucidnom snívaní ovplyvniť svoj sen a takpovediac „zmeniť príbeh“. Môže to byť niekedy dobrá taktika, najmä počas nočnej mory, ale mnohí odborníci na sny tvrdia, že je lepšie nechať sny plynúť prirodzene.

Nočné mory

Nočná mora je zlý sen. Je to bežné u detí aj dospelých. Často to ovplyvňuje:

  • Stres, konflikty a strach
  • Trauma
  • Emocionálne problémy
  • Užívanie liekov alebo drog
  • Choroba

Ak máte určitú nočnú moru znova a znova, vaše podvedomie sa vám možno snaží niečo povedať. Počúvajte to. Ak nemôžete prísť na to, prečo máte zlé sny, porozprávajte sa s lekárom alebo psychológom. Možno vám pomôžu zistiť, čo spôsobuje vaše nočné mory, a dajú vám tipy, ako sa upokojiť. Majte na pamäti, že bez ohľadu na to, aká desivá je nočná mora, nie je skutočná a s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám v skutočnom živote nič také nestane.

Prečo snívame?

Existuje veľa teórií o tom, prečo snívame, ale nikto to nevie s istotou. Niektorí vedci tvrdia, že sny nemajú žiadny účel ani význam. Iní hovoria, že potrebujeme sny pre naše duševné, emocionálne a fyzické zdravie. Štúdie skúmali dôležitosť snov pre naše zdravie a pohodu. V jednej štúdii výskumníci zobudili ľudí práve vtedy, keď prechádzali do REM spánku. Zistili, že tí, ktorým nebolo dovolené snívať, mali:

  • Viac napätia
  • Úzkosť
  • Depresiu
  • Horšie sa sústredili
  • Horšiu rovnováhu
  • Zvyšovanie hmotnosti
  • Sklon k halucináciám

Mnohí odborníci tvrdia, že sny existujú preto, aby:

  • Pomohli vyriešiť problémy v našich životoch
  • Roztriedili spomienky
  • Spracovali emócie

Ak idete spať so znepokojujúcou myšlienkou, možno sa zobudíte s riešením alebo sa aspoň budete v danej situácii cítiť lepšie. Niektoré sny môžu pomôcť nášmu mozgu spracovať naše myšlienky a udalosti dňa. Iné môžu byť len výsledkom normálnej mozgovej aktivity a znamenajú veľmi málo, ak vôbec niečo. Výskumníci sa stále snažia zistiť, prečo presne snívame.

Ako dlho trvajú sny?

REM spánok trvá len niekoľko minút skoro v noci, ale počas spánku sa predlžuje. Neskôr v noci to môže trvať aj viac ako 30 minút. Takže môžete stráviť pol hodiny v jedinom sne.

Čo znamenajú sny?

Slávny psychológ Sigmund Freud veril, že sny sú oknom do nášho podvedomia a že odhaľujú:

  • Nevedomé túžby
  • Myšlienky
  • Motivácie

Freud si myslel, že sny sú pre ľudí spôsob, ako uspokojiť túžby a túžby, ktoré neboli pre spoločnosť prijateľné. Rovnako ako existujú rôzne názory na to, prečo snívame, existujú rôzne názory na to, čo sny znamenajú. Niektorí odborníci tvrdia, že sny nemajú nič spoločné s našimi skutočnými emóciami alebo myšlienkami. Sú to len zvláštne príbehy, ktoré nesúvisia s normálnym životom.

Iní hovoria, že naše sny môžu odrážať naše vlastné myšlienky a pocity – naše najhlbšie túžby, obavy a najmä sny, ktoré sa opakujú znova a znova. Interpretáciou našich snov môžeme získať pohľad na naše životy a samých seba. Mnoho ľudí hovorí, že počas snívania prišli na svoje najlepšie nápady.

Ľudia často uvádzajú, že majú podobné sny: sú prenasledovaní, spadnú z útesu alebo sa objavia na verejnosti nahí. Tieto typy snov sú pravdepodobne spôsobené skrytým stresom alebo úzkosťou. Sny môžu byť podobné, ale odborníci tvrdia, že význam snov je pre každého jedinečný.

