Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Beriete dlhodobo lieky na spanie? Ako sa ich zbaviť?
Zdielať na

Beriete dlhodobo lieky na spanie? Ako sa ich zbaviť?

Nespavosť je časté a vážne ochorenie.

Trpíte nespavosťou a riešite to benzodiazepínmi? Ako von zo začarovaného kruhu?

   Chronickou nespavosťou trpí na Slovensku čoraz viac ľudí. Psychiater a somnológ Branislav Môťovský z FN v Trenčíne tvrdí, že v zahraničí desatinu týchto pacientov vyšetrujú v spánkových laboratóriách. 

" Ľudia, ktorí dlhodobo berú lieky na spanie, sú väčšinou odosielaní do spánkových laboratórií. V krajinách, kde je dostatok spánkových laboratórií, takto vyšetria každého desiateho pacienta s chronickou nespavosťou. Existujú dva druhy liekov na spánok. Jeden je veľmi problémový, pretože od nich vzniká závislosť, a druhý typ sú antidepresíva so sedatívnym účinkom, od ktorých závislosť nevzniká. Mnohí ľudia užívajú benzodiazepíny, ktoré sa však nedajú brať dlhodobo bez zvyšovania dávky a vzniku závislosti. S rizikom vzniku závislosti sa spájajú aj Z-hypnotiká, no toto riziko je nižšie."

Podľa MUDr. Môtovského sú veľmi užitočné, ak sa berú len niekoľko týždňov a užívanie je starostlivo monitorované pod dohľadom lekára. "Dokážu preklenúť záťažové obdobie napríklad po úmrtí v rodine či počas rozvodu a podobne. Ak k nám prídu ľudia závislí od benzodiazepínov, snažíme sa tieto lieky postupne vysadiť, prípadne ich nahradiť inými liekmi. Optimálne je, ak sa akútna nespavosť, teda taká, ktorá trvá menej ako tri mesiace, zvládne pomocou psychoterapie. Problémom je však dostupnosť psychoterapeutov a fakt, že trvá istý čas, kým psychoterapia zaberie, hypnotikum pomôže okamžite. Psychoterapia však pomáha natrvalo. Ak sa dosiahne efekt, je už celoživotný."

Súvisiace články

Najčítanejšie