Odborníci tvrdia, že sa netreba spoliehať na knihy alebo „slovníky snov“, ktoré dávajú konkrétny význam pre konkrétny snový obraz alebo symbol. Dôvod vášho sna je pre vás jedinečný.

Môžu sny predpovedať budúcnosť?

Niekedy sa sny plnia alebo hovoria o budúcej udalosti. Keď máte sen, ktorý sa odohráva v skutočnom živote, odborníci tvrdia, že je to pravdepodobne:

  • Náhoda
  • Zlá pamäť
  • Nevedomé prepojenie známych informácií

Ale niekedy vás sny môžu motivovať konať určitým spôsobom, a tak zmeniť budúcnosť.

Prečo je ťažké zapamätať si sny?

Výskumníci s istotou nevedia, prečo sa na sny ľahko zabúda. Možno sme nastavení tak, aby sme zabudli na svoje sny, pretože keby sme si ich všetky pamätali, možno by sme nedokázali rozlíšiť sny od skutočných spomienok.

Tiež môže byť ťažšie zapamätať si sny preto, že počas REM spánku môže naše telo vypnúť systémy v našom mozgu, ktoré vytvárajú spomienky. Možno si pamätáme len tie sny, ktoré sa nám snívajú tesne predtým, ako sa zobudíme, keď sa niektoré mozgové aktivity znova zapnú.

Niektorí odborníci hovoria, že to nie je tak, že naša myseľ zabúda na sny, ale že nevieme, ako sa k nim dostať. Sny môžu byť uložené v našej pamäti a čakajú na pripomenutie. To môže vysvetľovať, prečo si zrazu neskôr v priebehu dňa spomeniete na sen: Možno sa stalo niečo, čo spomienku spustilo.

Tipy na pripomenutie si snov

Ak máte zdravý spánok a nezobudíte sa až ráno, je menej pravdepodobné, že si zapamätáte svoje sny v porovnaní s ľuďmi, ktorí sa v noci zobudia niekoľkokrát. Niekoľko tipov vám môže pomôcť zapamätať si vaše sny:

  • Zobuďte sa bez budíka. Je pravdepodobnejšie, že si svoje sny zapamätáte, ak sa zobudíte prirodzene ako s budíkom. Po spustení budíka sa váš mozog sústredí na vypnutie nepríjemného zvuku, nie na váš sen.
  • Pripomeňte si, aby ste si zapamätali. Ak sa rozhodnete zapamätať si svoje sny, s väčšou pravdepodobnosťou si ich budete pamätať ráno. Predtým, ako pôjdete spať, pripomeňte si, že si chcete zapamätať svoj sen.
  • Prehrajte si sen. Ak nad snom premýšľate hneď po prebudení, neskôr si ho možno ľahšie zapamätáte.

Ako dať svojim snom zmysel?

Ak ste zvedaví na svoje sny alebo chcete vyriešiť akýkoľvek možný význam za nimi, zvážte vedenie denníka alebo denníka snov.

  • Majte zápisník a pero vedľa postele a každé ráno si zaznamenajte svoj sen ako prvú vec, kým je pamäť stále čerstvá. Zapíšte si všetko, na čo si spomeniete a ako ste sa v sne cítili, aj keď si pamätáte iba náhodné informácie.
  • Sny sú niekedy zvláštne a môžu byť v rozpore so spoločenskými normami. Snažte sa nesúdiť sami seba na základe svojich snov.
  • Dajte každému snu názov. To môže pomôcť, ak sa chcete vrátiť k snu. Niekedy môže názov, ktorý vytvoríte, poskytnúť informácie o tom, prečo ste mali sen, alebo význam, ktorý sa za ním skrýva.

Sny fascinujú ľudstvo od počiatku vekov a pravdepodobne nás budú aj naďalej mátať. Veda nám umožnila naučiť sa veľa o ľudskom mozgu, ale možno nikdy nebudeme vedieť s istotou význam našich snov.

Súvisiace články

Najčítanejšie